Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ciasto francuskie - warto robić samemu? Re: ciasto francuskie - warto robić samemu?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: ciasto francuskie - warto robić samemu?

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Bbjk <b...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasto francuskie - warto robić samemu?
Date: Wed, 08 Apr 2009 08:46:20 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 112
Message-ID: <grhh80$pkp$1@inews.gazeta.pl>
References: <2...@n...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: adhq86.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1239173184 26265 79.184.172.86 (8 Apr 2009 06:46:24 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 8 Apr 2009 06:46:24 +0000 (UTC)
X-User: bajarka
In-Reply-To: <2...@n...googlegroups.com>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.21 (Windows/20090302)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:321595
Ukryj nagłówki

ania_678 pisze:

> Proszę o poradę w następującej kwestii: od dłuższego czasu zabieram
> się do wypieku ogromnej ilości rogalików i innych najprzeróżniejszych
> przysmaków z ciasta francuskiego (którego nigdy wcześniej nie
> przygotowywałam).

Najlepsze z niego będą rurki z kremem, "świńskie uszka", paszteciki, czy
ciasto na vol-au-vent.

Przed klasycznym zakupem w sklepie /supermarkecie/
> powstrzymuje mnie nieufność do wszystkiego co "gotowe". Czy ktoś z Was
> przygotowywał już sam to ciasto?

Tak.

Czy czasochłonność jest
> rekompensowana przez smak (albo cokolwiek innego)?

Tak, to najbardziej delikatne i wykwintne z wszystkich ciast. Opis jest
bardziej skomplikowany, niż samo wykonanie. Warto spróbować zrobić, ma
też tę zaletę, ze jeśli stosuje się dokładnie do przepisu, zawsze się uda.

A jak sprawa ma się
> z ceną?

Składniki ciasta francuskiego to woda, mąka i masło - więc koszt nie
jest duży, jeśli nie liczyć pracy. Masło musi być bardzo dobre, tłuste i
świeże, to warunek podstawowy.

Wypróbowany sposób (są i inne):
Składniki:50 dag mąki, 1/4 szklanki wody, troszkę soli (ciasto jak na
kluski, czy pierogi), 10 dag mąki, 55 dag masła najlepszego (ciasto maślane)

1.Z mąki, soli i wody zagnieść ciasto jak na pierogi, szybko wyrobić, by
było zwarte i gładkie,uformować kulę, naciąć ja jak kajzerkę i dać na 15
min. do lodówki.

2. Zimne masło zagnieść schłodzonymi w ziemnej wodzie rękami z mąką,
uformować kulę, do lodówki na 15-20 min.

3. Ciasto "kluskowe" rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy czy
kamiennym blacie (ja tak robię, ma tę zaletę, że zimny) na prostokąt o
wymiarach 30x50 cm.

4. Ciasto maślane przykryć pergaminem i rozwałkować przez niego na
prostokąt 22x 25 cm.

5. Prostokąt maślany położyć na lewej połowie prostokąta kluskowego i
brzegi wokół posmarować wodą.

6. Wolną część ciasta kluskowego złożyć na prostokącie maślanym i dobrze
przycisnąć brzegi.

7. ciasto wałkuj na zmianę z góry w dół i z lewa na prawą, aż osiągniesz
prostokąt 30x60 cm.

8. 20 cm lewej połowy ciasta złożyć do środka i przykryć 20 cm prawej
strony ciasta. Tak przygotowane ciasto zawinąć luźno papierem
pergaminowym i na 20 min. do lodówki.

9. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ponownie na zmianę z góry w dół i z
lewa na prawą na prostokąt 30x60 cm, zewnętrzne części placka poskładać
do środka na szerokość 15 cm tak, by brzegi niemal się stykały w środku
i złożyć ciasto jeszcze raz na pół. Ponownie w pergamin i na 20 minut do
lodówki.

10. po ostatnim złożeniu ciasto ma wymiary 15x30 cm, znów je
rozwałkujemy, wkładamy do blachy opłukanej zimną wodą i do lodówki, a
jak sie nie mieści, w inne chłodne miejsce na 20 min. Spłukanie woda
jest konieczne, by podczas pieczenia wytworzyła się para.

11. Pieczemy w temp. co najmniej 220 stopni, takie ciasto znosi dobrze
wysoką temp, bo nie zawiera jajek ani cukru, w niższej wypłynie masło,
zamiast listkować.

12. Po upieczeniu od razu zdejmujemy ciasto (ciastka) z blachy.

Podczas wałkowania istotne są te dwa kierunki, by potem w trakcie
pieczenia równomiernie się kurczyło. Wycinamy pożądane kształty ostrym
nożem lub radełkiem, bo inaczej skleją się brzegi i nie wyrośnie podczas
pieczenia.
Jeśli używasz ciasta do wykładania foremek lub tortownicy, należy
najpierw je pociąć na paski, luźno zagnieść i rozwałkować, jednak wtedy
ciasto ma mniej listkową strukturę. Najsmaczniejsze jest świeże, jeszcze
ciepłe, można je odgrzewać, nie traci na wartości ani smaku.

Wystraszyłam Cię?
Jest z tym trochę pracy, jednak od czasu do czasu, od wielkiego dzwonu
warto nie iść na łatwiznę i zrobić coś, co już niemal zanika we
współczesnych kuchniach, a przetrwało w przepisach naszych babć.
--
BBjk



















 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
08.04 lemonka
08.04 ania_678
08.04 Anaerto Beedwyn
08.04 lemonka
08.04 Anaerto Beedwyn
10.04 Beata Mateuszczyk
14.04 ania_678
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem