Data: 2009-04-08 17:43:15
Temat: Re: ciasto francuskie - warto robić samemu?
Od: Anaerto Beedwyn <a...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article
<1...@g...go
oglegroups.com>,
ania_678 <a...@g...com> wrote:
> > Warto, jeżeli masz dobre prawdziwe masło.
>
> Dobre - no właśnie, wszystkie o tym wspominacie - to znaczy jakie? Mam
> na myśli konkretny przykład, wiem, że może nie powinnam pytać o firmę,
> no ale cóż... o to mi właśnie chodzi :)
>
> > Wystraszyłam Cię?
> > Jest z tym trochę pracy, jednak od czasu do czasu, od wielkiego dzwonu
> > warto nie iść na łatwiznę i zrobić coś, co już niemal zanika we
> > współczesnych kuchniach, a przetrwało w przepisach naszych babć.
>
> Chyba jednak tym razem ograniczę się do kupionego ciasta. Ale powyższe
> przepisy na pewno się przydadzą. Przy lepszym piecu nie omieszkam
> spróbować i ćwiczyć aż do perfekcji. Przecież nie ma nic lepszego niż
> francuskiego rogaliki z dżemem na śniadanie...
>
> > Samodzielne wyjdzie ci taniej.
>
> To chciałam usłyszeć :)
>
> > Wszystko jedno - z masła czy z
> > margaryny, ale trzeba mieć nie tylko ogólne pojęcie o cieście
> > francuskim, 3 dni czasu i cierpliwość, by gotowy wyrób pięknie dzielił
> > się na listki a nie był półfrancuską bułą.
>
> W moim wykonaniu pewnie skończy się na półfrancuskiej bule.
>
> Czy ktoś mógłby mi podać orientacyjny koszt takiego gotowego ciasta?
> (wiem, że mogę poszperać w Google, ale skoro już o tym mowa...)
> Gdzie najlepiej kupić?
W Carrefourze widziałem ciasto Bliklego, na maśle. Inne są robione na
margarynie. Wbrew temu co tu piszą, to istotna różnica w smaku.
|