Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!ana
erto
From: Anaerto Beedwyn <a...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasto francuskie - warto robić samemu?
Date: Wed, 08 Apr 2009 19:43:15 +0200
Organization: Strictly Confident Enterprise
Lines: 36
Message-ID: <a...@n...onet.pl>
References: <2...@n...googlegroups.com>
<grikk1$gml$1@inews.gazeta.pl>
<1...@g...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: 193.84.182.24
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1239212644 21467 193.84.182.24 (8 Apr 2009 17:44:04 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 8 Apr 2009 17:44:04 +0000 (UTC)
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.5.3b3 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:321606
Ukryj nagłówki
In article
<1...@g...go
oglegroups.com>,
ania_678 <a...@g...com> wrote:
> > Warto, jeżeli masz dobre prawdziwe masło.
>
> Dobre - no właśnie, wszystkie o tym wspominacie - to znaczy jakie? Mam
> na myśli konkretny przykład, wiem, że może nie powinnam pytać o firmę,
> no ale cóż... o to mi właśnie chodzi :)
>
> > Wystraszyłam Cię?
> > Jest z tym trochę pracy, jednak od czasu do czasu, od wielkiego dzwonu
> > warto nie iść na łatwiznę i zrobić coś, co już niemal zanika we
> > współczesnych kuchniach, a przetrwało w przepisach naszych babć.
>
> Chyba jednak tym razem ograniczę się do kupionego ciasta. Ale powyższe
> przepisy na pewno się przydadzą. Przy lepszym piecu nie omieszkam
> spróbować i ćwiczyć aż do perfekcji. Przecież nie ma nic lepszego niż
> francuskiego rogaliki z dżemem na śniadanie...
>
> > Samodzielne wyjdzie ci taniej.
>
> To chciałam usłyszeć :)
>
> > Wszystko jedno - z masła czy z
> > margaryny, ale trzeba mieć nie tylko ogólne pojęcie o cieście
> > francuskim, 3 dni czasu i cierpliwość, by gotowy wyrób pięknie dzielił
> > się na listki a nie był półfrancuską bułą.
>
> W moim wykonaniu pewnie skończy się na półfrancuskiej bule.
>
> Czy ktoś mógłby mi podać orientacyjny koszt takiego gotowego ciasta?
> (wiem, że mogę poszperać w Google, ale skoro już o tym mowa...)
> Gdzie najlepiej kupić?
W Carrefourze widziałem ciasto Bliklego, na maśle. Inne są robione na
margarynie. Wbrew temu co tu piszą, to istotna różnica w smaku.
|