| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-21 16:55:50
Temat: Placek zbojnickiWitam
Grupe czytam od dawna, ale jest to moj pierwszy post tutaj :)
Zaciekawil mnie ostatnio watek o placku zbojnickim. I troche
poszperalem i znalazlem przepis na www.gazeta.pl.
Oto on:
" Uwaga. Oto wspaniały, łatwy w wykonaniu i efektowny przepis na smakowity
zbójnicki placek Janosika. Przepis pochodzi ze Słowacji i niech to nikogo
nie dziwi: Janosik prawdziwy, żyjący w latach 1680-1713, był chłopem
słowackim z dolnej Orawy i grasował wcale nie na Podhalu, jak mówi legenda,
lecz właśnie na słowackich ziemiach Liptowa, Orawy i Spisza, a także
Moraw i Śląska.
Dobrze. Niech dziecko obierze dziesięć dużych ziemniaków i utrze je na tarce.
Do tej masy kartoflanej niech teraz dziecko doda 4 dag mąki, 1 pokrojoną
drobniutko, dużą cebulę, 5 dag posiekanej w drobną kosteczkę i przyrumienionej
na patelni słoninki wędzonej, 5 dag smalcu, 1 łyżeczkę majeranku, duży ząbek
czosnku roztarty z połową łyżeczki soli. Wszystko to należy doskonale
wymieszać i - wciąż mieszając - dodać dwa jajka.
Gęstą, lecz wciąż jeszcze półpłynną masę wykładamy teraz na blachę wysmarowaną
niedźwiedzim sadłem (z braku tegoż używamy masła lub oliwy; możemy też
ostatecznie wyłożyć blachę folią aluminiową), posypujemy obficie utartym
oscypkiem i pieczemy w dość gorącym piekarniku, aż się placek ładnie
zrumieni.
Podajemy placek zbójnicki na gorąco, chrupiąco i rumiano,pokrojony w kwadraty.
Pyszności! Jeśli zaś zdarzy się przypadkiem, że mama przygotowała na obiad
gulasz - danie będzie kompletne. Zbójnicy, jestem o tym głęboko przekonana,
jadali właśnie takie placki - z gulaszem z niedźwiedziego mięsa. A jak nie
mieli gulaszu - to z kwaśną śmietaną. Stąd ich krzepa."
Pozdr
Kwiatek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |