Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Placki ziemniaczane po węgiersq

Grupy

Szukaj w grupach

 

Placki ziemniaczane po węgiersq

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 2


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-06-12 15:17:35

Temat: Placki ziemniaczane po węgiersq
Od: "Artur Wędzonka" <a...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Orginalny przepis zaczerpnięty z
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=17
76
ja na koncu dodaje małe conieco od siebie
Składniki:
Placek:
- 6 dużych ziemniaków
- jedna średnia cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- kwaśna śmietana
- sól
- olej

Gulasz:
- 0,5 kg wieprzowiny
- jena cebula
- pieprz, sól
- liść laurowy
- 1 łyżeczka mąki.

Jak przyrządzić?
Placki:
1. Na tarce na drobnych oczkach ścieramy obrane ziemniaki i cebule.
2. Dodajemy jedno człe jajo oraz 2 łyżki mąki.
3. Doprawiamy solą i mieszamy.
4. Na dużej patelni smażymy placki o średnicy ok. 20 - 30 cm.

Gulasz:
1. Wieprzowinę pierzymy i solimy, kroimy w kawałeczki, smażymy na oleju.
2. Podlewamy wodą dusimy, do miekości dodajemy podsmażoną cebulkę oraz liść
laurowy.
3. Na końcu zgęszczamy sos 1 łyżeczką mąkąi oraz doprawiamy.

Potrzebne przybory:
Trzy patelnie, nóż, deska, miska, tarka.

Jak podawać?
Placki rozkładamy na talerzu na jedną połowkę nalewamy sos gulaszowy i
składamy na pól, po wierzchu złożonego placka smarujemy porządnie kwaśną
śmietaną.
____________________________________________________
___________________________________________
Zmiany wniesione przeze mnie
____________________________________________________
________________________________
Składniki:
Placki
- na 6 dużych ziemniaków ja daje 4 jajka
- pieprz ziołowy
- 2-3 ząbki czosnku
Gulasz
- mięso wołowe
- bazylia (szczypta[abo dwie :> ])
Jak przyrządzić?

Placki:
1. jeśli chodzi o tarcie to polowe masy ziemniaczanej na drobnej tarce a
polowe na tych mniejszych podluznych dziurkach (nie wiem jak to sie
nazywa,mam nadzieje ze sie domyslacie o co mi chodzi :) )
2. cebule i czosnek drobno kroić a nie trzec,

Gulasz:
1. Po obsmażeniu odlewamy olej z patelni i zalewamy woda, zmniejszamy ogień
2. Na 2-ej patelni podsmażamy cebulke(drobno posiekana), gdy sie zezłoci
odlewamy nieopotrzebny olej i dodajemy do bulgocącego gulaszu


Ps. Dobre z dobrym winem :]
--
Smacznego

________________________
Artur Wędzonka
gg:8552698
tel 888 757 710
________________________


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-06-13 21:14:00

Temat: Re: Placki ziemniaczane po węgiersq
Od: "Paweł R" <n...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Zmiany wniesione przeze mnie
> ____________________________________________________
________________________________
> Składniki:
> Placki
> - na 6 dużych ziemniaków ja daje 4 jajka
Co dają te 4 jajca ? Ja ostatnio daję jeszcze odrobinę octu (jak do
pączków), są wtedy bardziej chrupiące, złociste, tylko odrobinę, żeby nie
były kwaśne ;)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Nalewka truskawkowa - chwalę się
Piana z białek w pleśniaku_pomocy!!!
Przechowywanie tahini
naczynia miedziane
Wołowina po burgundzku, relacja ;)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »