| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-02-19 02:27:42
Temat: Podwojne ciasto - jak zrobic najszybciej?W niedziele musze zrobic sernik, na wiele osob.
Kupilam skladniki na dwie tortownice (2 serniki) i sobie wymyslilam, ze
zrobie wszystko razem i wyleje potem na blaszke. Postanowilam na wszelki
wypadek sprawdzic jak sie miewaja proporcje owej blaszki do tortownicy i
spotkala mnie przykra niespodzianka (na szczescie do testu wykorzystalam
wode, nie gotowe ciasto!) Moja tortowanica ma pojemnosc dokladnie taka sama
jak blacha. Tak wiec nici z oszczednosci czasu :-((( Z tego wynika, ze musze
robic 2 serniki. Dla porowniania wzielam jeszcze wysoka brytwanne i okazalo
sie, ze zmieszcza sie tam 2 tortownice! No i mam dylemat. Moge zrobic
oczywiscie w niej, ale z krojeniem moze byc klopot, a na efekcie estetycznym
rowniez bardzo mi zalezy!
Co mi radzicie:
-zrobic 2 osobne ciasta, upiec je osobno. Brrr, strace caly dzien :-(
-zrobic jedno ciasto i 2 godzinach od upieczenia pierwszego, wstawic drugie.
Obawiam sie wtedy zakalca, opadniecia drugiego ciasta, itp.
-wylozyc duza brytwanne papierem do pieczenia i wlac tam podwojna porcje
ciasta. Papier ulatwi mi potem wyjecie go.... Sama nie wiem...
Sa jakies inne opcje?
Dzieki!!!
magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-02-19 08:14:04
Temat: Re: Podwojne ciasto - jak zrobic najszybciej?":: Solana ::" wrote in message news:cv67jh$651$1@news.onet.pl...
|W niedziele musze zrobic sernik, na wiele osob.
<...>
| Dla porowniania wzielam jeszcze wysoka brytwanne i okazalo
| sie, ze zmieszcza sie tam 2 tortownice! No i mam dylemat. Moge zrobic
| oczywiscie w niej, ale z krojeniem moze byc klopot, a na efekcie
estetycznym
| rowniez bardzo mi zalezy!
<...>
| -wylozyc duza brytwanne papierem do pieczenia i wlac tam podwojna porcje
| ciasta. Papier ulatwi mi potem wyjecie go.... Sama nie wiem...
Ja bym zrobila wlasnie w brytfannie...
Dlaczego uwazasz, ze moze byc problam z krojeniem? To ma byc sernik, wiec i
tak pewnie bedziesz go kroic w kwadraty, a to sie latwo kroi... no chyba, ze
czegos nie rozumiem albo przegapilam...
Bożenka z Wilna :-)
słoneczna miodzio dziewczyna
http://kuchenna.host.sk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-19 08:32:58
Temat: Re: Podwojne ciasto - jak zrobic najszybciej?
"Bozena" <b...@s...pw.edu.pl> skrev i meddelandet
news:cv6sge$1rf$1@absolut.sgh.waw.pl...
> Dlaczego uwazasz, ze moze byc problam z krojeniem? To ma byc sernik, wiec
i
> tak pewnie bedziesz go kroic w kwadraty, a to sie latwo kroi...
Teoretycznie tak, ale moj sernik juz w tortownicy jest bardzo wysoki (az po
sam kant). Jak sie ja rozmontuje, akurat mozna wykroic eleganckie kawalki.
Nie wyobrazam sobie wyjmowana tak wysokich kawalkow z formy, bez mozliwosci
demointazu bokow. Chyba, ze bym wszystko wyjela...?
dzieki, magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-20 21:42:23
Temat: Re: Podwojne ciasto - jak zrobic najszybciej?
":: Solana ::" <s...@h...NO-SPAM.com> skrev i meddelandet
news:cv67jh$651$1@news.onet.pl...
> Sa jakies inne opcje?
Zrobilam tak:
-podzielilam skladniki na 3 czesci.
-najpierw zrobilam sernik w tortownicy, z 1/3 skladnikow
-potem w brytwannie, z 2/3.
Dzieki temu mam 2 spore ciasta, niezbyt wysokie, o co mi chodzilo.
Teraz wypada tylko trzymac kciuki - degustacja nastapi jutro :-)
Dzieki, magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |