Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: ":: Solana ::" <s...@h...NO-SPAM.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Podwojne ciasto - jak zrobic najszybciej?
Date: Sat, 19 Feb 2005 03:27:42 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 25
Sender: s...@p...onet.pl@h132n5c1o885.bredband.skanova.com
Message-ID: <cv67jh$651$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: h132n5c1o885.bredband.skanova.com
X-Trace: news.onet.pl 1108779441 6305 81.227.12.132 (19 Feb 2005 02:17:21 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 19 Feb 2005 02:17:21 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:232299
Ukryj nagłówki
W niedziele musze zrobic sernik, na wiele osob.
Kupilam skladniki na dwie tortownice (2 serniki) i sobie wymyslilam, ze
zrobie wszystko razem i wyleje potem na blaszke. Postanowilam na wszelki
wypadek sprawdzic jak sie miewaja proporcje owej blaszki do tortownicy i
spotkala mnie przykra niespodzianka (na szczescie do testu wykorzystalam
wode, nie gotowe ciasto!) Moja tortowanica ma pojemnosc dokladnie taka sama
jak blacha. Tak wiec nici z oszczednosci czasu :-((( Z tego wynika, ze musze
robic 2 serniki. Dla porowniania wzielam jeszcze wysoka brytwanne i okazalo
sie, ze zmieszcza sie tam 2 tortownice! No i mam dylemat. Moge zrobic
oczywiscie w niej, ale z krojeniem moze byc klopot, a na efekcie estetycznym
rowniez bardzo mi zalezy!
Co mi radzicie:
-zrobic 2 osobne ciasta, upiec je osobno. Brrr, strace caly dzien :-(
-zrobic jedno ciasto i 2 godzinach od upieczenia pierwszego, wstawic drugie.
Obawiam sie wtedy zakalca, opadniecia drugiego ciasta, itp.
-wylozyc duza brytwanne papierem do pieczenia i wlac tam podwojna porcje
ciasta. Papier ulatwi mi potem wyjecie go.... Sama nie wiem...
Sa jakies inne opcje?
Dzieki!!!
magda
|