« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-02-08 12:23:32
Temat: Ciasto na pizzę do lodówki -kiedy?Proszę nie śmiejcie się, wiem, że temat pizzy jest tematem drażliwym, ale
teraz troszkę inne pytanie. Zrobiłam ciasto, ale chcę połowę włożyć do
lodówki i przetrzymać do jutra. Wiem, że tak mozna zrobić. Tylko proszę
powiedzcie, kiedy, czy przed wyrastaniem ciasta oddzielić część i do lodówki
czy też dopiero wyrośnięte ciasto? I jak postępować z ciastem wyciagniętym z
lodówki? Proszę o odpowiedź, na pewno ktoś tak robił, bo kiedyś przeczytałam
właśnie na grupie o tym.
dziekuję.
Małgosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-02-09 17:05:29
Temat: Re: Ciasto na pizzę do lodówki -kiedy?
"Małgosia" wrote:
>
> Proszę nie śmiejcie się, wiem, że temat pizzy jest tematem drażliwym, ale
> teraz troszkę inne pytanie. Zrobiłam ciasto, ale chcę połowę włożyć do
> lodówki i przetrzymać do jutra. Wiem, że tak mozna zrobić. Tylko proszę
> powiedzcie, kiedy, czy przed wyrastaniem ciasta oddzielić część i do lodówki
> czy też dopiero wyrośnięte ciasto? I jak postępować z ciastem wyciagniętym z
> lodówki? Proszę o odpowiedź, na pewno ktoś tak robił, bo kiedyś przeczytałam
> właśnie na grupie o tym.
> dziekuję.
> Małgosia
Po pierwszym wyrosnieciu odrywam kawal ciasta, roluje je ciasno, zeby
wytloczyc z niego powietrze, i wsadzam do woreczka plastykowego.
Nastepnie wsadzam do zamrazalnika. Ciasto troche urosnie, ale nie za
bardzo. Gdy chce je uzyc do pizzy, przekladam z zamrazalnika do lodowki
o dzien wczesniej i na godzine przed robieniem pizzy wyjmuje ciasto z
lodowki i trzymam w temperaturze pokojowej. Rozwalkowuje, i przed
nalozeniem dodatkow i sosu, wkladam do cieplego pieca, zeby troche
spuchlo. Nastepnie smaruje oliwa, co zabezpiecza przed nadmiernym
nasiakaniem ciasta sosem. Pieke w bardzo goracym piecu na najnizszej polce.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-09 17:06:08
Temat: Re: Ciasto na pizzę do lodówki -kiedy?
"Małgosia" wrote:
>
> Proszę nie śmiejcie się, wiem, że temat pizzy jest tematem drażliwym, ale
> teraz troszkę inne pytanie. Zrobiłam ciasto, ale chcę połowę włożyć do
> lodówki i przetrzymać do jutra. Wiem, że tak mozna zrobić. Tylko proszę
> powiedzcie, kiedy, czy przed wyrastaniem ciasta oddzielić część i do lodówki
> czy też dopiero wyrośnięte ciasto? I jak postępować z ciastem wyciagniętym z
> lodówki? Proszę o odpowiedź, na pewno ktoś tak robił, bo kiedyś przeczytałam
> właśnie na grupie o tym.
> dziekuję.
> Małgosia
Po pierwszym wyrosnieciu odrywam kawal ciasta, roluje je ciasno, zeby
wytloczyc z niego powietrze, i wsadzam do woreczka plastykowego.
Nastepnie wsadzam do zamrazalnika. Ciasto troche urosnie, ale nie za
bardzo. Gdy chce je uzyc do pizzy, przekladam z zamrazalnika do lodowki
o dzien wczesniej i na godzine przed robieniem pizzy wyjmuje ciasto z
lodowki i trzymam w temperaturze pokojowej. Rozwalkowuje, i przed
nalozeniem dodatkow i sosu, wkladam do cieplego pieca, zeby troche
spuchlo. Nastepnie smaruje oliwa, co zabezpiecza przed nadmiernym
nasiakaniem ciasta sosem. Pieke w bardzo goracym piecu na najnizszej polce.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-09 17:10:18
Temat: Pojawiła się nasza Lady M(ackbeth)/Re: Ciasto na pizzę do lodówki -kiedy?
Tu nie wolno rozmawiać o pizzy!
Sama Pani opluwała tych, którzy chcieli takie rzeczy wiedzieć!
Fela
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:4027BDFE.2CDBC5F6@olypen.com...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-09 18:34:46
Temat: Re: Ciasto na pizzę do lodówki -kiedy?
Jesli ma sie zbyt wiele ciasta, albo zrobi sie podwojna porcje, mozna
rowniez zrobic spody do pizzy i go podpiec do momentu, gdy ciasto nie
bedzie surowe, ale ciagle jeszcze blade. Po wystudzeniu mozna trzymac w
lodowce nawet kilka dni, szczelnie opakowane. Po nalozeniu skladnikow na
wierzch piecze sie krocej, niz pizze ze swiezego ciasta. Takie gotowe
spody ulatwiaja zycie, gdy trzeba podac wiecej, niz jedna pizze.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-09 18:51:53
Temat: Re: Ciasto na pizzę do lodówki -kiedy?
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:4027D2C6.8501572F@olypen.com...
>
>
> Jesli ma sie zbyt wiele ciasta, albo zrobi sie podwojna porcje,
Albo potrójną, czasem poczwórną, no popiątną brzmi nieładnie, ale poszóstna
coś w sobie niesie
>
> mozna rowniez zrobic spody do pizzy i go podpiec do momentu, gdy ciasto
nie
> bedzie surowe, ale ciagle jeszcze blade.
To jest dobrze zrobić suszarką do włosów
>
> Po wystudzeniu mozna trzymac w lodowce nawet kilka dni, szczelnie
opakowane.
A wzamrażarce nawet kilka miesięcy
>
>Po nalozeniu skladnikow na wierzch piecze sie krocej, niz pizze ze swiezego
ciasta.
A jezeli nałoży się składniki na spód, to jak piec?
>
> Takie gotowe spody ulatwiaja zycie, gdy trzeba podac wiecej, niz jedna
pizze.
Jeszcze lepsze są te z hipermarketu.
Fela
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-09 20:04:00
Temat: Re: Ciasto na pizzę do lodówki -kiedy?Użytkownik "Fela" <f...@o...pl>
[...]
> Jeszcze lepsze są te z hipermarketu.
powiedz to dzudzu.
;-)))
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Troll encyklopedycznie
http://pl.wikipedia.org/wiki/Troll
szczegółowo
http://b3d.ats.com.pl/klasyfikacja_troli.htm :)
----
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.580 / Virus Database: 367 - Release Date: 04-02-06
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |