| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-10 23:27:46
Temat: Polewa karmelowaCzy ktoś zna przepis na polewę karmelową taką jaką serwują w
MacDonaldzie na dużych lodach?
Moja dziewczyna wprost przepada za taką polewą i chciałbym sprawić jej
troszkę radości
Daniel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-13 14:26:51
Temat: Re: Polewa karmelowaNie znam przepisu na taką polewę, ale karmel troszkę gęstszy do ciasta robię
gotując puszkę mleka skondensowanego słodzonego przez 3 godziny. Może jak
zmniejszysz czas gotowania będzie on bardziej płynny.
Pozdrawiam
Ula
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-15 11:48:13
Temat: Re: Polewa karmelowaNa pl.rec.kuchnia, KOLEZANKA splodzil(a) nastepujacy tekst:
> Nie znam przepisu na taką polewę, ale karmel troszkę gęstszy do ciasta robię
> gotując puszkę mleka skondensowanego słodzonego przez 3 godziny. Może jak
> zmniejszysz czas gotowania będzie on bardziej płynny.
Tak fachowo, to to kajmak jest. Ten sam efekt uzyskuje sie rozgotowujac
krowki z sokiem cytrynowym.
Ewa 'Srebrna' Marczyńska-Goldstein ~*~ s...@k...ae.krakow.pl
--
Michał Michałem, ale Ilmarinen mógłby nie znieść podobnego spoufalania się
i nazywania go obcymi imionami. A jej nie uśmiechało się spędzenie reszty
życia w zamkniętym pomieszczeniu.
Przeniesienie - Srebrna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-20 10:35:46
Temat: Re: Polewa karmelowaEwa 'Srebrna' Marczyńska-Goldstein wstukal(a) pracowicie:
> Na pl.rec.kuchnia, KOLEZANKA splodzil(a) nastepujacy tekst:
>> Nie znam przepisu na taką polewę, ale karmel troszkę gęstszy do ciasta robię
>> gotując puszkę mleka skondensowanego słodzonego przez 3 godziny. Może jak
>> zmniejszysz czas gotowania będzie on bardziej płynny.
>
> Tak fachowo, to to kajmak jest. Ten sam efekt uzyskuje sie rozgotowujac
> krowki z sokiem cytrynowym.
Nie taki sam. Krówki z sokiem cytrynowym smakują krówką, a kaimak
kaimakiem ;) (to i krótkie jest) Kaimak jest mniej słodki, bardziej
kwaśny i IMHO bardziej wyrazisty w smaku.
Kaimak po czterech-pięciu godzinach gotowania ma konsystencję kremu i
się nie ciągnie. Do polewania faktycznie tak sobie się nadaje, ale...
wyjadać to ja go mogę łyżkami 8-P~~
Antek Goldstein
PS. no chyba, że chodzi Ci o efekt kolorystyczny ;)
--
___/___ : I Będziemy pchać w brzuch, aż przed oczami zjawią I
< 102 >======= I nam się takie niebieskie kropki! I
/o----d-----b---o\ : I I
\8oooooooooooo8/ : I_______________________________________________(Alf
)_I
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |