Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Polewa karmelowa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Polewa karmelowa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-11-10 23:27:46

Temat: Polewa karmelowa
Od: Daniel Stankiewicz <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy ktoś zna przepis na polewę karmelową taką jaką serwują w
MacDonaldzie na dużych lodach?

Moja dziewczyna wprost przepada za taką polewą i chciałbym sprawić jej
troszkę radości

Daniel

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-11-13 14:26:51

Temat: Re: Polewa karmelowa
Od: "KOLEZANKA" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Nie znam przepisu na taką polewę, ale karmel troszkę gęstszy do ciasta robię
gotując puszkę mleka skondensowanego słodzonego przez 3 godziny. Może jak
zmniejszysz czas gotowania będzie on bardziej płynny.

Pozdrawiam
Ula

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-15 11:48:13

Temat: Re: Polewa karmelowa
Od: Ewa 'Srebrna' Marczyńska-Goldstein <s...@k...ae.krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora

Na pl.rec.kuchnia, KOLEZANKA splodzil(a) nastepujacy tekst:
> Nie znam przepisu na taką polewę, ale karmel troszkę gęstszy do ciasta robię
> gotując puszkę mleka skondensowanego słodzonego przez 3 godziny. Może jak
> zmniejszysz czas gotowania będzie on bardziej płynny.

Tak fachowo, to to kajmak jest. Ten sam efekt uzyskuje sie rozgotowujac
krowki z sokiem cytrynowym.

Ewa 'Srebrna' Marczyńska-Goldstein ~*~ s...@k...ae.krakow.pl
--
Michał Michałem, ale Ilmarinen mógłby nie znieść podobnego spoufalania się
i nazywania go obcymi imionami. A jej nie uśmiechało się spędzenie reszty
życia w zamkniętym pomieszczeniu.
Przeniesienie - Srebrna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-20 10:35:46

Temat: Re: Polewa karmelowa
Od: Antoni Goldstein <g...@b...spamu.na.prv.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ewa 'Srebrna' Marczyńska-Goldstein wstukal(a) pracowicie:
> Na pl.rec.kuchnia, KOLEZANKA splodzil(a) nastepujacy tekst:
>> Nie znam przepisu na taką polewę, ale karmel troszkę gęstszy do ciasta robię
>> gotując puszkę mleka skondensowanego słodzonego przez 3 godziny. Może jak
>> zmniejszysz czas gotowania będzie on bardziej płynny.
>
> Tak fachowo, to to kajmak jest. Ten sam efekt uzyskuje sie rozgotowujac
> krowki z sokiem cytrynowym.

Nie taki sam. Krówki z sokiem cytrynowym smakują krówką, a kaimak
kaimakiem ;) (to i krótkie jest) Kaimak jest mniej słodki, bardziej
kwaśny i IMHO bardziej wyrazisty w smaku.

Kaimak po czterech-pięciu godzinach gotowania ma konsystencję kremu i
się nie ciągnie. Do polewania faktycznie tak sobie się nadaje, ale...
wyjadać to ja go mogę łyżkami 8-P~~

Antek Goldstein

PS. no chyba, że chodzi Ci o efekt kolorystyczny ;)
--
___/___ : I Będziemy pchać w brzuch, aż przed oczami zjawią I
< 102 >======= I nam się takie niebieskie kropki! I
/o----d-----b---o\ : I I
\8oooooooooooo8/ : I_______________________________________________(Alf
)_I

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ta grupa jest okrutna!! ;-)
Mielone i marchewka...
śledzie w sosie śmietanowym
Czy ktos uzywa robota kuch. firmy Krups?
zastawa obiadowa "jungle beat" - Warszawa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »