Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Polskie smakolyki :Stek a la Nelson i konfitura z baklazana

Grupy

Szukaj w grupach

 

Polskie smakolyki :Stek a la Nelson i konfitura z baklazana

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-05-16 14:36:47

Temat: Polskie smakolyki :Stek a la Nelson i konfitura z baklazana
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Nie daje przepisow tylko sie dziwie....

Stek a la Nelson to jak mniemam zrazy po nelsonsku (slynne z
"Jonek, Jonka i Kleks")...ok

A konfitura z oberzyny w sloikach? Podpowiem ( 400g cukru
pudru, kilogram baklazana, cytryna i miod)...tradycyjny deser polski


agataW

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-05-16 19:55:17

Temat: Re: Polskie smakolyki :Stek a la Nelson i konfitura z baklazana
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

AgataW wrote:

> Nie daje przepisow tylko sie dziwie....
>
> Stek a la Nelson to jak mniemam zrazy po nelsonsku (slynne z
> "Jonek, Jonka i Kleks")...ok
>
> A konfitura z oberzyny w sloikach? Podpowiem ( 400g cukru
> pudru, kilogram baklazana, cytryna i miod)...tradycyjny deser polski

skąd to wytrzasnęłaś?

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-17 07:28:46

Temat: Re: Polskie smakolyki :Stek a la Nelson i konfitura z baklazana
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> A konfitura z oberzyny w sloikach? Podpowiem ( 400g cukru
> pudru, kilogram baklazana, cytryna i miod)...tradycyjny deser polski


No rzeczywiscie, tradycyjny...;-) W kazdym przedszkolu i na stolowkach
podstawowy deserek;-)


pozdroweczka
Basia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-17 12:19:06

Temat: Re: Polskie smakolyki :Stek a la Nelson i konfitura z baklazana
Od: <v...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Nie daje przepisow tylko sie dziwie....
>
> Stek a la Nelson to jak mniemam zrazy po nelsonsku (slynne z
> "Jonek, Jonka i Kleks")...ok
>
> A konfitura z oberzyny w sloikach? Podpowiem ( 400g cukru
> pudru, kilogram baklazana, cytryna i miod)...tradycyjny deser polski
>
>
> agataW

W zasadzie masz rację, ale nie do końca :-)
Miałem niedawno niekłamaną przyjemność rozmawiać z Robertem Makłowiczem, któy
też zwrócił uwagę na ten problem. I okazuje się, że w książkach kucharskich
sprzed II Wojny bez problemu można wyszukać takie składniki jak ostrygi,
kapary, oliwki itd. I że wśród potraw wigilijnych można było na przykład
znależć makaron z parmezanem.
Wiem, naszym umysłom (i żołądkom) wychowanym na przed- i szkolnych stołówkach
wydaje się to absurdalne, ale tak było. I dlatego zrazy nelsońskie (gdyby
admirał Nelson wiedział... - to akurat nie Kleks, tylko Kubuś Piekielny, ale
Szarlota Pavel się zgadza :-)) faktycznie mogą mieć swoje miejsce w polskiej
kuchni. Nawet w tradycyjnej polskiej kuchni.
Pozdrawiam serdecznie

Coleman


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-18 15:32:41

Temat: Re: Polskie smakolyki :Stek a la Nelson i konfitura z baklazana
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

waldemar z domu <w...@t...de> wrote:
>> A konfitura z oberzyny w sloikach? Podpowiem ( 400g cukru
>> pudru, kilogram baklazana, cytryna i miod)...tradycyjny deser polski
>
>skąd to wytrzasnęłaś?
>
>Waldek

.od Francuzow, na jednej ze stron (swoja droga calkiem zgrabnej)

AgataW.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-18 17:10:54

Temat: Re: Polskie smakolyki :Stek a la Nelson i konfitura z baklazana
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

AgataW <a...@g...com.pl> wrote:
>..od Francuzow, na jednej ze stron (swoja droga calkiem zgrabnej)

Konfitura
http://membres.lycos.fr/regal/recettes/confiture_aub
ergines_pologne.htm

AgataW.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-20 13:14:36

Temat: Re: Polskie smakolyki :Stek a la Nelson i konfitura z baklazana
Od: <v...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Nie daje przepisow tylko sie dziwie....
>
> Stek a la Nelson to jak mniemam zrazy po nelsonsku (slynne z
> "Jonek, Jonka i Kleks")...ok
>
> A konfitura z oberzyny w sloikach? Podpowiem ( 400g cukru
> pudru, kilogram baklazana, cytryna i miod)...tradycyjny deser polski
>
>
> agataW

W rzeczywistości problem wcale nie jest problemem. Wszystko zależy od roku
wydania książki, która te przepisy podaje. Miałem oststnio niekłamaną
przyjemność porozmawiać z Robertem Makłowiczem, który wyjaśniał mi tę kwestię.
Okazuje się, że w przedwojennych książkach kucharskich na porządku dziennym
były skłądniki, które dziś wydają nam się nowe i egzotyczne. Oliwki, kapary,
ostrygi itd... Jeśli chodzi o konkret, to podawał nawet, że w jednej z książek
wśród propozycji dań wigilijnych znalazł makaron z parmezanem! W tej sytuacji
nawet zrazy nelsońskie (Gdyby admirał Nelson wiedział co moja żona firmuje jego
nazwiskiem... - to akurat Kubuś Piekielny :-) ale Szarlota Pavel się zgadza), a
już tym bardziej bakłażany. Sama nazwa dania też o niczym nie świadczy, ze
wspomnę tylko legendarne ruskie pierogi, na świętej Rusi jako żywo nieznane.
Nie ma się więc co bulwersować, tylko do sklepu, za nóż i do kuchni! Ważne,
żeby dobre było i pal sześć pochodzenie :-P

Coleman


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-21 09:37:53

Temat: Re: Polskie smakolyki :Stek a la Nelson i konfitura z baklazana
Od: <v...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Nie daje przepisow tylko sie dziwie....
>
> Stek a la Nelson to jak mniemam zrazy po nelsonsku (slynne z
> "Jonek, Jonka i Kleks")...ok
>
> A konfitura z oberzyny w sloikach? Podpowiem ( 400g cukru
> pudru, kilogram baklazana, cytryna i miod)...tradycyjny deser polski
>
>
> agataW

Przepraszam za podwójnego posta, ale po wpisaniu pierwszego przez kilka dni nie
było go widać, więc zrobiłem bis...

Coleman


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-21 10:07:29

Temat: Re: Polskie smakolyki :Stek a la Nelson i konfitura z baklazana
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

<v...@w...pl> wrote:
>Przepraszam za podwójnego posta, ale po wpisaniu pierwszego przez kilka dni nie
>było go widać, więc zrobiłem bis...
>
>Coleman

..bis....pierwszy u mnie byl natychmiast....bis pojawil sie
kilka dni potem.....to pomyslalam sobie....rany a moze powinnam
cos napisac bo Coleman czeka....sie upomnial.....sa takie
serwery co nie chca za szybko wrzucac odpowiedz i chyba padles ofiara
takiego wlasnie.....

Pozdrawaim serdecznie........:))

(a to co napisales o przepisach kuchni "polskiej narodowej" to
swieta prawda...)

AgataW.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-22 10:21:52

Temat: Re: Polskie smakolyki :Stek a la Nelson i konfitura z baklazana
Od: <v...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

/ciach ogromnie/
> (a to co napisales o przepisach kuchni "polskiej narodowej" to
> swieta prawda...)
>
> AgataW.

Przy 'świętej' upierać się nie będę, bo monopolu nie mam :-) ale cos w tym byc
musi. I nie jest to tylko nasza przypadlość. Jednym z czeskich dań
śniadaniowych są 'ruska vejce', czyli jaja po rusku. Oczywiście za Bugiem nikt
o takim sposobie ich przyrządzania nie słyszał. Pewnie można by całkiem wesołą
książkę napisać o tego typu potrawach.

Pozdrawiam nad wyraz serdecznie

Coleman


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ananas w winie i z cynamonem(P)
OT. Machniom?
skażona żywnoś
Przystawka z pieczarek (P)
ciasto z feta - pomysl na nie (P)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »