| « poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2005-06-28 09:07:24
Temat: Re: Pomysły na bób ?
Użytkownik "Marcin E. Hamerla" <X...@X...Xonet.Xpl.removeX>
napisał w wiadomości >>>
>>> Mnie podejmowano stekami i dobrym winem i innymi sympatycznymi
>>> rzeczami.
>>>
>>Ile musiałeś za to zapłacić?
>
> 0
>
czek?
czy kartą?
marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2005-06-28 09:44:56
Temat: Re: Pomysły na bób ?Wladyslaw Los napisal(a):
>> Moja watpliwosc tyczy
>> sie tego, ze bob w lupinach nie wessie tluszczu - gdy robie bob z
>> oliwa i czosnkiem, to obieram bob.
>
>Nie musi wessać tłuszczu. Ja z kolei, kiedy dostanę świeży, drobny bób,
>to duszę go, według włoskiego przepisu, w oliwie z cebulą i odrobiną
>wody, a kiedy gotowy dodaję to do makaronu i posypuję nieco tartym serem.
Musze to dzisiaj zrobic. Kiedys wlasnie probowalem zrobic bob z
makaronem, ale wyszlo bez sensu - no ale obralem bob i nie byl on taki
mlody. W efekcie zrobila sie breja z makaronem, bo sie bob rozpadl.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2005-06-28 10:29:48
Temat: Re: Pomysły na bób ?In article <c...@4...com>,
Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.removeX> wrote:
> Wladyslaw Los napisal(a):
>
> >> Moja watpliwosc tyczy
> >> sie tego, ze bob w lupinach nie wessie tluszczu - gdy robie bob z
> >> oliwa i czosnkiem, to obieram bob.
> >
> >Nie musi wessać tłuszczu. Ja z kolei, kiedy dostanę świeży, drobny bób,
> >to duszę go, według włoskiego przepisu, w oliwie z cebulą i odrobiną
> >wody, a kiedy gotowy dodaję to do makaronu i posypuję nieco tartym serem.
>
> Musze to dzisiaj zrobic. Kiedys wlasnie probowalem zrobic bob z
> makaronem, ale wyszlo bez sensu - no ale obralem bob i nie byl on taki
> mlody. W efekcie zrobila sie breja z makaronem, bo sie bob rozpadl.
To podaję podstawowy przepis:
2 cebule
Pół szklanki oliwy
1 kg świeżego bobu
400 g spaghetti
100 g parmezanu lub innego tartego sera
sól
masło
Cebulę pokrajać w cienkie plasterki i usmażyć na złoto na oliwie;włożyć
bób i dolać niepełną szklankę wody. Dusić na silnym ogniu, aż woda
wyparuje, pod okniec posolić.
Ugotować spaghetti, dać na półmisk, obłożyć bobem, omaścić masłem i
posypać serem.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2005-06-28 13:50:22
Temat: Re: Pomysły na bób ?
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-16F193.22282327062005@news.gazeta.pl...
>> Ja jadam bob w lupinach nawet stary. Bo lubie
>
> (Muszę się przyznać, że ja też. Ale cicho...)
>
Matko jedyna... a ja juz myslalam, ze jestem jakas dziwna. Bob bez lupin to
nie bob ;-)
Pzdr,
IN_
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2005-06-28 14:44:59
Temat: Re: Pomysły na bób ?
Użytkownik "Aga Królikowska" <a...@v...pl> napisał w wiadomości
news:d9ool3$2lo6$1@news2.ipartners.pl...
>
> Czy ma ktos jakies nieskomplikowane pomysly na bob, a jednak inne niz ten
> zwykly ugotowany w osolonej wodzie zajadany na cieplo?
> W jakims sosie, przesmazony, w salatce, mhmmmm?
> Pozdrawiam!
Młody jest potrzebny i nierozgotowany. Obrany, podzielony na polówki (robota
dla cieprpliwych :)) ), dodać oliwę z oliwek, czosnek, koperek, grubą sól,
wymieszać ostrożnie, do lodówki, zeby sie schłodził. Pysznie :)
Pozdraiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2005-06-28 21:16:21
Temat: Re: Pomysły na bób ?Wladyslaw Los napisal(a):
>Cebulę pokrajać w cienkie plasterki i usmażyć na złoto na oliwie;włożyć
>bób i dolać niepełną szklankę wody. Dusić na silnym ogniu, aż woda
>wyparuje, pod okniec posolić.
>Ugotować spaghetti, dać na półmisk, obłożyć bobem, omaścić masłem i
>posypać serem.
Dobre wyszlo. Corka bratu wyzerala z talerza. ;--)
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2005-06-29 08:08:52
Temat: Re: Pomysły na bób ?Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-554A78.12294728062005@news.gazeta.pl...
> In article <c...@4...com>,
> Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.removeX> wrote:
>
> > Wladyslaw Los napisal(a):
> >
> > >> Moja watpliwosc tyczy
> > >> sie tego, ze bob w lupinach nie wessie tluszczu - gdy robie bob z
> > >> oliwa i czosnkiem, to obieram bob.
> > >
> > >Nie musi wessać tłuszczu. Ja z kolei, kiedy dostanę świeży, drobny
bób,
> > >to duszę go, według włoskiego przepisu, w oliwie z cebulą i odrobiną
> > >wody, a kiedy gotowy dodaję to do makaronu i posypuję nieco tartym
serem.
> >
> > Musze to dzisiaj zrobic. Kiedys wlasnie probowalem zrobic bob z
> > makaronem, ale wyszlo bez sensu - no ale obralem bob i nie byl on taki
> > mlody. W efekcie zrobila sie breja z makaronem, bo sie bob rozpadl.
>
> To podaję podstawowy przepis:
>
> 2 cebule
> Pół szklanki oliwy
> 1 kg świeżego bobu
> 400 g spaghetti
> 100 g parmezanu lub innego tartego sera
> sól
> masło
>
> Cebulę pokrajać w cienkie plasterki i usmażyć na złoto na oliwie;włożyć
> bób i dolać niepełną szklankę wody.
Niby jasno jest napisane, ale dopytam, bo może czegoś nie wiem: wkładamy bób
surowy, ugotowany, czy obgotowany..?
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2005-06-29 08:26:04
Temat: Re: Pomysły na bób ?In article <d9tl4g$npq$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"flower" <f...@w...pl> wrote:
> > To podaję podstawowy przepis:
> >
> > 2 cebule
> > Pół szklanki oliwy
> > 1 kg świeżego bobu
> > 400 g spaghetti
> > 100 g parmezanu lub innego tartego sera
> > sól
> > masło
> >
> > Cebulę pokrajać w cienkie plasterki i usmażyć na złoto na oliwie;włożyć
> > bób i dolać niepełną szklankę wody.
>
> Niby jasno jest napisane, ale dopytam, bo może czegoś nie wiem: wkładamy bób
> surowy, ugotowany, czy obgotowany..?
Myślałem, że jasne jest, że skoro nic nie piszę o wstępnym gotowaniu, to
chodzi o surowy.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2005-06-29 10:00:21
Temat: Re: Pomysły na bób ?Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-ED0DCF.10260329062005@news.gazeta.pl...
> In article <d9tl4g$npq$1@nemesis.news.tpi.pl>,
> "flower" <f...@w...pl> wrote:
>
>
> > > To podaję podstawowy przepis:
> > >
> > > 2 cebule
> > > Pół szklanki oliwy
> > > 1 kg świeżego bobu
> > > 400 g spaghetti
> > > 100 g parmezanu lub innego tartego sera
> > > sól
> > > masło
> > >
> > > Cebulę pokrajać w cienkie plasterki i usmażyć na złoto na
oliwie;włożyć
> > > bób i dolać niepełną szklankę wody.
> >
> > Niby jasno jest napisane, ale dopytam, bo może czegoś nie wiem: wkładamy
bób
> > surowy, ugotowany, czy obgotowany..?
>
> Myślałem, że jasne jest, że skoro nic nie piszę o wstępnym gotowaniu, to
> chodzi o surowy.
Ale ja nie wiem czy z bobem nie robi się czegoś defaultowo, więc się
upewniam.
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2005-06-29 14:57:20
Temat: Re: Pomysły na bób ?
> Czy ma ktos jakies nieskomplikowane pomysly na bob, a jednak inne niz ten
> zwykly ugotowany w osolonej wodzie zajadany na cieplo?
> W jakims sosie, przesmazony, w salatce, mhmmmm?
> Pozdrawiam!
Znalazlam taki przepi ale niestety nie wiem jak smakuje.
Ugotowany i obrany ze skórki bób wymieszać z kaparami.
sos: majonez wymieszać za śmietaną i roztartym czosnkiem. Przyprawic solą,
białym pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatałową. Wymieszać z bobem i
kaparami.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |