Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pomysły na bób ?
Date: Tue, 28 Jun 2005 12:29:48 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 34
Message-ID: <w...@n...gazeta.pl>
References: <d9ool3$2lo6$1@news2.ipartners.pl>
<6...@4...com>
<6...@4...com>
<w...@n...gazeta.pl>
<t...@4...com>
<w...@n...gazeta.pl>
<c...@4...com>
NNTP-Posting-Host: ns.pawlacz.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1119954589 14888 80.72.34.43 (28 Jun 2005 10:29:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 28 Jun 2005 10:29:49 +0000 (UTC)
X-User: wlalos
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.4 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:242459
Ukryj nagłówki
In article <c...@4...com>,
Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.removeX> wrote:
> Wladyslaw Los napisal(a):
>
> >> Moja watpliwosc tyczy
> >> sie tego, ze bob w lupinach nie wessie tluszczu - gdy robie bob z
> >> oliwa i czosnkiem, to obieram bob.
> >
> >Nie musi wessać tłuszczu. Ja z kolei, kiedy dostanę świeży, drobny bób,
> >to duszę go, według włoskiego przepisu, w oliwie z cebulą i odrobiną
> >wody, a kiedy gotowy dodaję to do makaronu i posypuję nieco tartym serem.
>
> Musze to dzisiaj zrobic. Kiedys wlasnie probowalem zrobic bob z
> makaronem, ale wyszlo bez sensu - no ale obralem bob i nie byl on taki
> mlody. W efekcie zrobila sie breja z makaronem, bo sie bob rozpadl.
To podaję podstawowy przepis:
2 cebule
Pół szklanki oliwy
1 kg świeżego bobu
400 g spaghetti
100 g parmezanu lub innego tartego sera
sól
masło
Cebulę pokrajać w cienkie plasterki i usmażyć na złoto na oliwie;włożyć
bób i dolać niepełną szklankę wody. Dusić na silnym ogniu, aż woda
wyparuje, pod okniec posolić.
Ugotować spaghetti, dać na półmisk, obłożyć bobem, omaścić masłem i
posypać serem.
Władysław
|