Data: 2005-06-29 08:08:52
Temat: Re: Pomysły na bób ?
Od: "flower" <f...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-554A78.12294728062005@news.gazeta.pl...
> In article <c...@4...com>,
> Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.removeX> wrote:
>
> > Wladyslaw Los napisal(a):
> >
> > >> Moja watpliwosc tyczy
> > >> sie tego, ze bob w lupinach nie wessie tluszczu - gdy robie bob z
> > >> oliwa i czosnkiem, to obieram bob.
> > >
> > >Nie musi wessać tłuszczu. Ja z kolei, kiedy dostanę świeży, drobny
bób,
> > >to duszę go, według włoskiego przepisu, w oliwie z cebulą i odrobiną
> > >wody, a kiedy gotowy dodaję to do makaronu i posypuję nieco tartym
serem.
> >
> > Musze to dzisiaj zrobic. Kiedys wlasnie probowalem zrobic bob z
> > makaronem, ale wyszlo bez sensu - no ale obralem bob i nie byl on taki
> > mlody. W efekcie zrobila sie breja z makaronem, bo sie bob rozpadl.
>
> To podaję podstawowy przepis:
>
> 2 cebule
> Pół szklanki oliwy
> 1 kg świeżego bobu
> 400 g spaghetti
> 100 g parmezanu lub innego tartego sera
> sól
> masło
>
> Cebulę pokrajać w cienkie plasterki i usmażyć na złoto na oliwie;włożyć
> bób i dolać niepełną szklankę wody.
Niby jasno jest napisane, ale dopytam, bo może czegoś nie wiem: wkładamy bób
surowy, ugotowany, czy obgotowany..?
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
|