Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ponad 1/4 wyrobów mleczarskich nie spełnia wymogów jakościowych

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ponad 1/4 wyrobów mleczarskich nie spełnia wymogów jakościowych

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-05-27 09:57:02

Temat: Ponad 1/4 wyrobów mleczarskich nie spełnia wymogów jakościowych
Od: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ponad 1/4 wyrobów mleczarskich nie spełnia wymogów jakościowych
http://www.vege.pl/str.php?dz=72&id=439

Z informacji przekazanej w ostatni piątek przez Urząd Ochrony Konkurencji i
Konsumentów (UOKiK) wynika, że wymagań jakościowych określonych w
przepisach lub deklaracjach producentów nie spełniało 26,8% poddanych
ocenie produktów mleczarskich. Największy odsetek wad, podobnie jak w
latach ubiegłych, stwierdzono w grupach serów dojrzewających - 37,9%,
napojów mlecznych fermentowanych - 32,8%, serów twarogowych - 25,8%,
śmietanki i śmietany - 22,4%.

Kontrola jakości mleka i produktów mlecznych została przeprowadzona na
terenie całego kraju, objęła 280 sklepów, w tym 98 wielkopowierzchniowych
obiektów handlowych.

Najpoważniejsze i najczęściej występujące uchybienia stwierdzane przez
kontrolujących:
- nieprawidłowe oznakowanie opakowań jednostkowych - 8,5% produktów;
- brak spełnienia wymagań jakościowych określonych w obowiązujących
przepisach i deklaracjach producentów - 26,8% zbadanych (organoleptycznie i
chemicznie) przetworów mlecznych oraz mieszanek masła i olejów, przy czym
najczęściej kwestionowano sery twarogowe, sery dojrzewające i napoje
mleczne fermentowane;
- 1,0% skontrolowanych produktów znajdowało się w obrocie mimo upływu
terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości;
- dla 3,8% produktów z importu nie okazano stosownych świadectw o braku
zastrzeżeń do jakości zdrowotnej.

Szczególnie rażące uchybienia dotyczą serów porcjowanych i pakowanych poza
zakładem, w tym szczególnie bezpośrednio w sklepach. Nieprawidłowości
dotyczyły głównie braku odpowiednich informacji na opakowaniach a także
wydłużania (od 1 do 50 dni) terminu przydatności do spożycia bądź daty
minimalnej trwałości.

W poszczególnych najczęściej kupowanych wyrobach stwierdzono następujące
wady jakości:
* w serach twarogowych:
- niewłaściwy smak i zapach: z wyczuciem goryczki, jełki, konsystencja zbyt
luźna lub mazista ze znacznym wyciekiem serwatki, krucha, z grudkami,
- zawyżoną zawartość wody i tłuszczu,
- zaniżoną zawartość tłuszczu i białka,
- obecność substancji pochodzenia skrobiowego;
* w serach dojrzewających:
- duże pęknięcia, naloty pleśni, zniekształcenie kawałków sera, smak i
zapach nieczysty słodkawo-mdły, jałowy, gorzkawy lub pikantny, niejednolita
barwa, niewłaściwa konsystencja: mazista, gumowata lub bardzo miękka,
- obniżoną zawartość tłuszczu w suchej masie a zawyżona wody;
* w napojach mlecznych i śmietanie:
- płyn z grudkami i wydzieloną serwatką, smak i zapach nieczysty, kwaśny,
octowy,
- zaniżoną lub podwyższoną zawartość suchej masy beztłuszczowej,
- podwyższoną lub obniżoną zawartość tłuszczu,
- zawyżona lub zaniżoną kwasowość;
* w maśle:
- zawyżoną zawartość wody;

Skąd te wady?
Zebrane w toku kontroli materiały wskazują, że przyczynami produkowania i
kierowania do obrotu wyrobów o parametrach niezgodnych z wymaganiami
przepisów lub deklaracją był przede wszystkim brak należytej kontroli nad
przebiegiem procesów technologicznych i mało wnikliwa ocena wyrobów przed
ich wprowadzeniem do sprzedaży. Część stwierdzonych uchybień była
konsekwencją wymuszania przez sieci handlowe na wytwórcach niskiej ceny
wyrobu, maksymalnie wydłużonych terminów przydatności do spożycia i dat
minimalnej trwałości, a także sezonowymi zmianami składu chemicznego mleka
pochodzącego ze skupu.

Więcej: na stronach UOKiK -
http://www.uokik.gov.pl/aktual.phtml?ids=10&idn=1494

pozdr, pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/


Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Młode ziemniaki
Tahini c.d.
4CooKing Clash - chilli Sky Is Tha Limit
kotlet z jak
sposób na naleśniki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »