« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-15 13:42:19
Temat: Powitanie i przepisNawet nie wiecie jakie miałam trudności z wysłaniem tego maila... Ale na
szczęście rozwiązane zostały wszystkie problemy komunikacyjne i mam
nadzieję, że częściej będę gościć aktywnie na grupie. Do tej pory raczej
Was podglądałam. Tak więc witam i na początek raczę przepisem na kotlety
zapiekane.
Składniki:
Kotlety schabowe (w zależności od ilości osób)
Przyprawy: rozmaryn, majeranek, bazylia, czosnek, przyprawa do mięsa
wieprzowego
ok. 20 dag pieczarek
przecier pomidorowy
wino wytrawne lub półwytrawne
ok. 10 dag parmezanu
tłuszcz do smażenia
tłuszcz do naczynia żaroodpornego
Kotlety rozbijamy tłuczkiem, nacieramy przyprawiamy i odstawiamy na ok.
30 min. Następnie opiekamy je na patelni. Wkładamy je do nasmarowanego
tłuszczem żaroodpornego naczynia. Na tym samym tłuszczu, na którym
smażyliśmy mięsko podsmażamu pieczarki pokrojone w talarki (do
miękkości). Dodajemy przecier pomidorowy i wino. Tego drugiego zawsze
wlewam na oko, a właściwie "na smak", ale można przyjąć, że ok. Pół
szklanki (radzę jednak dodawać stopniowo, ważna jest bowiem konsystencja
tego sosu - ma być raczej gęsty, trzeba więc uważać, aby winko nie
zniszczyło tego, co uzyskamy dzięki przecierowi). Troszkę trzymamy na
ogniu. Następnie przekładamy sos na mięso, posypujemy parmezanem i
wkładamy do piekarnika. Zapiekamy ok. 20 min. W temp. 150-200 st. (ważne,
żeby parmezanik ładnie się zarumienił).
Naprawdę polecam. Szybkie (całość ok. 1h), niepospolite i naprawdę "inne"
jeżeli chodzi o smak. No, może nie najtańsze, ale raz na jakiś czas można
zaszaleć.
Pozdrawiam i życzę smacznego
ANA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-10-16 08:39:33
Temat: Re: Powitanie i przepis
wino wytrawne lub półwytrawne
czerwone czy biale
ata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |