Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Powitanie i przepis

Grupy

Szukaj w grupach

 

Powitanie i przepis

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-10-15 13:42:19

Temat: Powitanie i przepis
Od: l...@i...pl szukaj wiadomości tego autora

Nawet nie wiecie jakie miałam trudności z wysłaniem tego maila... Ale na
szczęście rozwiązane zostały wszystkie problemy komunikacyjne i mam
nadzieję, że częściej będę gościć aktywnie na grupie. Do tej pory raczej
Was podglądałam. Tak więc witam i na początek raczę przepisem na kotlety
zapiekane.

Składniki:
Kotlety schabowe (w zależności od ilości osób)
Przyprawy: rozmaryn, majeranek, bazylia, czosnek, przyprawa do mięsa
wieprzowego
ok. 20 dag pieczarek
przecier pomidorowy
wino wytrawne lub półwytrawne
ok. 10 dag parmezanu
tłuszcz do smażenia
tłuszcz do naczynia żaroodpornego

Kotlety rozbijamy tłuczkiem, nacieramy przyprawiamy i odstawiamy na ok.
30 min. Następnie opiekamy je na patelni. Wkładamy je do nasmarowanego
tłuszczem żaroodpornego naczynia. Na tym samym tłuszczu, na którym
smażyliśmy mięsko podsmażamu pieczarki pokrojone w talarki (do
miękkości). Dodajemy przecier pomidorowy i wino. Tego drugiego zawsze
wlewam na oko, a właściwie "na smak", ale można przyjąć, że ok. Pół
szklanki (radzę jednak dodawać stopniowo, ważna jest bowiem konsystencja
tego sosu - ma być raczej gęsty, trzeba więc uważać, aby winko nie
zniszczyło tego, co uzyskamy dzięki przecierowi). Troszkę trzymamy na
ogniu. Następnie przekładamy sos na mięso, posypujemy parmezanem i
wkładamy do piekarnika. Zapiekamy ok. 20 min. W temp. 150-200 st. (ważne,
żeby parmezanik ładnie się zarumienił).

Naprawdę polecam. Szybkie (całość ok. 1h), niepospolite i naprawdę "inne"
jeżeli chodzi o smak. No, może nie najtańsze, ale raz na jakiś czas można
zaszaleć.

Pozdrawiam i życzę smacznego
ANA

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-10-16 08:39:33

Temat: Re: Powitanie i przepis
Od: "ata" <a...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora


wino wytrawne lub półwytrawne

czerwone czy biale
ata





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Dong Nam - tajska kuchnia..
tort? nie tort?
zapiekanka z kalafiorem
kukurydza w sałatce
morszczuk

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »