| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-10 11:29:10
Temat: Prazenie kukurydzy
Zawsze jak praze wg przepisu na woreczku (w garnku na oleju), to spora
czesc mi sie przypala. Wlasnie zrobilem eksperyment - w piekarniku w
porcelanowej misce. Skutek? Po przekroczeniu 200 stopni ziarenka zaczely
czerniec i kopcic, ale wcale nie strzelaja... :(
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-05-10 11:31:17
Temat: Re: Prazenie kukurydzy
Uzytkownik "Michal Sawicki" <m...@i...pw.edu.pl> napisal...
>
> Zawsze jak praze wg przepisu na woreczku (w garnku na oleju), to spora
> czesc mi sie przypala. Wlasnie zrobilem eksperyment - w piekarniku w
> porcelanowej misce. Skutek? Po przekroczeniu 200 stopni ziarenka zaczely
> czerniec i kopcic, ale wcale nie strzelaja... :(
ja robie na glebokiej patelni z niewielka iloscia oleju. podgrzewam bardzo
powoli i kilkakrotnie mieszam podczas podgrzewania (bez odkrywania rzecz
jasna). pozniej kiedy prawie wszystkie juz pekna (na sluch) zwiekszam na
chwile gaz (kilkanascie sekund) i zdejmuje patelnie. w ten sposob zostaje
tylko odrobina niepeknietych.
mac.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-10 12:34:49
Temat: Re: Prazenie kukurydzyWitam.
Uzytkownik "Michal Sawicki" <m...@i...pw.edu.pl> napisal w wiadomosci
news:Pine.OSF.3.96.1040510132743.15756A-100000@alfa1
.it.pw.edu.pl...
>
> Zawsze jak praze wg przepisu na woreczku (w garnku na oleju), to spora
> czesc mi sie przypala. Wlasnie zrobilem eksperyment - w piekarniku w
> porcelanowej misce. Skutek? Po przekroczeniu 200 stopni ziarenka zaczely
> czerniec i kopcic, ale wcale nie strzelaja... :(
Masz mikrofale? Nic sie nie przypala. Trzeba jedynie kupic specjalna wersje
do mikrofali.
--
___________________________________________
Zycie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz.
Pozdrawiam
.Rafal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-10 12:48:10
Temat: Re: Prazenie kukurydzy Rafal Wylocinski napisał/a:
>
> Masz mikrofale? Nic sie nie przypala. Trzeba jedynie kupic specjalna wersje
> do mikrofali.
A to jest jakaś specjalna? Ja robiłam ze zwykłej w mikrofali, żadnego
tłuszczu też nie dałam, tylko później sól nie chce się przylepić
Pozdrawiam
Koko-sanka
--
Pozdrawiam - Koko-sanka/CrazySquad, powered by Koko-sanek :)
www.CrazySquad.prv.pl
Estetykieta: http://klub.chip.pl/wincat2/news/estetykieta.htm
Konfiguracja OE: http://klub.chip.pl/wincat2/news/oekonf.htm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-10 13:04:12
Temat: Re: Prazenie kukurydzyKoko-sanka wrote:
> A to jest jakaś specjalna? Ja robiłam ze zwykłej w mikrofali, żadnego
> tłuszczu też nie dałam, tylko później sól nie chce się przylepić
Jest taka w woreczku papierowym, co to tylko wkładasz woreczek do
kuchenki, u mnie na 2 minuty na pełny gaz, i już. Posolona jest od razu.
Dostępna też w wersji "o smaku maślanym", acz wątpię, żeby smak ten
pochodził z prawdziwego masła :)
Przy czym uwaga, w kuchence mikrofalowej też można koszmarnie przypalić
kukurydzę, równie łatwo jak na patelni. Tyle że łatwiej jest ustawić
powtarzalny, sprawdzony czas prażenia.
Nessie,
która kiedyś usiłowała suszyć w kuchence mikrof. bułkę na tartą, i
uzyskała efekt taki, że sąsiedzi wylegli tłumnie na schody przekonani,
że ktoś podpalił piwnice...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-10 18:29:31
Temat: Re: Prazenie kukurydzy
Użytkownik "Koko-sanka" napisał w wiadomości
>Ja robiłam ze zwykłej w mikrofali, żadnego
> tłuszczu też nie dałam, tylko później sól nie chce się przylepić
A jak robiłaś? Na jakiej mocy, przez ile minut i w czym (czy pod przykryciem
czy bez)? Ja próbowałam i wyszedł mi taki twardy, ledwo co wyprażony (tj
mało tego białego było-prawie same skorupki :( )
Pzdr. M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-10 18:39:48
Temat: Re: Prazenie kukurydzy ... napisał/a:
> A jak robiłaś? Na jakiej mocy, przez ile minut i w czym (czy pod przykryciem
> czy bez)? Ja próbowałam i wyszedł mi taki twardy, ledwo co wyprażony (tj
> mało tego białego było-prawie same skorupki :( )
Wiesz, nie pamiętam teraz dokładnie, bo to było jak jeszcze z rodzicami
mieszkałam, ale jak teraz do nich pójdę to sprawdzę, a wyszedł bardzo
dobry, na pewno robiłam w misce pod przykryciem, bo nie chciałam zbierać
popcornu w całej kuchence i ustawiona była automatycznie, ma zapisane w
pamięci na ile i z jaką mocą i wystarczy wcisnąć jeden guzik
Pozdrawiam
Koko-sanka
--
Pozdrawiam - Koko-sanka/CrazySquad, powered by Koko-sanek :)
www.CrazySquad.prv.pl
Estetykieta: http://klub.chip.pl/wincat2/news/estetykieta.htm
Konfiguracja OE: http://klub.chip.pl/wincat2/news/oekonf.htm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-10 19:46:52
Temat: Re: Prazenie kukurydzy
Użytkownik "Koko-sanka" napisał w wiadomości >
>ustawiona była automatycznie, ma zapisane w
> pamięci na ile i z jaką mocą i wystarczy wcisnąć jeden guzik
U mnie niestety nie ma takiego guzika :(
Byłabym ogromnie wdzieczna gdyby udalo Ci sie podpatrzec jaka to moc i ile
minut... W koncu ten popcorn w woreczkach do mikrofali jest sporo drozszy od
tego luzem. Poza tym mozna go przyrzadzic bez tluszczu... Pozdrawiam. M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-14 20:31:24
Temat: Re: Prazenie kukurydzyMichal Sawicki wrote:
>
> Zawsze jak praze wg przepisu na woreczku (w garnku na oleju), to spora
> czesc mi sie przypala. Wlasnie zrobilem eksperyment - w piekarniku w
> porcelanowej misce. Skutek? Po przekroczeniu 200 stopni ziarenka zaczely
> czerniec i kopcic, ale wcale nie strzelaja... :(
>
Widzę że tu wszyscy kombinują jak koń pod górkę a sposób jest banalnie
prosty. Praży się na oleju w zwykłym garnku (trzeba co jakiś czas
potrząsnąć żeby się ziarna nie przypaliły), a ułatwić sobie zadanie można
biorąc garnek ze szklaną pokrywką.
pozdrawiam
Piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-15 10:56:42
Temat: Re: Prazenie kukurydzyUżytkownik Piotr napisał:
> Michal Sawicki wrote:
>
>
>>Zawsze jak praze wg przepisu na woreczku (w garnku na oleju), to spora
>>czesc mi sie przypala. Wlasnie zrobilem eksperyment - w piekarniku w
>>porcelanowej misce. Skutek? Po przekroczeniu 200 stopni ziarenka zaczely
>>czerniec i kopcic, ale wcale nie strzelaja... :(
>>
>
Wystarczy płaska patelnia i ciupinka oleju.Mniamucha
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |