| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-04-03 12:45:34
Temat: Preparaty witaminowe i lecytynaWitam!
Piszę na grupę w dwóch kwestiach:
1. Ostatnio na rynku pojawia się fura coraz to nowszych preparatów mających
suplementować witaminy w organiźmie. Tabletki, kapsułki, tabletki musujące
itp. itd. Zacząłem zażywać preparat o nazwie Bodymax (brązowe tabletki,
witaminy + wyciąg z korzenia żeń-szeń) jednak mam pewne wątpliwości: czy
przy w miarę pełnej diecie ma to sens? Niby dostarczam organizmowi
wszystkiego z pożywieniem jednak dzisiejsza żywność pochodzi z niepewnych
źródeł i nie wiadomo, ile porządanych substancji w rzeczywistości zawiera.
2. Drugie pytanie dotyczy kapsułek z lecytyną. Z tego co wiem, lecytyna to
substancja uczestnicząca w przewodnictwie impulsów nerwowych. Czy
przyjmowanie preparatów zawierających lecytynę może rzeczywiście pomóc w
przypadku dużego wysiłku umysłowego?
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam
--
Michał Gancarski
w...@e...org.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2002-04-05 18:11:24
Temat: Re: Preparaty witaminowe i lecytyna> 1. Ostatnio na rynku pojawia się fura coraz to nowszych preparatów mających
> suplementować witaminy w organiźmie. Tabletki, kapsułki, tabletki musujące
> itp. itd. Zacząłem zażywać preparat o nazwie Bodymax (brązowe tabletki,
> witaminy + wyciąg z korzenia żeń-szeń) jednak mam pewne wątpliwości: czy
> przy w miarę pełnej diecie ma to sens? Niby dostarczam organizmowi
> wszystkiego z pożywieniem jednak dzisiejsza żywność pochodzi z niepewnych
> źródeł i nie wiadomo, ile porządanych substancji w rzeczywistości zawiera.
Pytanie: co to jest pełna dieta ? Jeśli wierzyć naukowcom. aby dostarczyć
organizmowi odpowiednich składników należałoby zjeść w ciągu dnia: 8 jajek
(witamina B12) 177 g wątróbki (niacyna) 10 średnich szparag 13,5 kromek
chleba (tiamina) 1,53 kg fasoli (cynk) 170 g ryby (magnez) 2 banany (
witamina B6) 1 szklanka mleka (wapń) 156 g. orzechów (witamina E) 71 g.
truskawek (witamina C) 4 średnie morele (Beta-Karoten) 5,25 awokado(kwas
pantotenowy).
Jest to równowartość 5500 kalorii ....
Dzisiaj, ze względu na modyfikacje, pomarańcze prawie nie zawierają witaminy
C, mleko zawiera słabo przyswajalny wapń, nowalijki aż wykręcają usta od
azotanów, z soli wypłukuje się (rafinuje) prawie wszystkie mikroelementy,
większość produktów zawiera E xyz - konserwanty, stabilizatory etc.
(Niepublikowanych) przykładów jest setki.
To oczywiste, że jeśli ktoś chce o siebie zadbać musi stosowaćsuplementację.
Nie warto jednak oszukiwać samego siebie. Uważaj czym o siebie dbasz. Co
wiesz o zażywanych preparatach ? Kto, gdzie i w jaki sposób zasiał rośliny,
kto je wyprodukował, w jakich warunkach, kto to testował, jaka jest
przyswajalność, czy skład nie powoduje rozchwiania równowagi pierwiaskowej
organizmu ? ...
Temat - rzeka. Zajmuje się tym od kilku lat. Zapraszam na priva.
Pozdrawiam
Krzysztof Abramek
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |