Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Proste i smaczne przepisy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Proste i smaczne przepisy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-05-11 18:32:47

Temat: Re: Proste i smaczne przepisy
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>
>
>>o kurcze,... ja tez to jadalam... a teraz jadam z substytutem, na
>>jaki przystalo doroslej babie - chleb plus Marmite ( czarna maz,
>>o dziwnym zapachu, ktory odrzuca wiele l;udzi , jest to drozdzowa
>>rzecz, pelna witamin z klasy B..slone i na prawde dla tzw
>>amatorow...
>>
>>Krysia
>>K.T. - starannie opakowana
>
>Tego to nie znam ale slyszalem i musze sprobowac...
>Jeszcze jedno "zboczenie " z wieku dzieciecego - kostki rosolu
>wolowego - slone jak jasna..... ;-) jedzone (lizane) na "surowo"
>...hmmm ...;-)
>
>
>
czyzbysmy byli bliznietami??????Takie "koguty" dawali jako drobna
reszte w skepie (albo pudelko zapalek, albo - jak w przypadku
mojego brata jajko... zostal wyslany po torbe cukru (Mama nass
uczyla samodzielnosci od drobnego). Wracajacego Jacka zobaczyla
Mama przez okno jak machal siatka z cukrem - to do tylu przez
ramie na plecy, to przez ramie na przod...)

Krysia
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-05-11 19:27:23

Temat: Re: Proste i smaczne przepisy
Od: "Art (Gruby)" <j...@p...net> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 11 May 2001 19:08:07 +0100, Krysia Thompson
<K...@h...fsnet.co.uk> wrote:


>o kurcze,... ja tez to jadalam... a teraz jadam z substytutem, na
>jaki przystalo doroslej babie - chleb plus Marmite ( czarna maz,
>o dziwnym zapachu, ktory odrzuca wiele l;udzi , jest to drozdzowa
>rzecz, pelna witamin z klasy B..slone i na prawde dla tzw
>amatorow...
>
>Krysia
>K.T. - starannie opakowana

Tego to nie znam ale slyszalem i musze sprobowac...
Jeszcze jedno "zboczenie " z wieku dzieciecego - kostki rosolu
wolowego - slone jak jasna..... ;-) jedzone (lizane) na "surowo"
...hmmm ...;-)



Art(Gruby).
"A kiedy czlowiek sie urznie to biale cialka krwi go bronia."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-11 20:27:55

Temat: Re: Proste i smaczne przepisy
Od: "Art (Gruby)" <j...@p...net> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 11 May 2001 19:32:47 +0100, Krysia Thompson
<K...@h...fsnet.co.uk> wrote:




>czyzbysmy byli bliznietami??????
Kto wie... ;-)))

>Takie "koguty" dawali jako drobna
>reszte w skepie (albo pudelko zapalek, albo - jak w przypadku
>mojego brata jajko...

W "moim" sklepie sklepikarze dawali albo "krowke" albo lizaka...

>zostal wyslany po torbe cukru (Mama nass
>uczyla samodzielnosci od drobnego). Wracajacego Jacka zobaczyla
>Mama przez okno jak machal siatka z cukrem - to do tylu przez
>ramie na plecy, to przez ramie na przod...)
ooooops... LOL...
>Krysia
>K.T. - starannie opakowana


Art(Gruby).
"A kiedy czlowiek sie urznie to biale cialka krwi go bronia."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-11 20:38:52

Temat: Re: Proste i smaczne przepisy
Od: "A. Kowalska" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

asia wrote:

> Aldik <a...@g...pl> wrote in message
> news:9dgilv$qac$1@sunflower.man.poznan.pl...
> > Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
> > wiadomości news:bjhnftg328177liki3du0mgcpnihrmd598@4ax.com...
> > > Chleb ze smalcem to juz supelnie inna inszosc, to jest rzecz
> > > ponadczasowa i ponadwiekowa. Chleb z woda i cukrem to wplylal moj
> > > brat, ja tylko troche...ten nagly dobrobyt wiazla sie scisle z
> > > moja osoba.
>
> Jak juz wspominamy stare czasy, to przypomnial mi sie smakolyk z
> dziecinstwa. Byl to chleb z pasta, ktora skladala sie z masla roslinnego i
> koncentatu pomidorowego + cebulka, sol pieprz, czaaasem jajko w kostke.
> Uwielbialam to. Czy tez to jedliscie?
> Z jedzeniem chleba z cukrem i woda nigdy sie nie spotkalam, moze nie ten
> region lub nie ten wiek: Śląsk, a rocznik 1974.
> :))
> Asia

Ja zajadalam sie chlebem z maslem i cukrem, (w wersji mojego meza - byl
jeszcze cynamon) a potem z miodem, nie cierpialam za to kanapek z kielbasa,
czesto jadlam je "do gory nogami", tak zeby pasterki kielbasy spadaly ;-) a
moim ukochanym dniem byl piatek, bo nie trzeba bylo jesc miesa....
a moja siostra to jeszcze bedac w przedszkolu, zlizala mi caly wagonik soli,
ktory jako pamiatke przywiozlam sobie z Wieliczki, lizala tez firany, ktore
byly moczone w wodzie z sola!!!

no, a w czasie studiow, kilku kolegow, jak juz sie miesiac konczyl, to jadlo
chleb z .....vegeta

pozdrawiam
Ania (1975)

PS. jeszcze maz podpowiada mi, ze mozna bylo kupic wycofywane z wojska
konserwy z duuuzą iloscia galaretki, i ze stosunkowo niewielka iloscia "czesci
miesnej", co bardzo mu zreszta odpowiadalo, bo najbardziej te galaretke lubil


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-11 21:03:16

Temat: Re: Proste i smaczne przepisy
Od: "Eponina" <e...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "A. Kowalska" <a...@w...pl> napisał

> Ja zajadalam sie chlebem z maslem i cukrem,

Ja też a moja mam wolała z solą :-)
Moja przyjaciółka ntomiast wcinała chleb moczony w gęstej
śmietanie z cukrem wymieszanej. Kiedys spróbowałam (jak już obie
byłysmy dorosłe) i bardzo mi smakowało ;-)


--
Monika

http://republika.pl/eponina



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-11 21:51:08

Temat: kogutki/kurczeta z farszem po polsku dla Paula ale nie tylko ;-)
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora

Zgodnie z obietnica pogrzebalam w moich szpargalach i a'propos kogutkow z
farszem po polsku znalazlam pare przepisow - nie pochodza z bardzo powaznych
zrodel, ale lacza je wspolne cechy, wiec mysle, ze jednak cos w tym jest, ze
"nadzienie po polsku" oznacza "wartobke + jajko + natke/koperek + wypelniacz
(kaszka, bulka itp)". No to lece z przykladami:
1. "Ksiazka kucharska", Zofia Zawistowska przy wspolpracy Malgorzaty
Krzyzanowskiej, Wydawnictwo Watra, W-wa 1989. Farsz do kurczat po polsku
wyglada nastepujaco: 2-4 jaja, 6-8 lyzek tartej bulki, 1 lyzka masla, 3
lyzki drobno posiekanej naci pietruszki, 6 watrobek z drobiu, sol, pieprz
2."Obiady u Kowalskich" Jadwiga Klosowska, Wydawnictwo Watra, W-wa 1984.
Kurczak z nadzieniem polskim - farsz sklada sie z: 15 dag masla, 2 jajek, 1
malej namoczonej bulki, 2 pelnych lyzek tartej bulki, 2 pelnych lyzek
posiekanej zielonej pietruszki lub koperku, soli, pieprzu, 1/2 sredniej
startej galki muszkatolowej i siekanej watrobki
3. Felieton "W swiecie smakow - Kogutki pieja na wiosne" w "Twoim Stylu"
(niestety nie pamietam jaki to numer, mam wyciety sam artykul), tekst: Jerzy
Jacek Niezychowski. W tekscie pojawia sie takie zdanie: "No i oczywiscie
mlode kogutki nadziewane farszem z kaszki manny po polsku...". A pozniej
leci przepisik: "Uwaga! Kogutkow w zadnym wypadku nie kupujemy z kurzej
fermy, natomiast jedziemy na wies oddalona od zakladow przemyslowych.
Wybieramy kogutki najbardziej agresywne, co to bija sie o kazdego robaczka
czy ziarno. Te beda na pewno dobrze umiesnione. Gospodyni podstepnie wabi
naiwne ptaki slodkim cip, cip cipuchny, a nam pozostaje tylko uzgodnienie
ceny wraz z zabiciem i skubaniem. W domu kogutka nacieramy dokladnie
czosnkiem z sola, odkladamy w chlodne miejsce, niech sobie polezy, a my
zabieramy sie do przyrzadzania farszu. Ugotowana kaszke manne na sypko
mieszamy ze swiezym koprem, zoltkami, ubitym bialkiem i mala iloscia dobrze
sparzonej watrobki drobiowej posiekanej bardzo dokladnie, doprawiamy
ziolami. Ja lubie mieszanke prowansalska z dodatkiem szczypty miety. Nie
zapominamy oczywiscie o soli i pieprzu. Wnetrze kogutka wysmarowujemy
swiezym maslem, wypelniamy farszem i zaszywamy. Przy pieczeniu kurczaka
polewamy calosc bialym polwytrawnym lub wytrawnym winem".
To tyle przynudzania :-)
Herbatka

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-11 22:58:19

Temat: Re: Proste i smaczne przepisy
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
> osoby w tzw "pewnym wieku" tak robily w dziecinstwie - jak ja
> nastalam, podobno zaczal sie dobrobyt i mozna bylo jesc cheb z
> MASLEM i cukrem
Albo ze śmietaną i cukrem. Zwłaszcza taki pyszny chleb pieczony przez Babcię.

Anetek, wspominkowo
--
....
.' .. `. A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta
:`.__.': Anything is good and useful if it's made of chocolate.
`....'

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-12 21:45:48

Temat: Re: Proste i smaczne przepisy
Od: "GosiaH" <g...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Eponina napisał(a)
|Użytkownik "A. Kowalska" napisał
|
|> Ja zajadalam sie chlebem z maslem i cukrem,
|
|Ja też a moja mam wolała z solą :-)
|Moja przyjaciółka ntomiast wcinała chleb moczony w gęstej
|śmietanie z cukrem wymieszanej. Kiedys spróbowałam (jak już obie
|byłysmy dorosłe) i bardzo mi smakowało ;-)

Moja siostra jadała chleb z masłem smarowany śmietaną i posypywany
cukrem.
albo
chleb z masłem na to plasterki jabłek i majonez
albo
chleb z masłem i miodem
albo
nic
--
Pozdrawiam
GosiaH

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-12 23:07:41

Temat: Re: Proste i smaczne przepisy
Od: Patrycja Kazala <k...@m...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

asia wrote:

> Jak juz wspominamy stare czasy, to przypomnial mi sie smakolyk z
> dziecinstwa. Byl to chleb z pasta, ktora skladala sie z masla roslinnego i
> koncentatu pomidorowego + cebulka, sol pieprz, czaaasem jajko w kostke.
> Uwielbialam to. Czy tez to jedliscie?

przyznam sie ze nie :)
ale jem cos takiego, tyle ze zamiast masla roslinnego jest tofu, a zamiast
"czaaasem jajko w kostke" jest "czaaasem posiekany szczypiorek" :)
a dawniej zamiast tofu byl twarozek. ale zostal wymieniony ze zmiana mojej
diety na tofu :)

pozdr.
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-13 04:27:30

Temat: Re: Proste i smaczne przepisy
Od: <c...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Dzień dobry wszystkim!
>
> Jestem dzisiaj po raz pierwszy na liście i mam serdeczną prośbę. Czy mogę
> poprosić o prześłanie mi jakichś prostych przepisów na smaczne dania. Jeżeli
> przepisy są dostępne gdzieś w sieci, to prosze o namiar na stronę, archiwum
> grupy, FAQ.
>
> Z góry dziękuję. Pozdrawiam.
>
> Agnieszka M.
>
>Po prostu wpadnij http;//cuisine.republika.pl
Jest tam nie tylko pare slow o slimakach ale rowniez to czego szukasz, mam
nadzieje. Serdecznie zapraszam.


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 3 . [ 4 ] . 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

przepisy online?
woki z "IKEA"
Important news
Ku rozweseleniu...NA temat
szukam grilal

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »