« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-01-31 10:36:59
Temat: PrzepisA teraz drugi
I. Skład : mięso cilęce - z udźca czy jakoś tak - chodzi o to wby można je
było rozbić na placek ( jak schab :), morele suszone, znou wino ( tym razem
białe półwytrwne lub półsłodkie - zależy co kto lubi, generalnie sam
cielęcina ma być lekko słodkawa i kontrastować z sosem - poleciłbym Tokaj
Furmint. Przyprawy : bazylia, sól, pieprz, delikatna musztarda ( gladka ),
gałka muszkatałowa ( mielona ).
Sos - beszamel + ok10 dag. tartego rokpola.
II. Robimy. Cielęcinak ajak powiedzoiałem musi być rozklepana na placek o
wymiarach pozwalających zrobić roladkę. Odrobinę wina mieszamy z bazylią,
solą, pieprzem musztrdą i gałką. Przygotowaną masą nacieramy mięso od stony
wewnętrznej, zwijamy, opruszamy z zewnątrz solą, pieprzem, bazylią i gałką
najlepiej zrobć sobie mieszankę ), odstawiamy do lodowki na 24h.
Następnego dnia wyjmujemy z lodwki, rozwijamy, wkładamy do środka rządek
moreli, zawijamy, spinamy lyb wiążemy nićmi spożywczymi. Do brytfanki
wlewamy tłuszcz, obsmażamy rownoiernie roladkę, aż się zarumieni, następnie
zalewamy winem i wstawiamy do piekarnika ( 180 stopni ) - powinno się piec
ok 1 - 1,5 h max. Przed samym końcem pieczenia, ewentualnie jak już będzie
dobre to wyłączmy, wyjmujemy, kroimy w plastry, wkładamy z powrotem i
trzymamy w piekarniku, robimy sos. Jak już zrobimy beszamel, to powoli
ciągle mieszając dodajemy tarty ser, jak się zer rozpiuści i sos będzie
jednolity wyjmujemy mięsi, kładziemy na teleż każdemu po dwie roladki
polewamy sosem. Pdawać koniecznie z ziemniaczkami ( najlepiej młodymi :)
posyapnymi świeżym koperkiem ) oraz warzywami z wody ( małe marcheweczki,
brokuły, cząstki kalafiora ) polane zasmażką z bułki tartej.
--
-----IZBA PRZYJEC PSS-----
OS3 - 28752610
Member of Spammers Club
--------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |