| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-07-06 13:22:39
Temat: Przepis na chlebPoszukuje wyprobowanego przepisu na pyszny chleb (z pszennej maki).
Z gory dzieki za pomoc.
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-07-19 05:21:22
Temat: Re: Przepis na chlebTwoje pytanie, jak widze, nie wzbudzilo zainteresowania. Ze starych
wspomnien sprobuje odtworzyc przepis, ktorego nauczono mnie
za czasow hippisowskich w Angli.
Pol szklanki mleka podgrzac do temperatury ciala i dodac lyzaczke
cukru. Rozetrzec w tym lyzke drozdzy i odstawic no 15 min.
Przesiac 2kg maki przennej. Dodac zaczyn i zaczac wygniatac.
Powoli dodawac wode przy wygniataniu az dojdzemy do stanu
bardzo gestego ciasta. W tym momencie ciasto jest bardzo kleiste.
Gnieciemy dalej az zacznie odstawac (nie kleic sie) od rak.
Gnieciemy dalsze pol godziny (z maki robi sie gluten, nie kleisty)
Odstawiamy w cieple miejsce przykryte szmatka. Kiedy objetosc
sie podwoi wygniatamy ponownie co najmniej pol godziny.
Formujemy obly ksztalt na plycie posypanej maka i odstwiamy
na co najmniej dwie godziny (jeden z wloskich gatunkow chleba
wymaga w tym momencie 24 godzin rosniecia w temperaturze
pokojawej). Grzejemy piec do wysokij temperatury i delikatnie
wsuwamy nasz chleb do pieca.
Teraz jest kwestia skorki. Po 20 minutach otwieramy piec i
rozpylaczem do kwiatow pryskamy mocno na nasz chleb i
pod niego, zamykamy piec i wyjmyjemy produkt jak jest
zloto-brazowy. Sa tez chwyty i jajkiem roztrzepanym
ze szklanka wody i smarowaniem tym chleba przed pieczeniem
(delikatnie, zeby nie usiadlo), lub sama woda. Wersje moga
byc rozne. Trzeba poprobowac.
Generalnie: zaczyn, wygniatanie do glutenu, rosniecie i pieczenie.
Michal
"Marta R." wrote:
> Poszukuje wyprobowanego przepisu na pyszny chleb (z pszennej maki).
> Z gory dzieki za pomoc.
> Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |