| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-26 10:01:49
Temat: Przepis na chleb razowy Przepis na chleb razowy
Rozczyn: 1 litr ciepłej wody,
6 dag drożdży,
1 łyżka miodu,
0.5 kg mąki żytniej razowej
Przygotowanie: - wymieszać dokładnie i odstawić na 8 godz. do
wyrośnięcia.
Do rozczynu dosypać łyżkę soli, sezamu lub
innych nasion.
Ciasto: 1 kg mąki pszennej razowej,
100 g oleju,
Przygotowanie: Dodać mąkę i olej,
wymieszać i posypać mąka i odstawić do
wyrośnięcia.
Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją
objętość,
wyłożyć na stół i uformować dwa bochenki
chleba.
Blaszkę po wysmarowaniu masłem można posypać
otrębami pszennymi.
Włożyć do wąskich blaszek, przykryć
sćiereczką i odstawić do wyrośnięcia,
chleb posypać makiem.
Piekarnik nagrzać do 250?C,
wstawić blaszki z chlebem,
po 10 min. temperaturę zmniejszyć na 180?C.
Piec około 1 godz.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-26 10:54:12
Temat: Re: Przepis na chleb razowy
Użytkownik "wiki" <w...@a...bielsko.pl> napisał w wiadomości
news:4014e4a9$1@jupiter.ath.bielsko.pl...
> Przepis na chleb razowy
>
> Rozczyn: 1 litr ciepłej wody,
> 6 dag drożdży,
> 1 łyżka miodu,
> 0.5 kg mąki żytniej razowej
> Przygotowanie: - wymieszać dokładnie i odstawić na 8 godz. do
> wyrośnięcia.
> Do rozczynu dosypać łyżkę soli, sezamu
lub
> innych nasion.
Po wyrosnieciu czy przed ?
Pozdrawiam,
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |