« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-10-19 09:13:47
Temat: Przepis na stekNiedawno byłem w knajpce gdzie zamówiłem stek, smakował wybornie i doszedłem
do wnisoku że chcę taki od czasu do czasu na obiad, skądinąd wiem że zrobić
dobry stek to wyższa szkoła jazdy.
Czy znajdzie się jakiś instruktor od steków na grupie?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-10-20 02:03:21
Temat: Re: Przepis na stek"Jacek" <j...@m...pl> wrote in message news:dj52os$b5f$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Niedawno byłem w knajpce gdzie zamówiłem stek, smakował wybornie i doszedłem
> do wnisoku że chcę taki od czasu do czasu na obiad, skądinąd wiem że zrobić
> dobry stek to wyższa szkoła jazdy.
> Czy znajdzie się jakiś instruktor od steków na grupie?
Bierzesz kawałek surowego mięsa wołowego marynujesz go i na grila - gotowe! ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-10-20 04:43:58
Temat: Re: Przepis na stekIn article <d...@p...onet.pl>, "Pszemol" <P...@P...com>
wrote:
> "Jacek" <j...@m...pl> wrote in message
> news:dj52os$b5f$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Niedawno byłem w knajpce gdzie zamówiłem stek, smakował wybornie i
> > doszedłem
> > do wnisoku że chcę taki od czasu do czasu na obiad, skądinąd wiem że zrobić
> > dobry stek to wyższa szkoła jazdy.
> > Czy znajdzie się jakiś instruktor od steków na grupie?
>
> Bierzesz kawałek surowego mięsa wołowego marynujesz go i na grila - gotowe!
> ;-)
Po co mar(y)nować? Warunkie zrobienia dobrego steku jest wołowina
odpwiedniej jakości, o co w plsce trudno, właściwue tylo polędwica jest
pewna. Trzeba wziąć gruby stek z poLędwicy, nie z lodówki, i smażyć lub
piec na ruszcie, krótko na ostrym ogniu. Zostawić chwilę w gorącym
miejscu, żeby "doszedł". Posolić. Wszystko.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-10-20 12:39:15
Temat: Re: Przepis na stek"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-47749A.06435820102005@news.gazeta.pl...
> Po co mar(y)nować? Warunkie zrobienia dobrego steku jest wołowina
> odpwiedniej jakości, o co w plsce trudno, właściwue tylo polędwica jest
> pewna. Trzeba wziąć gruby stek z poLędwicy, nie z lodówki, i smażyć lub
> piec na ruszcie, krótko na ostrym ogniu. Zostawić chwilę w gorącym
> miejscu, żeby "doszedł". Posolić. Wszystko.
Marynata daje urozmaicenie smakowe...
Istotą steku ma być to, że mięso jest miękkie, niedopieczone.
Rózowe w środku. Dokładnie takie jak w scenie filmu "The Matrix".
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-10-20 12:59:50
Temat: Re: Przepis na stek
Użytkownik "Pszemol" <P...@P...com> napisał w wiadomości
news:dj7hj3.38c.1@poczta.onet.pl...
>
> Marynata daje urozmaicenie smakowe...
> Istotą steku ma być to, że mięso jest miękkie, niedopieczone.
> Rózowe w środku. Dokładnie takie jak w scenie filmu "The Matrix".
>
3 rodzaje stekow sie podaje
1. lekko wysmazony (jak dla mnie to raczej niedosmazony hehehe) w srodku
mieso na pol surowe, krwisty bewsztyk
2. srednio wysmazony (ten lubie najbardziej)- w srodku mieso juz nie jest
czerwone ale sok leko rozowy puszcza
3. dobrze wysmazony
POzdrawiam
Kondziorek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-10-20 13:01:36
Temat: Re: Przepis na stekA Wy wszyscy mówicie o steku czy o befsztykach?
Pozdrawiam - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-10-20 14:38:06
Temat: Re: Przepis na stekKondziorek <p...@g...pl> wrote:
> 3 rodzaje stekow sie podaje
> 1. lekko wysmazony (jak dla mnie to raczej niedosmazony hehehe) w srodku
> mieso na pol surowe, krwisty bewsztyk
> 2. srednio wysmazony (ten lubie najbardziej)- w srodku mieso juz nie jest
> czerwone ale sok leko rozowy puszcza
> 3. dobrze wysmazony
Francuzi zdaje się wyróżniają też czwarty (a właściwie zerowy) - bleu. Czyli
tylko obsmażony z zewnątrz, a środek całkowicie surowy. Ta metoda jest
najdoskonalsza. :)
A propos - kołacze mi się od lat po głowie taka scenka:
Kelner: 'Jak wysmażony stek Pan sobie życzy?'
Człowiek: 'Jeśli mięso jest odpowiedniej jakości, proszę go tylko podgrzać nad
płomieniem świecy.'
No i za cholerę nie mogę sobie przypomnieć z czego to pochodzi. Ba, nawet
nie wiem, czy to była książka, czy film. Jeśli ktoś kojarzy, to bardzo proszę
o rozjaśnienie.
Pedro.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@m...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwd<vgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#B*"O*@n*/O@KE"1#N Bj*!'.
'K1Bj*@n*1l1B)Bm!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1BjN*+'];$?+=!$S}
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-10-20 15:07:33
Temat: Re: Przepis na stekWysoki Sadzie, przychodzi do mnie Thu, 20 Oct 2005 14:38:06 +0000 (UTC) w
imieniu grupy trzymajacej wladze Maciej Jastrzebski i mowi:
> Francuzi zdaje się wyróżniają też czwarty (a właściwie zerowy) - bleu. Czyli
> tylko obsmażony z zewnątrz, a środek całkowicie surowy. Ta metoda jest
> najdoskonalsza. :)
>
> A propos - kołacze mi się od lat po głowie taka scenka:
>
> Kelner: 'Jak wysmażony stek Pan sobie życzy?'
>
> Człowiek: 'Jeśli mięso jest odpowiedniej jakości, proszę go tylko podgrzać nad
> płomieniem świecy.'
>
> No i za cholerę nie mogę sobie przypomnieć z czego to pochodzi. Ba, nawet
> nie wiem, czy to była książka, czy film. Jeśli ktoś kojarzy, to bardzo proszę
> o rozjaśnienie.
"Złodziejski honor", Jeffrey Archer.
mucher
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-10-20 15:45:06
Temat: Re: Przepis na stekGrzegorz Mucha <m...@z...mielonka-wytnij-precz.com> wrote:
>> A propos - kołacze mi się od lat po głowie taka scenka:
>>
>> Kelner: 'Jak wysmażony stek Pan sobie życzy?'
>>
>> Człowiek: 'Jeśli mięso jest odpowiedniej jakości, proszę go tylko podgrzać
>> nad płomieniem świecy.'
>>
>> No i za cholerę nie mogę sobie przypomnieć z czego to pochodzi. Ba, nawet
>> nie wiem, czy to była książka, czy film. Jeśli ktoś kojarzy, to bardzo
>> proszę o rozjaśnienie.
> "Złodziejski honor", Jeffrey Archer.
Ha! Bóg Ci to w dzieciach, dobry człowieku.
Pedro.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@m...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwd<vgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#B*"O*@n*/O@KE"1#N Bj*!'.
'K1Bj*@n*1l1B)Bm!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1BjN*+'];$?+=!$S}
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-10-21 04:54:57
Temat: Re: Przepis na stek
Użytkownik "batory" <b...@b...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:dj84gt$enr$1@nemesis.news.tpi.pl...
> A Wy wszyscy mówicie o steku czy o befsztykach?
> Pozdrawiam - Agnieszka
W sumie o stekach
a faktycznie "rodzajowy" podzial ktory podalem dotyczy w skumie befsztykow
Jednak jest rowniez stosowany wlasnie do stekow
Nie tak dawno mialem okazje byc swiadkiem zamawiania wlasnie steku w knajpce
Puszta (gliwiczanie chyba wiedza co gdzie i jak)
I tam wlasnie padlo pytanie jaki stek ma byc
Lekko, srednio, czy dobrze wysmazony
Stad wziela mi sie ta klasyfikacja
Pozdrawiam
Kondziorek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |