Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przepis od Kudłatej na kuraka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przepis od Kudłatej na kuraka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-05-31 14:15:57

Temat: Przepis od Kudłatej na kuraka
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Kudlata pozbawiona jest dostepu do grup i za moim posrednictwem przesyla Wam
przepis.


pozdrawiam
Basia


----------------------------------------------------
-


Obiecałam w stosownym czasie przepis z kuchni chińskiej na kurczaka z
jaśminem. Tak mi się wydaje, że stosowny czas właśnie nadchodzi. Jaśmin
zakwitnie lada dzień i będzie można wypróbować ( przyznaję się, ja jeszcze
tego nie testowałam) przepis z książki "Tradycje i sztuka kulinarna Chin"
której autorem jest Ksawery Burski.

PLASTERKI KURCZAKA Z KWIATEM JAŚMINU (P)


Składniki:

400 g piersi kurczęcia
5 g kwiatów jaśminu opłukanych z pyłku
30g mąki ziemniaczanej
15 g białego półwytrawnego wina ( w oryginale: "wino przyprawowe)
białko z jednego jajka
sól
weijing ( glutaminian sodu)
cebula ( mała)
korzeń imbiru ( dwa plasterki) lub pół łyżeczki suszonego mielonego imbiru
500 g smalcu

Pierś kurczęcia pokroić w cieniutkie plastry w kształcie listków wierzby.
Posolić, panierować w mieszaninie mąki ziemniaczanej i białka.
Na patelni rozgrzać smalec, włożyć plasterki kurczaka, wymieszać. Gdy tylko
zbieleje odsączyć smalec przelewając zawartość patelni przez durszlak.
Na czystą patelnię włożyć łyżkę smalcu i podgrzać. Obsmażyć na tym cebulę
( pokrojoną w piórka) i imbir ( w słupki krojony), nie dopuścić do
zrumienienia! Dodać wino i bulion ( może być drobiowy z kostki),dodać
usmażone plasterki kurczaka, wsypać kwiaty jaśminu, wejing i lekko
zamieszać. Podawać natychmiast.
Na półmisku potrawa ta zadziwia lekkoscią, bielą i aromatem.


Przepisałam, nie odpowiadam za rezultat, ale wydaje się bardzo ciekawe... Qd





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-06-01 20:55:00

Temat: Re: Przepis od Kudłatej na kuraka
Od: "izabela Sowula" <i...@N...poczta.gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Basia <b...@p...onet.pl> napisał(a):

> Kudlata pozbawiona jest dostepu do grup i za moim posrednictwem przesyla Wam
> przepis.
>
>
> pozdrawiam
> Basia
>
>
> ----------------------------------------------------
-
>
>
> Obiecałam w stosownym czasie przepis z kuchni chińskiej na kurczaka z
> jaśminem. Tak mi się wydaje, że stosowny czas właśnie nadchodzi. Jaśmin
> zakwitnie lada dzień i będzie można wypróbować

A moze chodzi o jasmin, ten co to kwitnie wczesna wiosna na zolto a nie o
jasminowiec co to kwitnie wiosna pozna na bialo?

izasow

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Grilowanie pytanie
domowy wyrob piwa
zyrc
( P) Ogorki bostonskie, znowu po szwedzku ;-)
Koniecznie musicie to obejrzec

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »