| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-31 14:15:57
Temat: Przepis od Kudłatej na kurakaKudlata pozbawiona jest dostepu do grup i za moim posrednictwem przesyla Wam
przepis.
pozdrawiam
Basia
----------------------------------------------------
-
Obiecałam w stosownym czasie przepis z kuchni chińskiej na kurczaka z
jaśminem. Tak mi się wydaje, że stosowny czas właśnie nadchodzi. Jaśmin
zakwitnie lada dzień i będzie można wypróbować ( przyznaję się, ja jeszcze
tego nie testowałam) przepis z książki "Tradycje i sztuka kulinarna Chin"
której autorem jest Ksawery Burski.
PLASTERKI KURCZAKA Z KWIATEM JAŚMINU (P)
Składniki:
400 g piersi kurczęcia
5 g kwiatów jaśminu opłukanych z pyłku
30g mąki ziemniaczanej
15 g białego półwytrawnego wina ( w oryginale: "wino przyprawowe)
białko z jednego jajka
sól
weijing ( glutaminian sodu)
cebula ( mała)
korzeń imbiru ( dwa plasterki) lub pół łyżeczki suszonego mielonego imbiru
500 g smalcu
Pierś kurczęcia pokroić w cieniutkie plastry w kształcie listków wierzby.
Posolić, panierować w mieszaninie mąki ziemniaczanej i białka.
Na patelni rozgrzać smalec, włożyć plasterki kurczaka, wymieszać. Gdy tylko
zbieleje odsączyć smalec przelewając zawartość patelni przez durszlak.
Na czystą patelnię włożyć łyżkę smalcu i podgrzać. Obsmażyć na tym cebulę
( pokrojoną w piórka) i imbir ( w słupki krojony), nie dopuścić do
zrumienienia! Dodać wino i bulion ( może być drobiowy z kostki),dodać
usmażone plasterki kurczaka, wsypać kwiaty jaśminu, wejing i lekko
zamieszać. Podawać natychmiast.
Na półmisku potrawa ta zadziwia lekkoscią, bielą i aromatem.
Przepisałam, nie odpowiadam za rezultat, ale wydaje się bardzo ciekawe... Qd
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-06-01 20:55:00
Temat: Re: Przepis od Kudłatej na kurakaBasia <b...@p...onet.pl> napisał(a):
> Kudlata pozbawiona jest dostepu do grup i za moim posrednictwem przesyla Wam
> przepis.
>
>
> pozdrawiam
> Basia
>
>
> ----------------------------------------------------
-
>
>
> Obiecałam w stosownym czasie przepis z kuchni chińskiej na kurczaka z
> jaśminem. Tak mi się wydaje, że stosowny czas właśnie nadchodzi. Jaśmin
> zakwitnie lada dzień i będzie można wypróbować
A moze chodzi o jasmin, ten co to kwitnie wczesna wiosna na zolto a nie o
jasminowiec co to kwitnie wiosna pozna na bialo?
izasow
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |