From: "Basia" <b...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Przepis od Kudłatej na kuraka
Date: Fri, 31 May 2002 16:15:57 +0200
Lines: 51
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
NNTP-Posting-Host: pb148.miedzyzdroje.sdi.tpnet.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: 195.117.184.19
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 1022854621 pb148.miedzyzdroje.sdi.tpnet.pl (31 May 2002
16:17:01 +0200)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: 195.117.184.19
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!news.vogel.pl!nnrp!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:110529
Ukryj nagłówki
Kudlata pozbawiona jest dostepu do grup i za moim posrednictwem przesyla Wam
przepis.
pozdrawiam
Basia
----------------------------------------------------
-
Obiecałam w stosownym czasie przepis z kuchni chińskiej na kurczaka z
jaśminem. Tak mi się wydaje, że stosowny czas właśnie nadchodzi. Jaśmin
zakwitnie lada dzień i będzie można wypróbować ( przyznaję się, ja jeszcze
tego nie testowałam) przepis z książki "Tradycje i sztuka kulinarna Chin"
której autorem jest Ksawery Burski.
PLASTERKI KURCZAKA Z KWIATEM JAŚMINU (P)
Składniki:
400 g piersi kurczęcia
5 g kwiatów jaśminu opłukanych z pyłku
30g mąki ziemniaczanej
15 g białego półwytrawnego wina ( w oryginale: "wino przyprawowe)
białko z jednego jajka
sól
weijing ( glutaminian sodu)
cebula ( mała)
korzeń imbiru ( dwa plasterki) lub pół łyżeczki suszonego mielonego imbiru
500 g smalcu
Pierś kurczęcia pokroić w cieniutkie plastry w kształcie listków wierzby.
Posolić, panierować w mieszaninie mąki ziemniaczanej i białka.
Na patelni rozgrzać smalec, włożyć plasterki kurczaka, wymieszać. Gdy tylko
zbieleje odsączyć smalec przelewając zawartość patelni przez durszlak.
Na czystą patelnię włożyć łyżkę smalcu i podgrzać. Obsmażyć na tym cebulę
( pokrojoną w piórka) i imbir ( w słupki krojony), nie dopuścić do
zrumienienia! Dodać wino i bulion ( może być drobiowy z kostki),dodać
usmażone plasterki kurczaka, wsypać kwiaty jaśminu, wejing i lekko
zamieszać. Podawać natychmiast.
Na półmisku potrawa ta zadziwia lekkoscią, bielą i aromatem.
Przepisałam, nie odpowiadam za rezultat, ale wydaje się bardzo ciekawe... Qd
|