« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-01-31 10:21:47
Temat: Przepis razPrzepis jeden ( znaczy pierwszy )
Gulasz ? ( nie w dosłownym tego słowa znaczeniu Władku :))) z dzika
I. Skład : ok. 0,5 kg schabu z dzika ( pod handlową nazwą polędwica :),
jendak duża marchew, jedna duż pietruszka, jedna średnia cebula, 4-5 ząbków
czosnku, 0,7 litra wina czerwonego, wytrawnego ( użyłem Sophi Cabernet
tylko z nazwy ale może być ). Przyprawy : sos sojowy, sos worcester, ocet
winny, rozmaryn, pieprz
II. Robimy schabik płuczemy, mięso kroimy w kostkę, posypujemy
przyprawami, skrapiamy octem, sosem sojowym i worcesterem. Mieszamy,
odstawiamy na ok. 2 h.
Na patelnie lejem tłuszcz ( ja użyłem oleju arachidowego - zresztą od czasu
udziału w grupie ptrzstałem używać "zwykłych" olejów :), rozgrzewamy,
wrzucamy cebulkę grubo ktojoną, lekko przesmażamy, następnie czosnek grube
plasterki, przesmażamy aby z czosnku wydobyć aromat. Wrzucamy mięso,
smażymy jakieś 10 minut dokładnie mieszając, wrzucamy ważywa, smażymy znowu
jakieś 10 minut, wlewamy ok. 2/3 butelki wina, przykrywamy, dusimy, aż
mięsko zmięknie ( zrobi się kruche ), jeśli trzeba - a pewnie tak - dolewamy
wody w między czasie duszenia :). Pod koniec zagęszczamy, doprawiamy sola i
pieprzem. Podawać można ziemniakami z wody, kluskami jakie kto lubi. Surowkę
jadłem do tego z czerownej kapusty kiszonej, ale myślę, że bardzo by
pasowały brokuły, ze smżonymi płatkami migdałowymi ?
--
-----IZBA PRZYJEC PSS-----
OS3 - 28752610
Member of Spammers Club
--------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |