Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przygotowanie wedliny na zimno - kilka pytan

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przygotowanie wedliny na zimno - kilka pytan

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2009-01-29 10:25:54

Temat: Przygotowanie wedliny na zimno - kilka pytan
Od: "mariusz" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Trudno mowic wlasciwie o "wedlinie" bo sie tego nie wedzi, ale niech bedzie.

1. Przepis jest taki, ze sie do zimnej wody daje przyprawy (sol, cukier,
pieprz i takie inne), wode sie zagotowuje, studzi, do zimnej wklada sie
mieso i zgotowuje.
I pytanie - po co najpierw zagotowywac zalewe i studzic, skoro za chwile
znowu sie gotuje juz z miesem. Czy to jest jakis wazny proces, to pierwsze
przegotowywanie? Co ono daje?

2. Do wody, oprocz przypraw, dodaje sie majonez (jest w przepisie).
Czy majonez powoduje jakies specjalne procesy?

3. Po ugotowaniu wedline zostawia sie w wodzie, w ktorej sie gotowala az do
wystudzenia, ale zaleca sie jeszcze goraca wyjac i na chwile wlozyc do
lodowatej wody.
Po co do tej lodowatej wody sie wklada? "Na chwile" sugeruje, ze po tej
zimnej kapieli znowu sie do gorocej wody spowrotem wklada. Az do
wystudzenia. Po co?

To chyba jakies procesy fizykochemiczne, albo biochemiczne. Czy ktos umialby
mi jakos to wyjasnic?

Mariusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Co do kanapek?
y, czosnek zzieleniał
Czym upić kobietę? (Smile On)
Wypiek chleba - do czego służą poszczególne składniki i jak nimi manipulować?
OBIADEK

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »