« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-12-07 22:38:17
Temat: Puree?...Witam!
Szukam ciekawych pomyslow na ziemniaczane puree (na slono;))). Google
juz w wiekszosci przegladnalem, wlasciwie to znajduje sie sama klasyka.
Dlatego pisze:
Czy znacie jakies oryginalne przepisy, modyfikacje, proporcje puree? Jakies
ciekawostki? Sugestie? Uwagi?...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-12-08 00:02:23
Temat: Re: Puree?...
Użytkownik "X" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dn7o8f$76v$1@inews.gazeta.pl...
> Witam!
> Szukam ciekawych pomyslow na ziemniaczane puree (na slono;))). Google
> juz w wiekszosci przegladnalem, wlasciwie to znajduje sie sama klasyka.
> Dlatego pisze:
>
> Czy znacie jakies oryginalne przepisy, modyfikacje, proporcje puree?
> Jakies
> ciekawostki? Sugestie? Uwagi?...
>
może nie bardzo na temat ale się mi skojarzyło
moja babcie robiła kiedyś takie coś
ziemniaki gotowała i odlewała z nich po ugotowaniu większość wody
potem dodawała mąkę ziemniaczaną i tłukła
później dodaje się tą odlaną wodą aby uzyskać konsystencje puree ale
lepistego
smakuje jak kluski śląskie
robi się dużo szybciej
podaje z sosem
pycha
chyba sobie zrobie
bo nie jadłem z 10 lat
p.s. oczywiście tego dania, bo w ogóle to czasami coś tam jem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-12-08 09:45:04
Temat: Re: Puree?...X wyklikał(a):
> Witam!
> Szukam ciekawych pomyslow na ziemniaczane puree (na slono;))).
> Google juz w wiekszosci przegladnalem, wlasciwie to znajduje sie sama
> klasyka. Dlatego pisze:
>
> Czy znacie jakies oryginalne przepisy, modyfikacje, proporcje puree?
> Jakies ciekawostki? Sugestie? Uwagi?...
Ugotowane na sypko ziemniaki (powinna to być mączna odmiana)
- gorace przeciskasz przez praskę
- dodajesz trochę mleka, masła i soli do smaku,
- mieszasz mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji
- można trochę odparować na małym ogniu jakby było za "lejące"
--
Pozdrawiam *gdaMa* (Magda)
adres nadawczy to spampułapka - odbieram z mmmki(małpa)wp(kropka)pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-12-08 09:45:29
Temat: Re: Puree?...
> Czy znacie jakies oryginalne przepisy, modyfikacje, proporcje puree?
> Jakies
> ciekawostki? Sugestie? Uwagi?...
Ja tradycyjnie dodaję śmietanę (zależy też ile ziemniaków - czasmi dodaję
dwie)
i spory kawałek żółteg sera (ok 200g) + koperek.
Tuczące ale pycha :))
Pozdrawiam
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-12-08 09:47:25
Temat: Re: Puree?...X napisał(a):
> Witam!
> Szukam ciekawych pomyslow na ziemniaczane puree (na slono;))). Google
> juz w wiekszosci przegladnalem, wlasciwie to znajduje sie sama klasyka.
> Dlatego pisze:
>
> Czy znacie jakies oryginalne przepisy, modyfikacje, proporcje puree? Jakies
> ciekawostki? Sugestie? Uwagi?...
>
>
Ja dodaję smażoną cebulkę, śmietanę lub masło. No i w sezonie koperek.
--
Ania
"Early to rise, early to bed, makes a man healthy, wealthy and dead"
http://www.aniared.blog.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-12-08 09:47:30
Temat: Re: Puree?...
> Ja tradycyjnie dodaję śmietanę (zależy też ile ziemniaków - czasmi dodaję
> dwie)
> i spory kawałek żółteg sera (ok 200g) + koperek.
> Tuczące ale pycha :))
Ser oczywiście wcześniej ścieram na małych oczkach i
stopniowo wsypuję do ziemniaków i ugniatam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-12-08 11:00:36
Temat: Re: Puree?...Czesc!
dzus wrote:
> ziemniaki gotowała i odlewała z nich po ugotowaniu większo?ć wody
> potem dodawała m?kę ziemniaczan? i tłukła
> póĽniej dodaje się t? odlan? wod? aby uzyskać konsystencje puree ale
> lepistego
U mnie w domu nie dodawalo sie tej wody, a cala pacie nazywalo sie
prazucha i zajadalo z skwarkami ze sloniny lub boczku oraz kiszonym
ogorkiem (tez juz mi sie jesc zachcialo) :)
Pozdrawiam,
robal.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-12-08 11:06:09
Temat: Re: Puree?...Dnia Thu, 08 Dec 2005 12:00:36 +0100, Gamon' napisał(a):
> Czesc!
>
> dzus wrote:
>> ziemniaki gotowała i odlewała z nich po ugotowaniu większo?ć wody
>> potem dodawała m?kę ziemniaczan? i tłukła
>> póĽniej dodaje się t? odlan? wod? aby uzyskać konsystencje puree ale
>> lepistego
> U mnie w domu nie dodawalo sie tej wody, a cala pacie nazywalo sie
> prazucha i zajadalo z skwarkami ze sloniny lub boczku oraz kiszonym
> ogorkiem
O, to, to. Tyle, że w Łodzi to prażoki się nazywa, a zjada je się do
kapuśniaku. :) Popisowe danie mojego taty.
Astarael
--
"Czy to idący wybiera drogę, czy droga idącego?" (Nix)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-12-08 11:11:29
Temat: Re: Puree?...
Użytkownik "X" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dn7o8f$76v$1@inews.gazeta.pl...
> Witam!
> Szukam ciekawych pomyslow na ziemniaczane puree (na slono;))). Google
> juz w wiekszosci przegladnalem, wlasciwie to znajduje sie sama klasyka.
> Dlatego pisze:
> Czy znacie jakies oryginalne przepisy, modyfikacje, proporcje puree?
> Jakies
> ciekawostki? Sugestie? Uwagi?...
".....z dzemem sa puree" ;D
tak modyfikowali w "Misiu"
BP, NMSP
Pzdr
NuttyBoy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-12-26 15:38:24
Temat: Re: Puree?...
Użytkownik "X" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dn7o8f$76v$1@inews.gazeta.pl...
> Witam!
> Szukam ciekawych pomyslow na ziemniaczane puree (na slono;))). Google
> juz w wiekszosci przegladnalem, wlasciwie to znajduje sie sama klasyka.
> Dlatego pisze:
>
> Czy znacie jakies oryginalne przepisy, modyfikacje, proporcje puree?
Jakies
> ciekawostki? Sugestie? Uwagi?...
zamiast masla oliwa z oliwek
z dodatkow siekane oliwki czarne lub pesto bazyliowe lub suzone siekane
pomidory...
fajnie sie zachowuje pure...przetarte na koniec w bolach i jeczeniu przez
sito....
agataw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |