Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pyszne pierogi drożdżowe

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pyszne pierogi drożdżowe

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-02-13 15:29:20

Temat: Pyszne pierogi drożdżowe
Od: "Aneta" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Pierogi drożdżowe:
Farsz - 1/2 kg pieczarek, 3 - 4 cebule, 1 marchewkę i jak ktoś lubi odrobinę
kapusty kiszonej (tak do smaku).
Cebulkę, pieczarki, marchewkę drobno posiekać (ja rozdrabniam to w robocie),
Cebulkę zeszklić na oleju, dodać marchewkę, a następnie pieczarki. Wszystko
razem podsmażyć, doprawić do smaku. W zasadzie farsz można zrobić wg
własnego uznania.

Ciasto - 4 szklanki mąki, 6 dkg drożdży, 2 łyżeczki cukru, 1 jajko, 4 łyżki
oleju, łyżeczkę papryki, szczypta soli, 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody
Drożdże rozrobić z cukrem a z pozostałych składników zagnieść ciasto.
Następnie dodać rozrobione drożdze i ciasto odstawić na 15 min do
wyrośnięcia.
Formować pierogi i smażyć z dwóch stron na oleju tak, żeby się zarumieniły.
Uprzedzam, ze bardzo szybko się smażą, więc trzeba pilnować, aby się nie
przypaliły.
Najsmaczniejsze są cieplutkie, ale śmiało można jeść zimne.
Aneta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-02-14 07:43:24

Temat: Re: Pyszne pierogi drożdżowe
Od: "Nea" <n...@p...com.beztego> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Aneta" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b2gdkm$hql$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Formować pierogi i smażyć z dwóch stron na oleju tak, żeby się
zarumieniły.
> Uprzedzam, ze bardzo szybko się smażą, więc trzeba pilnować, aby się nie
> przypaliły.

a mozna w piekarniku upiec zamiast smazyc na oleju?


pozdrawiam
Nea


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-14 07:51:55

Temat: Re: Pyszne pierogi drożdżowe
Od: "Aneta" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Nea" <n...@p...com.beztego> napisał w wiadomości
news:b2i6ho$227o$1@news.atman.pl...
> Użytkownik "Aneta" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:b2gdkm$hql$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Formować pierogi i smażyć z dwóch stron na oleju tak, żeby się
> zarumieniły.
> > Uprzedzam, ze bardzo szybko się smażą, więc trzeba pilnować, aby się nie
> > przypaliły.
>
> a mozna w piekarniku upiec zamiast smazyc na oleju?
>
>
> pozdrawiam
> Nea
>
>
Sądzę, ze to już by inaczej smakowało i czas pieczenia byłby dłuższy. A
swoją drogą, to smażone na oleju wcale nim nie przesiąkają. Naprawdę polecam
usmażyć, a przy tym trwa to tylko chwilę.

Aneta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-14 08:01:10

Temat: Re: Pyszne pierogi drożdżowe
Od: "Gośka z Lublina" <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora



> Formować pierogi i smażyć z dwóch stron na oleju

Czy na "głębokim" oleju?
Pozdr. - Gośka (Lublin)





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-14 09:01:07

Temat: Re: Pyszne pierogi drożdżowe
Od: "Kruszynka" <l...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Aneta" <d...@w...pl> wrote
> Drożdże rozrobić z cukrem a z pozostałych składników zagnieść ciasto.

To znaczy, z _samym_ cukrem zadnego mleka czy wody sie nie dodaje?

Kruszyna

--
"Primum non stresere..."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jestem z siebie dumna
sernik nietypowy przepis
Re: Pyszne pierogi drożdżowe
drozdzowy sernik(p)
Jeszcze raz wedzenie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »