| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-13 15:29:20
Temat: Pyszne pierogi drożdżowePierogi drożdżowe:
Farsz - 1/2 kg pieczarek, 3 - 4 cebule, 1 marchewkę i jak ktoś lubi odrobinę
kapusty kiszonej (tak do smaku).
Cebulkę, pieczarki, marchewkę drobno posiekać (ja rozdrabniam to w robocie),
Cebulkę zeszklić na oleju, dodać marchewkę, a następnie pieczarki. Wszystko
razem podsmażyć, doprawić do smaku. W zasadzie farsz można zrobić wg
własnego uznania.
Ciasto - 4 szklanki mąki, 6 dkg drożdży, 2 łyżeczki cukru, 1 jajko, 4 łyżki
oleju, łyżeczkę papryki, szczypta soli, 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody
Drożdże rozrobić z cukrem a z pozostałych składników zagnieść ciasto.
Następnie dodać rozrobione drożdze i ciasto odstawić na 15 min do
wyrośnięcia.
Formować pierogi i smażyć z dwóch stron na oleju tak, żeby się zarumieniły.
Uprzedzam, ze bardzo szybko się smażą, więc trzeba pilnować, aby się nie
przypaliły.
Najsmaczniejsze są cieplutkie, ale śmiało można jeść zimne.
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-14 07:43:24
Temat: Re: Pyszne pierogi drożdżoweUżytkownik "Aneta" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b2gdkm$hql$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Formować pierogi i smażyć z dwóch stron na oleju tak, żeby się
zarumieniły.
> Uprzedzam, ze bardzo szybko się smażą, więc trzeba pilnować, aby się nie
> przypaliły.
a mozna w piekarniku upiec zamiast smazyc na oleju?
pozdrawiam
Nea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-14 07:51:55
Temat: Re: Pyszne pierogi drożdżowe
Użytkownik "Nea" <n...@p...com.beztego> napisał w wiadomości
news:b2i6ho$227o$1@news.atman.pl...
> Użytkownik "Aneta" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:b2gdkm$hql$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Formować pierogi i smażyć z dwóch stron na oleju tak, żeby się
> zarumieniły.
> > Uprzedzam, ze bardzo szybko się smażą, więc trzeba pilnować, aby się nie
> > przypaliły.
>
> a mozna w piekarniku upiec zamiast smazyc na oleju?
>
>
> pozdrawiam
> Nea
>
>
Sądzę, ze to już by inaczej smakowało i czas pieczenia byłby dłuższy. A
swoją drogą, to smażone na oleju wcale nim nie przesiąkają. Naprawdę polecam
usmażyć, a przy tym trwa to tylko chwilę.
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-14 08:01:10
Temat: Re: Pyszne pierogi drożdżowe
> Formować pierogi i smażyć z dwóch stron na oleju
Czy na "głębokim" oleju?
Pozdr. - Gośka (Lublin)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-14 09:01:07
Temat: Re: Pyszne pierogi drożdżowe"Aneta" <d...@w...pl> wrote
> Drożdże rozrobić z cukrem a z pozostałych składników zagnieść ciasto.
To znaczy, z _samym_ cukrem zadnego mleka czy wody sie nie dodaje?
Kruszyna
--
"Primum non stresere..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |