Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pyszny losos.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pyszny losos.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-03-07 19:42:19

Temat: Pyszny losos.
Od: "Tomasz Ostrowicz" <t...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Poniewaz przewijal sie juz pare razy watek lososia, (nawet wczoraj),
pozwole sobie podac swoj przepis.

Jest to prawie dokladnie przepis na morska rybe po wlosku, nieco
zmodyfikowany.
Podaje z pamieci, ale robilem takiego lososia juz tyle razy, ze o
pomylce nie moze byc mowy.

Potrzebny jest 1 filet z lososia (nie dzwonka), taka jedna polowka
tylna czesc od ogona moze wazyc ok 1-1,2 kg.
Skrobie go z lusek a to oznacza, ze skora musi zostac, bo inaczej
filet nam sie rozleci. Taka swiezo usmazona skorka jest calkiem
smaczna, (na zimno juz nie tak).

Marynata:
1 bardzo duza cebula, lub kilka mniejszych
1-2 zabki czosnku utarte z lyzeczka (lub dwiema) soli
sok z jednej duzej cytryny
4 lyzki oliwy (oleju)

Cebule ucieramy!! na najdrobniejszej tarce, mieszamy z czosnkiem,
sokiem z cytryny i oliwa.
W tej papce marynujemy filet 1-2 godziny w lodówce.
Kiedys zdarzylo mi sie trzymac taki filet w tej marynacie cala dobe i
nic zlego sie nie stalo, ale 1-2 godziny wystarcza.
Po wyjeciu z marynaty obcieram z gubsza filet z tej papki (uzywam
papierowych recznikow, tylko trzeba to robic tak, by nie zostawic
strzepkow, czyli nie jednym kawalkiem a kilkoma). Nie plukac!!
Kroje ten filet na takie kwadratowe paluchy, czyli jesli ma on grubosc
np 3 cm to odkrawam takie 3 cm kawalki posuwajac sie w kierunku ogona,
gdzie na koncu zostawiam juz taki plaski filecik-kotlecik.
Takie krojenie w paluchy pozwala na szybkie obsmazenie ich z 4 stron
(sa kwadratowe w przekroju).

W trzech talerzach szykuje panierke.

W pierwszym maka zmieszana z czubata lyzeczka soli.
W drugim dwa jajka zbeltane z lyzka wody (z jednego jaja zawsze mi
zabraklo)
W trzecim bulka tarta zmieszana z 4 lyzkami tartego parmezanu

Przelatuje tym lososiem po tych talerzach w tej kolejnosci i tak
obtoczone smaze najpierw na tej stronie ze skora, a potem z trzech
pozostalych na zloty kolor, i palaszuje.

Taki losos ma te zalete, ze nawet na drugi dzien na zimno jest pyszny.

Smacznego
Tomek





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-03-08 08:58:58

Temat: Re: Pyszny losos.
Od: "Okonikki" <r...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

To i ja dorzuce swoje trzy grosze:

Kilo łososia zamrażamy na przynajmniej 48 godzin. Zaraz po wyjęciu z
zamrażarki strugamy cienkie plastry. Macerujemy w zalewie przygotowanej z
oliwy, soku z cytryny, świeżego kopru, soli i garści zielonego pieprzu. Ryba
powinna być całkowicie zanurzona. Czekamy niecierpliwie kolejne dwie doby i
gotowe.

Uklony i usmiechy
Piotrek
----------------------------------------------------
--------
http://alebranie.agsmedia.pl/fotonikki
r...@p...pl
----------------------------------------------------
--------
Użytkownik "Tomasz Ostrowicz" <t...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:9862oq$m3q$1@news.tpi.pl...
Poniewaz przewijal sie juz pare razy watek lososia, (nawet wczoraj),
pozwole sobie podac swoj przepis.

Jest to prawie dokladnie przepis na morska rybe po wlosku, nieco
zmodyfikowany.
Podaje z pamieci, ale robilem takiego lososia juz tyle razy, ze o
pomylce nie moze byc mowy.

Potrzebny jest 1 filet z lososia (nie dzwonka), taka jedna polowka
tylna czesc od ogona moze wazyc ok 1-1,2 kg.
Skrobie go z lusek a to oznacza, ze skora musi zostac, bo inaczej
filet nam sie rozleci. Taka swiezo usmazona skorka jest calkiem
smaczna, (na zimno juz nie tak).

Marynata:
1 bardzo duza cebula, lub kilka mniejszych
1-2 zabki czosnku utarte z lyzeczka (lub dwiema) soli
sok z jednej duzej cytryny
4 lyzki oliwy (oleju)

Cebule ucieramy!! na najdrobniejszej tarce, mieszamy z czosnkiem,
sokiem z cytryny i oliwa.
W tej papce marynujemy filet 1-2 godziny w lodówce.
Kiedys zdarzylo mi sie trzymac taki filet w tej marynacie cala dobe i
nic zlego sie nie stalo, ale 1-2 godziny wystarcza.
Po wyjeciu z marynaty obcieram z gubsza filet z tej papki (uzywam
papierowych recznikow, tylko trzeba to robic tak, by nie zostawic
strzepkow, czyli nie jednym kawalkiem a kilkoma). Nie plukac!!
Kroje ten filet na takie kwadratowe paluchy, czyli jesli ma on grubosc
np 3 cm to odkrawam takie 3 cm kawalki posuwajac sie w kierunku ogona,
gdzie na koncu zostawiam juz taki plaski filecik-kotlecik.
Takie krojenie w paluchy pozwala na szybkie obsmazenie ich z 4 stron
(sa kwadratowe w przekroju).

W trzech talerzach szykuje panierke.

W pierwszym maka zmieszana z czubata lyzeczka soli.
W drugim dwa jajka zbeltane z lyzka wody (z jednego jaja zawsze mi
zabraklo)
W trzecim bulka tarta zmieszana z 4 lyzkami tartego parmezanu

Przelatuje tym lososiem po tych talerzach w tej kolejnosci i tak
obtoczone smaze najpierw na tej stronie ze skora, a potem z trzech
pozostalych na zloty kolor, i palaszuje.

Taki losos ma te zalete, ze nawet na drugi dzien na zimno jest pyszny.

Smacznego
Tomek







› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

###test (nie czytac)
owoce w czekoladzie
co to za przyprawa TURMERIK?
Do czego mozna uzyc...
czy ktoś wie?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »