Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia owoce w czekoladzie

Grupy

Szukaj w grupach

 

owoce w czekoladzie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-03-07 14:33:02

Temat: owoce w czekoladzie
Od: "Agnes" <a...@k...pl> szukaj wiadomości tego autora

Trafilam ostatnio na pewne przyjecie na ktorym zasmakowaly mi mandarynki,
winogrona, gruszki na patyczku unurzane w czekoladzie. Chcialbym kiedys
sama zaserwowac to gosciom, ale jak zrobic taka dobra zasychajaca mase? Te
polewy czekoladowe z torebek nie nadaja sie do jedzenia. Niedobre sa.

--
Agnes
http://www.koneser.pl



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-03-07 18:56:46

Temat: polewa czekoladowa
Od: "GosiaP" <p...@a...net> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Agnes" <a...@k...pl> napisał w wiadomości
news:985gpq$q62$1@shilo.silesia.pik-net.pl...
> Trafilam ostatnio na pewne przyjecie na ktorym zasmakowaly mi mandarynki,
> winogrona, gruszki na patyczku unurzane w czekoladzie. Chcialbym kiedys
> sama zaserwowac to gosciom, ale jak zrobic taka dobra zasychajaca mase? Te
> polewy czekoladowe z torebek nie nadaja sie do jedzenia. Niedobre sa.
>
> --
> Agnes
> http://www.koneser.pl

Nie wiem, czy taka polewa nadaje sie do maczania w niej owocow, zeby szybko
zastygla, ale jak robie tak:
- kilka tabliczek czekolady, koniecznie gorzkiej
- smietanka, tak ok. 30% slodka
- troche kawy rozpuszczalnej

Czekolade rozpuszczam w garnuszku (najlepiej takim do mleka, z woda miedzy
dnami, albo tak garnuszek w garnuszek, czyli w kapieli wodnej, chyba tak to
sie nazywa fachowo?)
Do tej czekolady dodaje smietanke i kawe i tak grzeje az sie wsztko ladnie
wygladzi. Trzeba tylko pamietac, ze nie mozna za bardzo podbrzac, bo polewa
bedzie matowa po wyschnieciu.
Na koniec, jak juz troche ostygnie, dodaje rumu, tak, zeby bylo lepsze.
Wtedy jest super. No i mozna polewac, maczac, wylizywac garnuszek ...
Im wiecej smietany, tym bardziej rzadka polwa.
Pewnie mozna jeszcze dodac rozne cuda, ale po co, skoro taka jest pyszna.
Smaczenego
Gosia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-08 22:25:44

Temat: Re: polewa czekoladowa
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik GosiaP <p...@a...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3aa6844d$...@n...astercity.net...
> Czekolade rozpuszczam w garnuszku (najlepiej takim do mleka, z woda
miedzy
> dnami, albo tak garnuszek w garnuszek, czyli w kapieli wodnej, chyba tak
to
> sie nazywa fachowo?)
> Do tej czekolady dodaje smietanke i kawe i tak grzeje az sie wsztko
ladnie
> wygladzi. Trzeba tylko pamietac, ze nie mozna za bardzo podbrzac, bo
polewa
> bedzie matowa po wyschnieciu.
> Na koniec, jak juz troche ostygnie, dodaje rumu, tak, zeby bylo lepsze.
> Wtedy jest super. No i mozna polewac, maczac, wylizywac garnuszek ...
> Im wiecej smietany, tym bardziej rzadka polwa.
> Pewnie mozna jeszcze dodac rozne cuda, ale po co, skoro taka jest
pyszna.
> Smaczenego
> Gosia
A Krużebniki ty pamiętasz?
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

co to za przyprawa TURMERIK?
Do czego mozna uzyc...
czy ktoś wie?
Moule
Re: Jak zrobic Tortille??

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »