« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-03-07 11:21:48
Temat: MouleCzy ktos wie, jak przyrzadza sie moule - czyli malze? Jadlam cos takiego (bylo
pyszne), ale nie znam przepisu. Podawano to w garnku w jakims takim sosie ...
wyczulam, ze byl tam dodany czosnek, maslo, cebula ... ale jak to sie konkretnie
przyrzadza?
Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-03-07 12:19:51
Temat: Re: Moule> Czy ktos wie, jak przyrzadza sie moule - czyli malze? Jadlam cos takiego (bylo
> pyszne), ale nie znam przepisu. Podawano to w garnku w jakims takim sosie ...
> wyczulam, ze byl tam dodany czosnek, maslo, cebula ... ale jak to sie
konkretnie
> przyrzadza?
W duzym garnku trzeba rozpuscic troche masla, dodac cebulke, ew. rozmiazdzony
czosnek, ew. pietruszke (ja robie bez tych 2 skladnikow), troche podsmazyc.
Dodac bialego wina, ew. troche wody. W sumie powinno tego byc mniej wiecej do
1/4 wysokosci garnka, albo î mniej. Zagotowac. Wrzucic malze. Po ok. 2 minutach
sie otworza i beda dobre do jedzenia. Nie gotowac zbyt dlugo, robia sie
niedobre.
To sa tzw. moules mariničre, z opisu wnioskuje ze o ten przepis Ci chodzilo.
Pozdrowienia,
Marek
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-07 12:23:31
Temat: Re: Moule
Użytkownik <s...@h...com> napisał w wiadomości news:3850.0
0...@n...onet.pl...
: > Czy ktos wie, jak przyrzadza sie moule - czyli malze? Jadlam cos takiego
(bylo
: > pyszne), ale nie znam przepisu. Podawano to w garnku w jakims takim sosie
...
: > wyczulam, ze byl tam dodany czosnek, maslo, cebula ... ale jak to sie
: konkretnie
: > przyrzadza?
:
: W duzym garnku trzeba rozpuscic troche masla, dodac cebulke, ew. rozmiazdzony
: czosnek, ew. pietruszke (ja robie bez tych 2 skladnikow), troche podsmazyc.
: Dodac bialego wina, ew. troche wody. W sumie powinno tego byc mniej wiecej do
: 1/4 wysokosci garnka, albo î mniej. Zagotowac. Wrzucic malze. Po ok. 2
minutach
: sie otworza i beda dobre do jedzenia. Nie gotowac zbyt dlugo, robia sie
: niedobre.
: To sa tzw. moules mariničre, z opisu wnioskuje ze o ten przepis Ci chodzilo.
:
: Pozdrowienia,
:
: Marek
Jestes wspanialy. Napisz tylko jeszcze, czy moge wrzucac mrozonki? bo tylko
takie widuje! ;o(
Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-07 12:25:38
Temat: Re: Moule
Użytkownik "{Wilma}" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:98598b$87s$1@galaxy.uci.agh.edu.pl...
>
> Jestes wspanialy. Napisz tylko jeszcze, czy moge wrzucac mrozonki? bo
tylko
> takie widuje! ;o(
> Wilma
Ja raz kupiłam taką mrożonkę - było napisane, żeby wrzucić do sosu
zamrożone - i co? Było tam tyle okruchów muszli, że nie dało się tego
zjeść... ;-(
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-07 13:33:44
Temat: Re: Moule>
> Użytkownik <s...@h...com> napisał w wiadomości news:3850.0
> 0...@n...onet.pl...
> : > Czy ktos wie, jak przyrzadza sie moule - czyli malze? (...)
> :
> : To sa tzw. moules mariničre, z opisu wnioskuje ze o ten przepis Ci chodzilo.
> :
> : Pozdrowienia,
> :
> : Marek
>
> Jestes wspanialy. Napisz tylko jeszcze, czy moge wrzucac mrozonki? bo tylko
> takie widuje! ;o(
> Wilma
Milo mi bardzo :)
Szczerze mowiac, nie wiem bo zawsze robilem ze swiezych. Musisz sprobowac...
Marek
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-08 22:16:45
Temat: Re: Moule
Użytkownik "{Wilma}" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:9855kk$nip$1@galaxy.uci.agh.edu.pl...
> Czy ktos wie, jak przyrzadza sie moule - czyli malze? Jadlam cos takiego
(bylo
> pyszne), ale nie znam przepisu. Podawano to w garnku w jakims takim sosie
...
> wyczulam, ze byl tam dodany czosnek, maslo, cebula ... ale jak to sie
konkretnie
> przyrzadza?
> Wilma
>
>
Mam prosty niezawodny przepis na owe muszle.Jedyny feler to, to że muszą być
świeże w czarnych skorupach i ściśle zamknięte( to jest oznaką tego, że żyją
i świeże) POd żadnym pozorem nie wolno stosować muszli otwartych !
1. Dowolną ilość muszli( muli)oczyszczmy z piachu i innych narośli( dotyczy
to" skorupiaków" zebranych samemu np. w Chorwacji)
2 W garnku z przykrywką podgrzewamy drobną ilość oliwy
3Szatkujemy dużą porcję natki pietruszki i czosnku
4Razem z muszlami wrzucamy do gara - NIE DOLEWAMY ANI KROPLI WODY tylko
przykrywamy to pokrywą i czekamy
5 Muszle same wypuszczają z siebie sok i uzyskujemy esencjonalną porcje sosu
do, którego podajemy świezą bułkę i białe wino
6 A danie robi się w 15 minut i podaje się wtedy gdy muszle SAME się otworzą
( Trzeba obserwować delikatnie pod pokrywką)
NIE WOLNO jeść muszli zamkniętych i siłować się z nimi, bo one trują.
Polecam ten prosty przepis podróżnikom wakacyjnym, nadmorskim, z butlami
gazowymi.Przygotowanie krótkie a emocje ogromne.
UWAGA to AFRODYZJAK.
AgataW
PS. [OT] Jeśli zamierzacie sami je zbierać to nigdy w pobliżu portów, czy
zatopionego żelastwa. Zebrane w takim miejscu mogą zaszkodzić.( Choroba
wściekłych mouli :-) ). Najłatwiej je znaleźć w miejscach gdzie woda morska
miesza się ze słodką.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |