| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-18 11:48:55
Temat: Pytanie o lukierPrzy okazji pieczenia babki majonezowej przewertowalam archiwum w
poszukiwaniu przepisu na lukier. Jest tego cale mnostwo. Do tej pory nigdy
nie lukrowalam ciast, stosowalam polewe albo posypywalam cukrem pudrem. Ta
babka tez skonczyla "posypana", bo mialam watpliwosci co do lukru. Na
poczatek chcialam wyprobowac najprostszy przepis, tzn. cukier puder (1
szkl.) + odrobina goracej wody i soku z cytryny. Czy ilosc lukru, ktora
uzyskamy z tego przepisu, odpowiada jednemu ciastu, czy to za duzo? Poza tym
mam watpliwosci, czy polewa sie goracy wypiek, czy nie ma to znaczenia?
Dzieki za pomoc. Inne propozycje lukru rowniez mile widziane :).
Acha, kolega podpowiedzial mi, ze wode dobrze jest zastapic mocna herbatka
owocowa. Wychodzi rozowe, kwaskowate i dobre. Jadlam to na ciescie jego mamy
i fajne bylo. Chyba sprobuje przy okazji nastepnego ciasta :).
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |