| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-18 11:52:05
Temat: Kurczak błyskawiczny, pytanie
Mam wspanialy przepis na "Kurczaka blyskawicznego ":-)
Wszystkie skladniki najlepiej przygotowac i pokroic przed smazeniem, bo
potem nie ma juz na to czasu.
Skladniki( porcja dla 4-6 osob):
2 piersi z kurczaka
1/2 puszki pedow bambusa lub 6 pieczarek( ja daje i jedno i drugie razem)
1 czerwona papryka
ostra papryka w proszku
sol do smaku
1 jajko
1 duza lyzka maki ziemniaczanej
1 filizanka bulionu( ja daje taki z kostki ale mozna dac prawdziwy rosol)
1 lyzka wodki
1 lyzka sosu sojowego(jasnego)
1 lyzeczka imbiru w proszku
A robi sie tak:
1) Filety z kurczaka kroimy w kostke i solimy( mozna dodac troche sosu
sojowego)
trzeba dokladnie rozprowadzic sol najlepiej palcami:-)
2)Do miseczki wbic jajko(cale), dodac spora lyzke maki ziemniaczanej i
dokladnie wymiaszac(najlepiej widelcem)
3)Kawalki kurczaka wymieszac z powstalym ciastem i pojedynczo klasc na
rozgrzanym, glebokim oleju( najlepiej w woku ,frytownicy lub po prostu w
garnku . Jak nie mam duzo oleju to smaze na patelni ale musi byc z powloka
nieprzywierajaca)
Smazyc az nabierze pieknego zlotego koloru.Wyjac lyzka cedzakowa na talez.
4)Pieczrki pokroic w plaserki, papryke w kostke ok.2 cm, pedy bambusa
przelac wrzaca woda i odcedzic.
5)Z woka trzeba zlac olej i zostawic tylko troche na samym dnie.
Wkladamy pieczarki i smazymy na silnym ogniu,az odparuje nieco woda,
dodajemy pedy bambusa, a na koncu papryke i smazymy wszystko razem ok.2
minut.
6)Bulion mieszamy z wodka, sosem sojowym i imbirem. Powstaly sos wlewamy do
smazacych sie warzyw ( Teraz dodac papryke w proszku)
7)Dopiero teraz do warzyw w aromatycznym plynie dodajemy kurczaka w ciescie
i wszystko smazymy jeszcze 30 sekund.
Podawac z ryzem na sypko.
Potrawa zachwycila wszystkich moich znajomych, polecam ja goraco.
Smacznie pozdrawiam i zycze powodzenia!
Vanilia
Jeśli Wanilia mnie czyta, albo ktoś już to robił, to chciałam zapytać, czy
każdy kawałek kurczaka w cieście muszę smażyć osobno, czy tylko osobno je
wrzucać, ale smażyć już razem? Bardzo was proszę o szybką odpowiedź, bo
chciałabym to zrobić dzisiaj na obiad.
Pozdrawiam
Monika
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-18 14:56:02
Temat: Re: Kurczak błyskawiczny, pytanie> Jeśli Wanilia mnie czyta, albo ktoś już to robił, to chciałam zapytać, czy
> każdy kawałek kurczaka w cieście muszę smażyć osobno,
Wg mnie razem, ale tak, by się nie posklejały. Ja robię coś podobnego i
smażę hurtem.
Moja osobista uwaga - panierka z mąki ziemniaczanej jest okropna. Śliska.
Osobiście wolę z maki kukurydzianej.
Acz o gustach się nie dyskutuje :)
Pozdrawiam
Sasannka
---
http://sasannka.xpect.pl
--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_-
-_--_--_--
>> www.REBEL.pl <<
Największy sklep z grami wszelkiego rodzaju w polskim Internecie!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-18 22:29:25
Temat: Re: Kurczak błyskawiczny, pytanie
> > Jeśli Wanilia mnie czyta, albo ktoś już to robił, to chciałam zapytać,
czy
> > każdy kawałek kurczaka w cieście muszę smażyć osobno,
>
> Wg mnie razem, ale tak, by się nie posklejały. Ja robię coś podobnego i
> smażę hurtem.
> Moja osobista uwaga - panierka z mąki ziemniaczanej jest okropna. Śliska.
> Osobiście wolę z maki kukurydzianej.
>
> Acz o gustach się nie dyskutuje :)
>
> Pozdrawiam
> Sasannka
> ---
> http://sasannka.xpect.pl
>
> --_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_-
-_--_--_--
>
> >> www.REBEL.pl <<
>
> Największy sklep z grami wszelkiego rodzaju w polskim Internecie!
>
>
A czy mogę je optoczyć w zwykłej mące, takiej jak do naleśników, albo w
bółce tartej? Niestety nie mam kukurydzianej.
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-19 22:17:07
Temat: Re: Kurczak błyskawiczny, pytanie> A czy mogę je optoczyć w zwykłej mące, takiej jak do naleśników, albo w
> bółce tartej? Niestety nie mam kukurydzianej.
Troche pozno na odpowiedz, juz chyba dawno po obiedzie? ;)
ale wydaje mi sie, ze lepiej wtedy zrezygnowac z tego ciasta w ogole i
smazyc mieso samo. Bulka tarta szybko sie spali na tluszczu chyba. A maka w
wiekszosci opadnie na dno.
Make kukurydzianą można dostać w pierwszym hipermarkecie oraz w sklepach ze
zdrową żywnością.
Pozdrawiam
Sasannka
---
http://sasannka.xpect.pl
--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_-
-_--_--_--
>> www.REBEL.pl <<
Największy sklep z grami wszelkiego rodzaju w polskim Internecie!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-10 06:43:45
Temat: Re: Kurczak błyskawiczny, pytanie
Użytkownik "Monika Zarczuk" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
news:002501c3adca$6c6eb6e0$6600a8c0@ap.siedlce.pl...
>
> Mam wspanialy przepis na "Kurczaka blyskawicznego ":-)
> Wszystkie skladniki najlepiej przygotowac i pokroic przed smazeniem, bo
> potem nie ma juz na to czasu.
>
> Skladniki( porcja dla 4-6 osob):
> 2 piersi z kurczaka
> 1/2 puszki pedow bambusa lub 6 pieczarek( ja daje i jedno i drugie razem)
> 1 czerwona papryka
> ostra papryka w proszku
> sol do smaku
> 1 jajko
> 1 duza lyzka maki ziemniaczanej
> 1 filizanka bulionu( ja daje taki z kostki ale mozna dac prawdziwy rosol)
> 1 lyzka wodki
> 1 lyzka sosu sojowego(jasnego)
> 1 lyzeczka imbiru w proszku
> A robi sie tak:
> 1) Filety z kurczaka kroimy w kostke i solimy( mozna dodac troche sosu
> sojowego)
> trzeba dokladnie rozprowadzic sol najlepiej palcami:-)
> 2)Do miseczki wbic jajko(cale), dodac spora lyzke maki ziemniaczanej i
> dokladnie wymiaszac(najlepiej widelcem)
> 3)Kawalki kurczaka wymieszac z powstalym ciastem i pojedynczo klasc na
> rozgrzanym, glebokim oleju( najlepiej w woku ,frytownicy lub po prostu w
> garnku . Jak nie mam duzo oleju to smaze na patelni ale musi byc z powloka
> nieprzywierajaca)
> Smazyc az nabierze pieknego zlotego koloru.Wyjac lyzka cedzakowa na talez.
> 4)Pieczrki pokroic w plaserki, papryke w kostke ok.2 cm, pedy bambusa
> przelac wrzaca woda i odcedzic.
> 5)Z woka trzeba zlac olej i zostawic tylko troche na samym dnie.
> Wkladamy pieczarki i smazymy na silnym ogniu,az odparuje nieco woda,
> dodajemy pedy bambusa, a na koncu papryke i smazymy wszystko razem ok.2
> minut.
> 6)Bulion mieszamy z wodka, sosem sojowym i imbirem. Powstaly sos wlewamy
do
> smazacych sie warzyw ( Teraz dodac papryke w proszku)
> 7)Dopiero teraz do warzyw w aromatycznym plynie dodajemy kurczaka w
ciescie
> i wszystko smazymy jeszcze 30 sekund.
>
> Podawac z ryzem na sypko.
> Potrawa zachwycila wszystkich moich znajomych, polecam ja goraco.
> Smacznie pozdrawiam i zycze powodzenia!
>
> Vanilia
>
> Jeśli Wanilia mnie czyta, albo ktoś już to robił, to chciałam zapytać, czy
> każdy kawałek kurczaka w cieście muszę smażyć osobno, czy tylko osobno je
> wrzucać, ale smażyć już razem? Bardzo was proszę o szybką odpowiedź, bo
> chciałabym to zrobić dzisiaj na obiad.
> Pozdrawiam
> Monika
>
> --
> Zaloz prywatne forum:
> http://forum.onet.pl
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |