Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!newsgate.pl
From: z...@o...pl (Monika Zarczuk)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Kurczak błyskawiczny, pytanie
Date: 18 Nov 2003 12:52:05 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 56
Message-ID: <002501c3adca$6c6eb6e0$6600a8c0@ap.siedlce.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1069156325 8083 192.168.240.245 (18 Nov 2003 11:52:05 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Nov 2003 11:52:05 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-Received: from Standard (unknown [195.117.240.142]) by kogut.o2.pl (o2.pl Mailer
2.0.1) with SMTP id 1A8381A339A for <p...@n...pl>; Tue, 18
Nov 2003 12:51:37 +0100 (CET)
X-Received: from Standard (unknown [195.117.240.142]) by kogut.o2.pl (o2.pl Mailer
2.0.1) with SMTP id 1A8381A339A for <p...@n...pl>; Tue, 18
Nov 2003 12:51:37 +0100 (CET)
X-Received: from Standard (unknown [195.117.240.142]) by kogut.o2.pl (o2.pl Mailer
2.0.1) with SMTP id 1A8381A339A for <p...@n...pl>; Tue, 18
Nov 2003 12:51:37 +0100 (CET)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:179761
Ukryj nagłówki
Mam wspanialy przepis na "Kurczaka blyskawicznego ":-)
Wszystkie skladniki najlepiej przygotowac i pokroic przed smazeniem, bo
potem nie ma juz na to czasu.
Skladniki( porcja dla 4-6 osob):
2 piersi z kurczaka
1/2 puszki pedow bambusa lub 6 pieczarek( ja daje i jedno i drugie razem)
1 czerwona papryka
ostra papryka w proszku
sol do smaku
1 jajko
1 duza lyzka maki ziemniaczanej
1 filizanka bulionu( ja daje taki z kostki ale mozna dac prawdziwy rosol)
1 lyzka wodki
1 lyzka sosu sojowego(jasnego)
1 lyzeczka imbiru w proszku
A robi sie tak:
1) Filety z kurczaka kroimy w kostke i solimy( mozna dodac troche sosu
sojowego)
trzeba dokladnie rozprowadzic sol najlepiej palcami:-)
2)Do miseczki wbic jajko(cale), dodac spora lyzke maki ziemniaczanej i
dokladnie wymiaszac(najlepiej widelcem)
3)Kawalki kurczaka wymieszac z powstalym ciastem i pojedynczo klasc na
rozgrzanym, glebokim oleju( najlepiej w woku ,frytownicy lub po prostu w
garnku . Jak nie mam duzo oleju to smaze na patelni ale musi byc z powloka
nieprzywierajaca)
Smazyc az nabierze pieknego zlotego koloru.Wyjac lyzka cedzakowa na talez.
4)Pieczrki pokroic w plaserki, papryke w kostke ok.2 cm, pedy bambusa
przelac wrzaca woda i odcedzic.
5)Z woka trzeba zlac olej i zostawic tylko troche na samym dnie.
Wkladamy pieczarki i smazymy na silnym ogniu,az odparuje nieco woda,
dodajemy pedy bambusa, a na koncu papryke i smazymy wszystko razem ok.2
minut.
6)Bulion mieszamy z wodka, sosem sojowym i imbirem. Powstaly sos wlewamy do
smazacych sie warzyw ( Teraz dodac papryke w proszku)
7)Dopiero teraz do warzyw w aromatycznym plynie dodajemy kurczaka w ciescie
i wszystko smazymy jeszcze 30 sekund.
Podawac z ryzem na sypko.
Potrawa zachwycila wszystkich moich znajomych, polecam ja goraco.
Smacznie pozdrawiam i zycze powodzenia!
Vanilia
Jeśli Wanilia mnie czyta, albo ktoś już to robił, to chciałam zapytać, czy
każdy kawałek kurczaka w cieście muszę smażyć osobno, czy tylko osobno je
wrzucać, ale smażyć już razem? Bardzo was proszę o szybką odpowiedź, bo
chciałabym to zrobić dzisiaj na obiad.
Pozdrawiam
Monika
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
|