Data: 2003-12-10 06:43:45
Temat: Re: Kurczak błyskawiczny, pytanie
Od: "zse" <z...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Monika Zarczuk" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
news:002501c3adca$6c6eb6e0$6600a8c0@ap.siedlce.pl...
>
> Mam wspanialy przepis na "Kurczaka blyskawicznego ":-)
> Wszystkie skladniki najlepiej przygotowac i pokroic przed smazeniem, bo
> potem nie ma juz na to czasu.
>
> Skladniki( porcja dla 4-6 osob):
> 2 piersi z kurczaka
> 1/2 puszki pedow bambusa lub 6 pieczarek( ja daje i jedno i drugie razem)
> 1 czerwona papryka
> ostra papryka w proszku
> sol do smaku
> 1 jajko
> 1 duza lyzka maki ziemniaczanej
> 1 filizanka bulionu( ja daje taki z kostki ale mozna dac prawdziwy rosol)
> 1 lyzka wodki
> 1 lyzka sosu sojowego(jasnego)
> 1 lyzeczka imbiru w proszku
> A robi sie tak:
> 1) Filety z kurczaka kroimy w kostke i solimy( mozna dodac troche sosu
> sojowego)
> trzeba dokladnie rozprowadzic sol najlepiej palcami:-)
> 2)Do miseczki wbic jajko(cale), dodac spora lyzke maki ziemniaczanej i
> dokladnie wymiaszac(najlepiej widelcem)
> 3)Kawalki kurczaka wymieszac z powstalym ciastem i pojedynczo klasc na
> rozgrzanym, glebokim oleju( najlepiej w woku ,frytownicy lub po prostu w
> garnku . Jak nie mam duzo oleju to smaze na patelni ale musi byc z powloka
> nieprzywierajaca)
> Smazyc az nabierze pieknego zlotego koloru.Wyjac lyzka cedzakowa na talez.
> 4)Pieczrki pokroic w plaserki, papryke w kostke ok.2 cm, pedy bambusa
> przelac wrzaca woda i odcedzic.
> 5)Z woka trzeba zlac olej i zostawic tylko troche na samym dnie.
> Wkladamy pieczarki i smazymy na silnym ogniu,az odparuje nieco woda,
> dodajemy pedy bambusa, a na koncu papryke i smazymy wszystko razem ok.2
> minut.
> 6)Bulion mieszamy z wodka, sosem sojowym i imbirem. Powstaly sos wlewamy
do
> smazacych sie warzyw ( Teraz dodac papryke w proszku)
> 7)Dopiero teraz do warzyw w aromatycznym plynie dodajemy kurczaka w
ciescie
> i wszystko smazymy jeszcze 30 sekund.
>
> Podawac z ryzem na sypko.
> Potrawa zachwycila wszystkich moich znajomych, polecam ja goraco.
> Smacznie pozdrawiam i zycze powodzenia!
>
> Vanilia
>
> Jeśli Wanilia mnie czyta, albo ktoś już to robił, to chciałam zapytać, czy
> każdy kawałek kurczaka w cieście muszę smażyć osobno, czy tylko osobno je
> wrzucać, ale smażyć już razem? Bardzo was proszę o szybką odpowiedź, bo
> chciałabym to zrobić dzisiaj na obiad.
> Pozdrawiam
> Monika
>
> --
> Zaloz prywatne forum:
> http://forum.onet.pl
>
|