| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-08 12:47:06
Temat: Re: Pytanie o sery pleśniowe> Przepraszam bardzo ale skad wiadomo? Ja po raz pierwszy spotykam sie z
teza
> jakoby plesn byla kancerogenem. Duzo natomiast do tej pory czytalem o
> zdrowotnych wlasciwowsciach rozmaitych plesni z penicilina na czele,
wiem
> tez, ze na pozywkach z plesni hoduje sie rozmaite skladniki lekow w tym
> wlasnie stosowane przy leczeniu raka. Bede wdzieczny za podanie zrodla
> informacji o rakotworczym dzialaniu plesni a dzis na obiad zrobie sobie
> poledwiczki nadziewane rokpolem albo makaron z tymze
GRZYBY to grupa organizmów eukariotycznych, plechowatych, wyróżniana jako
samodzielne królestwo lub podkrólestwo na równi ze zwierzętami i
roślinami, licząca ok. 100 tys. opisanych gatunków.
Więc powiedz, troche precyzyjniej co masz na mysli. ;-)
Fungi imperfecti to nazwa utworzona dla tych grzybów, które nie rozmnażają
się płciowo i dla których nie można ustalić prawdziwych relacji
pokrewieństwa. Większość nazywana jest pospolicie pleśniami, choć do tej
kategorii można zaliczyć też liczne grzyby drożdżoidalne (Blastomycetes).
Niszczące działanie grzybów - pleśni - zostało w pełni udokumentowane
dopiero w latach sześćdziesiątych naszego wieku. Okazało się, że
najbardziej niebezpieczne są produkty ich przemiany materii -
mykotoksyny*, a jest ich około 260.
Niektóre oddziałują w sposób selektywny na drobnoustroje z nieznacznym
tylko wpływem na wyższe formy organizmów, do nich należy powszechnie
szanowany produkt grzyba Penicilium. Większość, niestety działa niszcząco
na wyższe formy organizmów, nie wyłączając człowieka. Oddziałują nie tylko
trująco, należą do najmocniejszych trucizn naturalnych - okazują również
właściwości rakotwórcze, mutagenne i teratogenne.
http://www.dor-rol.com.pl/dir-arch/0501-8-3.htm
http://www.murator.com.pl/powodz/odgrzybianie.htm
*
1. http://www.poradnia.pl/podstrony/nowotwory.html
Spośród czynników biologicznych na szczególną uwagę zasługują mykotoksyny.
Posiadają one silną aktywność biologiczną i są szkodliwe nawet w
niewielkich stężeniach. Przykładem mykotoksyn, czyli toksyn pochodzenia
grzybiczego, są aflatoksyny produkowane przez niektóre szczepy grzyba
Aspergillus flavus. Rosną one na wielu nieprawidłowo przechowywanych
produktach żywnościowych oraz paszach i zbożach. Aflatoksyny, które
zanieczyszczają paszę dla zwierząt, mogą przedostawać się do mięsa i
mleka, a następnie wraz z tym pokarmem do organizmu człowieka. Są jednymi
z najsilniejszych karcynogenów wywołujących raka wątroby. Mykotoksyny
często występują w wilgotnych mieszkaniach, na płytkach PCV, okładzinach
polistyrenowych, lenteksie oraz na niektórych rodzajach farb. Bardzo
niebezpieczne są też pleśnie rosnące w doniczkach kwiatowych pod postacią
białego nalotu na roślinach. Wszystkie te czynniki mogą być też częstą
przyczyną, oprócz nowotworów, chorób alergicznych i chorób płuc.
2. http://www.vam.hg.pl/prawe/art5.htm
Prof. dr hab. med. Światosław Ziemlański
Z psuciem się produktów żywnościowych, a zwłaszcza rozwojem pewnych
gatunków pleśni, związana jest inna jeszcze grupa rakotwórczych związków.
Niektóre gatunki pleśni wytwarzają mykotoksyny jak np. alfatoksyna o
niezwykle silnym działaniu rakotwórczym w stosunku do tkanki wątrobowej.
Wystarczy jednorazowe nieraz spożycie niskoskopowych ilości alfatoksyny,
aby wywołać nowotwór wątroby. Mogą się one rozwinąć nawet po upływie kilku
miesięcy od momentu spożycia alfatoksyny.
pozdr. Jerzy
Z serii ciekawostki polecam esej pt. "DOBRZE ZNANY PIENIACZ" ZE LWOWA
http://www.zb.eco.pl/zb/157/papiero2.htm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-08 12:59:45
Temat: Re: Pytanie o sery pleśniowe/zwierzeta w jedzeniu> A u moich rodzicow na dzialce mysz notorycznie obgryza mydlo. Chora
jakas,
> czy co...
Kup jej "szare" bedzie jej bardziej smakowalo.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-08 13:52:15
Temat: Re: Pytanie o sery pleśniowe
Użytkownik "Lilly was here" <M...@e...com.pl> napisał w
wiadomości news:9ps1fs$fji$1@flis.man.torun.pl...
>
> > a mnie sie zawsze wydawalo, ze plesn jest zdrowa...a
> > penicylina???
>
> Nie zapominajcie, ze plesnie to grzyby ( czy inne sporowce, w
liceum dawno
> to bylo :) ) - sa wiec tak samo jak i inne grzyby plesnie
"zdrowe" oraz
> plesnie szkodliwe.
> Cala rodzina cz inny rodzaj penicilynowatych zalicza sie do
"zdrowych"
> Sa natomiast plesnie których toksycznosc zwieksza ryzyko
powstania wolnych
> rodników a co za tym idzie mozna powiedziec, ze sa kancerogenne.
Do tych
> zaliczaja sie plesnie np. z chleba - takie bialo zielonkawe, lub
z zóltego
> sera.
>
>
> --
> Lilly was here
>
>
Hmm, a słynne opatrunki ze spleśniałego chleba zagniatanego z
pajęczyną w minionych wiekach?
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-08 14:05:10
Temat: Re: Pytanie o sery pleśnioweUżytkownik "Aleksander Kłosiewicz" <s...@i...pl> napisał w wiadomości
news:7624-1002549414@as1-123.starogard.dialup.inetia
.pl...
> Hmm, a słynne opatrunki ze spleśniałego chleba zagniatanego z
> pajęczyną w minionych wiekach?
Tak, tak, ale pierwsze slysze, ze ten chleb mial byc splesnialy. Był tylko
lekko przezuty.
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-08 14:49:53
Temat: Re: Pytanie o sery pleśniowe/zwierzeta w jedzeniu
>A u moich rodzicow na dzialce mysz notorycznie obgryza mydlo. Chora jakas,
>czy co...
>
> Jader
a nasz pies ze zlosci. ze wszystko jadalne co by sie dalo ukrasc
jest poza zasiegiem to tez nadgyzl mydlo i potem mylismy sie
takim obgryzionym czyms ze sladami klow...hhhmmm
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-08 14:50:48
Temat: Re: Pytanie o sery pleśniowe/zwierzeta w jedzeniu
Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote in message
news:us23st8cu4qarvpjc5npj8vtf4kb3nkeih@4ax.com...
>
> ide wyrzucic chleb...tutejszy chleb, pokrojony, nawet bardzo
> dobry w smaku potrafi plesniec (wlasnie ta takie kolorki) jak dla
> mnie za szybko (prawie nie jem chleba), co nas wszystkich do
> cholery doprowadza...
>
Ja trzymam chleb w zamrazalniku, bo tez malo jemy. Albo w lodowce. Z
zamrazalnika wyjmujesz tyle kromek ile Ci potrzeba, i albo zame 'dojda' na
talerzu, albo myk do mikrofalki na kilka sekund.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-08 14:51:04
Temat: Re: Pytanie o sery ple?niowe
>> Hmm, a s?ynne opatrunki ze sple?nia?ego chleba zagniatanego z
>> paj?czyn? w minionych wiekach?
>
>Tak, tak, ale pierwsze slysze, ze ten chleb mial byc splesnialy. By? tylko
>lekko przezuty.
>
> Jader
moja Mama mi mowila, ze przed wojna zabieralo sie pajakom
pajeczyny, ugniatalo z chlebem i uzywalo do okladania ran czy
czegos
Krysia, sotjaca sztywno w obronie pajakow!!!
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-08 16:27:13
Temat: Re: Pytanie o sery pleśniowe>
To stary Kimlicz tym robil opatrunki Kmicicowi jak go Boguslaw
usiekal......Chodzilo occzywiscie o Penicylline
Mowia o plesni, i bedac mloda lekarka na rubiezy.... musze stwierdzic ze
Francuzi jedza serki plesniowe od dziesiatek lat i dluzej zyja niz inne
nacje....Zgadzam sie z Jerzym ze aflatoxyny to swinstwo, ale wydaje mi
sie ze w Camembert'cie tego nie ma.
Mowiac o Polskiej Kuchni i jej smazonych kapustkach... na pawno skracamy
sobie zycie o pare ladnych lat. I dalej to wcinamy. W ogole zycie jest
bardzo niebiezpieczne i prowadzi nieuchronnie do zgonu......
Ania (siostra Ewy)
> Hmm, a słynne opatrunki ze spleśniałego chleba zagniatanego z
> pajęczyną w minionych wiekach?
> pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-08 18:58:03
Temat: Re: Pytanie o sery pleśniowe
> GRZYBY to grupa organizmów eukariotycznych, plechowatych, wyróżniana jako
> samodzielne królestwo lub podkrólestwo na równi ze zwierzętami i
> roślinami, licząca ok. 100 tys. opisanych gatunków.
> Więc powiedz, troche precyzyjniej co masz na mysli. ;-)
>
> Fungi imperfecti to nazwa utworzona dla tych grzybów, które nie rozmnażają
> się płciowo i dla których nie można ustalić prawdziwych relacji
> pokrewieństwa. Większość nazywana jest pospolicie pleśniami, choć do tej
> kategorii można zaliczyć też liczne grzyby drożdżoidalne (Blastomycetes).
>
> Niszczące działanie grzybów - pleśni - zostało w pełni udokumentowane
> dopiero w latach sześćdziesiątych naszego wieku. Okazało się, że
> najbardziej niebezpieczne są produkty ich przemiany materii -
> mykotoksyny*, a jest ich około 260.
>
> Niektóre oddziałują w sposób selektywny na drobnoustroje z nieznacznym
> tylko wpływem na wyższe formy organizmów, do nich należy powszechnie
> szanowany produkt grzyba Penicilium. Większość, niestety działa niszcząco
> na wyższe formy organizmów, nie wyłączając człowieka. Oddziałują nie tylko
> trująco, należą do najmocniejszych trucizn naturalnych - okazują również
> właściwości rakotwórcze, mutagenne i teratogenne.
> http://www.dor-rol.com.pl/dir-arch/0501-8-3.htm
> http://www.murator.com.pl/powodz/odgrzybianie.htm
>
> *
> 1. http://www.poradnia.pl/podstrony/nowotwory.html
> Spośród czynników biologicznych na szczególną uwagę zasługują mykotoksyny.
> Posiadają one silną aktywność biologiczną i są szkodliwe nawet w
> niewielkich stężeniach. Przykładem mykotoksyn, czyli toksyn pochodzenia
> grzybiczego, są aflatoksyny produkowane przez niektóre szczepy grzyba
> Aspergillus flavus. Rosną one na wielu nieprawidłowo przechowywanych
> produktach żywnościowych oraz paszach i zbożach. Aflatoksyny, które
> zanieczyszczają paszę dla zwierząt, mogą przedostawać się do mięsa i
> mleka, a następnie wraz z tym pokarmem do organizmu człowieka. Są jednymi
> z najsilniejszych karcynogenów wywołujących raka wątroby. Mykotoksyny
> często występują w wilgotnych mieszkaniach, na płytkach PCV, okładzinach
> polistyrenowych, lenteksie oraz na niektórych rodzajach farb. Bardzo
> niebezpieczne są też pleśnie rosnące w doniczkach kwiatowych pod postacią
> białego nalotu na roślinach. Wszystkie te czynniki mogą być też częstą
> przyczyną, oprócz nowotworów, chorób alergicznych i chorób płuc.
> 2. http://www.vam.hg.pl/prawe/art5.htm
> Prof. dr hab. med. Światosław Ziemlański
> Z psuciem się produktów żywnościowych, a zwłaszcza rozwojem pewnych
> gatunków pleśni, związana jest inna jeszcze grupa rakotwórczych związków.
> Niektóre gatunki pleśni wytwarzają mykotoksyny jak np. alfatoksyna o
> niezwykle silnym działaniu rakotwórczym w stosunku do tkanki wątrobowej.
> Wystarczy jednorazowe nieraz spożycie niskoskopowych ilości alfatoksyny,
> aby wywołać nowotwór wątroby. Mogą się one rozwinąć nawet po upływie kilku
> miesięcy od momentu spożycia alfatoksyny.
>
> pozdr. Jerzy
>
> Z serii ciekawostki polecam esej pt. "DOBRZE ZNANY PIENIACZ" ZE LWOWA
> http://www.zb.eco.pl/zb/157/papiero2.htm
>
Jezuu! Jerzyyy! Po Twoim wywodzie wpadlem w tak straszliwe przerazenie, ze
wyrzucilem wszystko cokolwiek kiedykolwiek mialo do czynienia z grzybami.
Oczywiscie byl to zart jednak naprawde jest tak, ze bez grzybow w Polsce zyc
sie nie da. Jezeli zas w ogole patrzec na to co wypisuja na temat raka to
samo zycie jest mocno kancerogenne. Niewiele jest w zywieniu rzeczy, ktore
nie mialby jakiegos zwiazku z grzybami. Vide chleb robiony na drozdzach i
podobniez piwo a nawet kiszona kapusta i inne kiszonki o jogurtach juz nie
wspominajac. Prawda jest taka, ze starszenie kancerogenami jest zwyczajnym
oszustwem. Moj syn uwiebia gruszki z cammenbertem i co...? Mamze jako ojciec
odmawiac mu tej przyjemnosci, mam wreszcie sobie odmawiac poledwiczek z
rokpolem. Wszystko to w jakims stopniu jest prawdziwe z tymi kancerogenami
ale w rownym jest wydumane. Jedzta co chceta - trawestujac Owsiaka
Czarek
P.S. To nie byla osobista wycieczka. Naprawde. Denerwuje mnie tylko, ze
wszytko co tak bardzo mi smakuje jest coraz badziej niezdrowe
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-08 19:17:29
Temat: Re: Pytanie o sery pleśniowe----- Original Message -----
From: "anka" <b...@w...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Monday, October 08, 2001 1:48 PM
Subject: Odp: Pytanie o sery pleśniowe
> A ktos na grupie pytal o slalatke z zielonych pomidorow. Otoz ona tez ma
> wysokie wlasnosci kancerogenne (wyczytalam jako nowinke z medycyny....)
>
> Niestety.... Nie wszystko jest bez skutku na nasze zdrowie - co z warzyw i
> zielone
>
> pozdr
> anka
>
Ale to ze wzgledu na duza zawatosc solaniny - tej samej ktora znajduje sie w
zielonych "oczkach" kielkujacych ziemniakow - tez sie takich nie powinno
jesc. Ale nie demonizowalabym - jesli nie jesz regularnie nic ci nie bedzie
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |