Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "cezary gmyz" <c...@z...dwws.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytanie o sery pleśniowe
Date: Mon, 08 Oct 2001 20:58:03 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 72
Sender: g...@p...onet.pl@zycie.waw.pdi.net
Message-ID: <9pssvd$e3p$1@news.onet.pl>
References: <9prtbc$i2c$1@news2.ipartners.pl> <9ps06a$5hf$1@news.onet.pl>
<9ps6vj$n6k$1@sunsite.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: zycie.waw.pdi.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1002567469 14457 213.146.32.135 (8 Oct 2001 18:57:49 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 8 Oct 2001 18:57:49 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express Macintosh Edition - 4.5 (0410)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:73906
Ukryj nagłówki
> GRZYBY to grupa organizmów eukariotycznych, plechowatych, wyróżniana jako
> samodzielne królestwo lub podkrólestwo na równi ze zwierzętami i
> roślinami, licząca ok. 100 tys. opisanych gatunków.
> Więc powiedz, troche precyzyjniej co masz na mysli. ;-)
>
> Fungi imperfecti to nazwa utworzona dla tych grzybów, które nie rozmnażają
> się płciowo i dla których nie można ustalić prawdziwych relacji
> pokrewieństwa. Większość nazywana jest pospolicie pleśniami, choć do tej
> kategorii można zaliczyć też liczne grzyby drożdżoidalne (Blastomycetes).
>
> Niszczące działanie grzybów - pleśni - zostało w pełni udokumentowane
> dopiero w latach sześćdziesiątych naszego wieku. Okazało się, że
> najbardziej niebezpieczne są produkty ich przemiany materii -
> mykotoksyny*, a jest ich około 260.
>
> Niektóre oddziałują w sposób selektywny na drobnoustroje z nieznacznym
> tylko wpływem na wyższe formy organizmów, do nich należy powszechnie
> szanowany produkt grzyba Penicilium. Większość, niestety działa niszcząco
> na wyższe formy organizmów, nie wyłączając człowieka. Oddziałują nie tylko
> trująco, należą do najmocniejszych trucizn naturalnych - okazują również
> właściwości rakotwórcze, mutagenne i teratogenne.
> http://www.dor-rol.com.pl/dir-arch/0501-8-3.htm
> http://www.murator.com.pl/powodz/odgrzybianie.htm
>
> *
> 1. http://www.poradnia.pl/podstrony/nowotwory.html
> Spośród czynników biologicznych na szczególną uwagę zasługują mykotoksyny.
> Posiadają one silną aktywność biologiczną i są szkodliwe nawet w
> niewielkich stężeniach. Przykładem mykotoksyn, czyli toksyn pochodzenia
> grzybiczego, są aflatoksyny produkowane przez niektóre szczepy grzyba
> Aspergillus flavus. Rosną one na wielu nieprawidłowo przechowywanych
> produktach żywnościowych oraz paszach i zbożach. Aflatoksyny, które
> zanieczyszczają paszę dla zwierząt, mogą przedostawać się do mięsa i
> mleka, a następnie wraz z tym pokarmem do organizmu człowieka. Są jednymi
> z najsilniejszych karcynogenów wywołujących raka wątroby. Mykotoksyny
> często występują w wilgotnych mieszkaniach, na płytkach PCV, okładzinach
> polistyrenowych, lenteksie oraz na niektórych rodzajach farb. Bardzo
> niebezpieczne są też pleśnie rosnące w doniczkach kwiatowych pod postacią
> białego nalotu na roślinach. Wszystkie te czynniki mogą być też częstą
> przyczyną, oprócz nowotworów, chorób alergicznych i chorób płuc.
> 2. http://www.vam.hg.pl/prawe/art5.htm
> Prof. dr hab. med. Światosław Ziemlański
> Z psuciem się produktów żywnościowych, a zwłaszcza rozwojem pewnych
> gatunków pleśni, związana jest inna jeszcze grupa rakotwórczych związków.
> Niektóre gatunki pleśni wytwarzają mykotoksyny jak np. alfatoksyna o
> niezwykle silnym działaniu rakotwórczym w stosunku do tkanki wątrobowej.
> Wystarczy jednorazowe nieraz spożycie niskoskopowych ilości alfatoksyny,
> aby wywołać nowotwór wątroby. Mogą się one rozwinąć nawet po upływie kilku
> miesięcy od momentu spożycia alfatoksyny.
>
> pozdr. Jerzy
>
> Z serii ciekawostki polecam esej pt. "DOBRZE ZNANY PIENIACZ" ZE LWOWA
> http://www.zb.eco.pl/zb/157/papiero2.htm
>
Jezuu! Jerzyyy! Po Twoim wywodzie wpadlem w tak straszliwe przerazenie, ze
wyrzucilem wszystko cokolwiek kiedykolwiek mialo do czynienia z grzybami.
Oczywiscie byl to zart jednak naprawde jest tak, ze bez grzybow w Polsce zyc
sie nie da. Jezeli zas w ogole patrzec na to co wypisuja na temat raka to
samo zycie jest mocno kancerogenne. Niewiele jest w zywieniu rzeczy, ktore
nie mialby jakiegos zwiazku z grzybami. Vide chleb robiony na drozdzach i
podobniez piwo a nawet kiszona kapusta i inne kiszonki o jogurtach juz nie
wspominajac. Prawda jest taka, ze starszenie kancerogenami jest zwyczajnym
oszustwem. Moj syn uwiebia gruszki z cammenbertem i co...? Mamze jako ojciec
odmawiac mu tej przyjemnosci, mam wreszcie sobie odmawiac poledwiczek z
rokpolem. Wszystko to w jakims stopniu jest prawdziwe z tymi kancerogenami
ale w rownym jest wydumane. Jedzta co chceta - trawestujac Owsiaka
Czarek
P.S. To nie byla osobista wycieczka. Naprawde. Denerwuje mnie tylko, ze
wszytko co tak bardzo mi smakuje jest coraz badziej niezdrowe
|