| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-08 10:07:33
Temat: biały wrzątekCo to jest biały wrzatek?
znalazlem cos takiego w zaleceniach do parzenia herbaty
Przemek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-08 10:51:38
Temat: RE: białywrzątekFrom: Przemek
> Co to jest biały wrzatek?
> znalazlem cos takiego w zaleceniach do parzenia herbaty
>
> Przemek
To jeszcze taki nie do końca wrzący wrzątek... ;-)
W momencie tuż przed zagotowaniem, kiedy woda robi się biaława od
bąbelków gazu.
--
Maya
"When God made man, she was only testing"
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-08 11:56:17
Temat: Re: białywrzątek> > Co to jest biały wrzatek?
> > znalazlem cos takiego w zaleceniach do parzenia herbaty
> > Przemek
>
> To jeszcze taki nie do końca wrzący wrzątek... ;-)
> W momencie tuż przed zagotowaniem, kiedy woda robi się biaława od
> bąbelków gazu.
> Maya
`W metalowym czajniku trudno to zaobserwować, więc można wodę normalnie
zagotować, odstawić na 3 minuty i wtedy zalewać herbatę.
--
pozdrawiam :-))
Sławomir Jan Marusiński
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-08 11:56:55
Temat: Re: białywrzątek> > Co to jest biały wrzatek?
> > znalazlem cos takiego w zaleceniach do parzenia herbaty
> To jeszcze taki nie do końca wrzący wrzątek... ;-)
> W momencie tuż przed zagotowaniem, kiedy woda robi się biaława od
> bąbelków gazu.
98*C bodajże.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-08 12:22:21
Temat: Re: biały wrzątek> Co to jest biały wrzatek?
> znalazlem cos takiego w zaleceniach do parzenia herbaty
>
> Przemek
>
> Woda ma trzy etapy wrzenia:
Pierwszy - odrywają się pojedyncze pęchrzyki
Drugi - następuje lekkie zmętnienie wody tzw. białe wrzenie.
Trzeci - bulgotanie.
Znawcy twierdzą, że herbata jest najlepsza gdy zalejemy ją wrzątkiem
drugiego stopnia (biały wrzatek)
Pierwszy to woda niedogotowana a trzeci przegotowana.:)
Ela - smakosz herbaciany
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-09 06:19:50
Temat: Re: białywrzątekUżytkownik "Kamas" <m...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:9ps52t$7bo$1@news.tpi.pl...
`W metalowym czajniku trudno to zaobserwować, więc można wodę normalnie
zagotować, odstawić na 3 minuty i wtedy zalewać herbatę.
> Sławomir Jan Marusiński
Oj, chyba nie. Nie zależy nam na temperaturze wody, tylko na tym, by nie
była za bardzo "odtleniona". Tak to chyba tłumaczą wyznawcy Jedynej
SŁusznej, Prawdziwej I Nadającej Się Do Stosowania Teorii Parzenia Herbaty.
A ostudzenie nie przywróci tlenu do wody.
Edede
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-09 06:58:00
Temat: Re: białywrzątekEuGeniusz Dębski <e...@d...art.pl> wrote:
> Użytkownik "Kamas" <m...@k...net.pl> napisa" w wiadomości
> news:9ps52t$7bo$1@news.tpi.pl...
> `W metalowym czajniku trudno to zaobserwować, więc można wodę normalnie
> zagotować, odstawić na 3 minuty i wtedy zalewać herbatę.
>
> > S"awomir Jan Marusiński
>
> Oj, chyba nie. Nie zależy nam na temperaturze wody, tylko na tym, by nie
> by"a za bardzo "odtleniona". Tak to chyba t"umaczą wyznawcy Jedynej
> SŁusznej, Prawdziwej I Nadającej Się Do Stosowania Teorii Parzenia Herbaty.
> A ostudzenie nie przywróci tlenu do wody.
Rozpuszczalnosc gazow w wodzie spada wraz z temperatura, nie jest tak,
ze wydobywaja sie z niej dopiero w momencie wrzenia. Babelki we wrzacej
wodzie to para wodna, nie powietrze. W temperaturze ponad 90 stopni,
jak podejrzewam, i tak juz nie ma w wodzie wiele tlenu.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-09 22:08:42
Temat: Re: biały wrzątekEla <e...@p...onet.pl> napisał:
> Woda ma trzy etapy wrzenia:
> Pierwszy - odrywają się pojedyncze pęchrzyki
> Drugi - następuje lekkie zmętnienie wody tzw. białe wrzenie.
> Trzeci - bulgotanie.
>
> Znawcy twierdzą, że herbata jest najlepsza gdy zalejemy ją wrzątkiem
> drugiego stopnia (biały wrzatek)
Oczywiście, jak wszystkie uogólnienia, także i to jest fałszywe. Różne
rodzaje herbaty mogą wymagać różnych temperatur parzenia. Ogólnie
możnaby zaryzykować stwierdzenie, że _w_większości_przypadków_ im
bardziej zielona herbata (czyt.: im krócej była poddawana utlenianiu),
tym chłodniejszą wodą należy ją zalać. Odradzam jednak zalewanie
zielonych herbat niedogotowaną wodą, lepiej wodę zagotować, a potem
odczekać parę minut (ew. wlać ją najpierw do zimnego naczynia). Z
drugiej strony nie należy gotować wody na herbatę zbyt długo, gdyż
podczas gotowania woda traci rozpuszczone w niej gazy. Przydaje się
dobry, elektryczny czajnik, który wyłączy się zaraz po doprowadzeniu
wody do wrzenia, albo czułe ucho. :)
Pozdrawiam - Radek
--
Radosław A. Olkowicz [http://kki.net.pl/raol/]
~ if this is trying to deceive some minds
~ what the hell have you got to say?
~ -- Skinny Puppy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |