| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-13 10:34:11
Temat: Quiche ze szpinakiem?Moze macie kochani przepis na cos co widzialam w kawiarence pod nazwa quiche
(o ile mnie literki nie myla). Taki kruchy spod - wygladal jak tarta i do
tego nadzienie szpinakowe (ale moze byc inne). Nabralam apetytu na takie cos
zrobione w domku :-)
Iza
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-13 10:53:52
Temat: Re: Quiche ze szpinakiem?Użytkownik "Izabela Modzelewska" napisał w wiadomości
> Moze macie kochani przepis na cos co widzialam w kawiarence pod nazwa
quiche
(o ile mnie literki nie myla). Taki kruchy spod - wygladal jak tarta i do
tego nadzienie szpinakowe (ale moze byc inne). Nabralam apetytu na takie cos
> zrobione w domku :-)
>
Spód ze zwykłego ciasta kruchego (tyle, że bez cukru).
Z nadzieniem szpinakowym nigdy quicha nie robiłam, ale myślę, że takie
byłoby dobre:
szpinak udusić z czosnkiem i gałką muszkatałową, dodać rozdrobniony ser
feta, ew. surowe zółtko, wyłożyć na podpieczony spód z ciasta kruchego.
Jeśli ktoś lubi, można posypać utartym żółtym serem.
Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 30 min.
Myślę, że to będzie niezłe.
A gdybyś chcciała upieć quiche z innym nadzieniem, to służę pomocą.
MauaM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-13 10:58:05
Temat: Re: Quiche ze szpinakiem?
Użytkownik "MauaM" <m...@d...pl> napisał w wiadomości
news:9l8bjn$jpq$1@h1.uw.edu.pl...
> A gdybyś chcciała upieć quiche z innym nadzieniem, to służę pomocą.
a czy ja mogę chcieć...coś bezmięsnego ;-)
a to ciasto to w jakich proporcjach mąki i tłuszczu?
serdecznie pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-13 11:31:35
Temat: Re: Quiche ze szpinakiem?Użytkownik "Barbara" napisał w wiadomości
> a czy ja mogę chcieć...coś bezmięsnego ;-)
> a to ciasto to w jakich proporcjach mąki i tłuszczu
ja robię najczęściej:
wariant nr 1: na podpieczony spód farsz z podsmażonej cebulki i pieczarek
(jesli ktoś je ryby, jak ja, to można jeszcze dorzucić tuńczyka), na to
wylewasz miksturę z jajek, gęstej śmietany, sera żółtego, natki pietruszki
(do tego oczywiście sól, pieprz). Wstawiasz do gorącego pikarnika i
zapiekasz, aż masa się zetnie.
wariant 2: (podawałam go już kiedyś na grupie)100 g rokpolu, 100 ml
śmietany, 2 jajka, 40 g masła, 400 g cebuli, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
tu również należy zeszklic cebulę na maśle, wyłożyć na podpieczony spód
śmietanę, jajka i rozgnieciony widelcem rokpol wymieszac, posolić,
popieprzyć, doprawić gałką
zapiekać jw.
To podałam z głowy
A jeśli chodzi o przepis an ciasto kruche, to musze poszukać, bo z pamięci
nie podam.
Może ktoś z gupowiczów będzie szybszy i poda dobry przepis an kruche?
MauaM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-13 11:32:58
Temat: Re: Quiche ze szpinakiem?
Użytkownik "Izabela Modzelewska" <k...@m...gov.pl> napisał w wiadomości
news:037601c123e4$05e08380$07041eac@min.mofnet.gov.p
l...
> Moze macie kochani przepis na cos co widzialam w kawiarence pod nazwa
quiche
> (o ile mnie literki nie myla). Taki kruchy spod - wygladal jak tarta i do
> tego nadzienie szpinakowe (ale moze byc inne). Nabralam apetytu na takie
cos
> zrobione w domku ;-)
Hejka;-))))
Spod jest podobny do ciasta kruchego, ale baz jajek;-) (Przepis na klasyczne
kruche podawalam w watku z 9 sierpnia "Ciasto kruche dla Basi")
Ciasto
250 g maki
125 g margaryny lub masla
sol
kilka lyzek wody
Na stolnicy posiekac make, sol i margaryne, nastepnie dodac troszke wody i
szybciutko zagniesc ciasto, gotowe ciasto wlozyc do lodowki na pol
godziny;-)
Nadzienie szpinakowe
500 g szpinaku
100 g sera bialego,
150 g sera zoltego
250 ml mleka,
2 jaja,
1 cebula,
2-3 zabki czosnku,
1 lyzeczka masla,
sol, pieprz.
Rozgrzac na patelni maslo, zeszklic cebul pokrojona w plasterki i czosnek.
Jaja roztrzepac z mlekiem. Bialy ser , zmieszac z jajami i mlekiem. Mase
serowo-jajeczna dodac do przestudzonego szpinaku (wczesniej rozmrozonego i
odparowanego na malutkim ogniu) , dodac cebule z czosnkiem. Doprawic do
smaku sola i pieprzem.
Spod quiche musi byc wczesniej podpieczony, wylozyc nadzienie na ciasto,
posypac zoltym serem i piec 20-30 minut;-)
Nadzienie serowe
400 g sera zoltego
1 szklanka mleka
1 szklanka smietany
3 jajka
Ser zetrzec na tarce o grubych oczkach, wymieszac z mlekiem, smietana i
jajkami przyprawic sola, pieprzem, papryka, galka muszkatolowa, mozna dodac
troszke curry. Nadzienie wlac na ciasto i zapiekac, az do momentu gdy
nadzienie sie calkowicie zetnie.
Smacznego;-)))))))
Pozdrawiam serdecznie,
Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-13 11:57:56
Temat: Re: Quiche ze szpinakiem?
Użytkownik "Izabela Modzelewska" <k...@m...gov.pl> napisał w wiadomości
news:037601c123e4$05e08380$07041eac@min.mofnet.gov.p
l...
Fajne te przepisy MauejM i Kaliope, może coś takiego dziś mężusiowi zrobię
na urodzinową kolacyjkę...
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |