« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-02-13 11:48:45
Temat: RE: Przecier z dyni, bylo: pyszności z dziecinstwa
> -----Original Message-----
> From: Malgorzata Krzyzaniak [mailto:z...@t...eu.org]
> Sent: Sunday, February 13, 2000 12:42 PM
> To: p...@n...pl
> Subject: Przecier z dyni, bylo: pyszności z dziecinstwa
>
>
> On 13 Feb 2000, Anna Sekulska wrote:
>
> > Moze ktos zna przepis na konfitury z dyni? ....
>
> Konfitur nie robiłam, a jedynie coś w rodzaju przecieru-powideł.
> Obraną ze skóry dynię (1 kg) gotuje się w niewielkiej ilości lekko
> posolonej wody do miękkości, następnie przeciera się przez
> nylonowe sitko.
> Do rondla (albo garnka o grubym dnie) wrzuca się dynię,
> cukier (1/2 kg),
> kilka goździków, startą skórkę z dwóch cytryn i łyżeczkę
> startego imbiru
> (lub w proszku, ale świeży lepszy). Następnie całość gotuje się na
> niewielkim ogniu około godziny do uzyskania konsystencji
> gęstej śmietany,
> często mieszając.
>
> Nadaje się do nadziewania ciast i do chlebka.
>
> Zuzanka
>
> --
> jgs A Małgorzata "Zuzanka" Krzyżaniak -
> <z...@t...eu.org>
> __/_\__ http://muzeum.topnet.pl/ - Muzeum Rzeczy Nieistniejących
> /\-'o'-/\ Dowcip jest szyfrem: selekcjonuje automatycznie
> _||:<_>:||_ i bezbłędnie adresatów.
>
bardzo, bardzo dziekuje.
Jak tylko spotkam dynie, to biore sie do pracy.
Anka
--
Najnowsze oferty pracy: http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-praca-oferowana/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-02-13 11:51:56
Temat: RE: Przecier z dyni, bylo: pyszności z dziecinstwaOn 13 Feb 2000, Anna Sekulska wrote:
> Jak tylko spotkam dynie, to biore sie do pracy.
Teraz trochę za późno - dynie dojrzewają wczesną jesienią
(koniec sierpnia, wrzesień).
Zuzanka
PS. Wycinaj, proszę, to, do czego się w liście nie odnosisz.
--
\ ^_ Małgorzata "Zuzanka" Krzyżaniak * <z...@t...eu.org>
) ( =)= http://www.venco.com.pl/~zuzanka/
( / ) I wonder where we go when we die. Pittsburgh? You mean if
jgs \(__)| we're good or we're bad? -- Calvin & Hobbes
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |