Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia RE: Zad. domowe

Grupy

Szukaj w grupach

 

RE: Zad. domowe

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-11-16 10:24:20

Temat: RE: Zad. domowe
Od: "W. Stempniewicz" <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

Witaj w grupie, Irenko!
Oczywiscie pomozemy ci - ja np jestem co tydzien we Francji i jadam tam...
Ok, do rzeczy:
Przystawki (entrees):

Potrawy (viandes):
Coq au vin (kurczak duszony w winie)
Tripes a la mode de Caen (flaki a la Caen)
ratatouille (duszone warzywa, m.in. baklazany)
Boeuf bourguignonne (duszona pieczen wolowa w sosie)
moules a la mariniere (malze w winie)
pot au feu (rodzaj rosolu - zupy jednogarnkowej)
Andouillete (rodzaj kielbasy smazonej)
Sery:
cammembert
bleu
chevre
brie
lub - wielu to je: blanc (twarozek z cukrem)
Desery:
oeufs a la neige (bialka na parze w sosie waniliowym)
Gateau basque (ciasto baskijskie)
creme caramel (krem karmelowy)
creme brulée (crem zapiekany z karmelem)
Napoje:
- przed jedzeniem:
- pastis (anyzowka rozcienczana woda)
- kir (2/3 wina bialego+1/3 likeru wisniowego)
- do jedzenia wina (rozne) lub (w Normandii) Cidre (wino musujace z jablek)
- po jedzeniu kawa + koniak lub calvados (winiak robiony z cidre)
Napisz, co corka dostala za ocene!!!;-)))
Wojtek (Hannover)

____________________________________________________
______________ Wojtek
Stempniewicz ICQ#: 12960805 Current ICQ status: + More ways to contact me
____________________________________________________
______________


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-11-16 15:24:14

Temat: Re: Zad. domowe
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora



"W. Stempniewicz" <w...@t...de> a écrit dans le message de
news: ar568d$pm6$00$...@n...t-online.com...
> Witaj w grupie, Irenko!
> Oczywiscie pomozemy ci - ja np jestem co tydzien we Francji i jadam tam...

A ja jadam we Francji codziennie, od ladnych paru lat :o)

> Ok, do rzeczy:
> Przystawki (entrees):

Przepraszam, ze Cie poprawiam, sama tysz pisuje z bledami. Ale jezeli to ma
byc do wypracowanie szkolnego, to lepiej zeby nie bylo kilku (drobnych)
bledow :-)
>
> Potrawy (viandes):
potrawy to "plats" ; "viandes" to miesa

> Coq au vin (kurczak duszony w winie)
> Tripes a la mode de Caen (flaki a la Caen)
"a" z akcentem w lewa strone

> ratatouille (duszone warzywa, m.in. baklazany)
> Boeuf bourguignonne (duszona pieczen wolowa w sosie)
Boeuf bourguignon (poniewaz wol jest rodzaju meskiego :-)

> moules a la mariniere (malze w winie)
"mariničre", nad "e" akcent w lewa strone

> pot au feu (rodzaj rosolu - zupy jednogarnkowej)
pot-au-feu

> Andouillete (rodzaj kielbasy smazonej)
to jest kielbasa z flaczkow

> Sery:
> cammembert
camamabert

> bleu
> chevre
"e" z akcentem w lewa strone

> brie
> lub - wielu to je: blanc (twarozek z cukrem)
fromage blanc

> Desery:
> oeufs a la neige (bialka na parze w sosie waniliowym)
"a" z akcentem jw.

> Gateau basque (ciasto baskijskie)
Gâteau (daszek nad "a")

> creme caramel (krem karmelowy)
> creme brulée (crem zapiekany z karmelem)
"e" w crčme z akcentem w lewa strone

> Napoje:
> - przed jedzeniem:
> - pastis (anyzowka rozcienczana woda)
> - kir (2/3 wina bialego+1/3 likeru wisniowego)
Klasyczny kir jest z wina sauvignon i dodaje sie do niego likieru z czarnych
porzeczek (cassis), inne likiery to warianty.

> - do jedzenia wina (rozne) lub (w Normandii) Cidre (wino musujace z
jablek)
> - po jedzeniu kawa + koniak lub calvados (winiak robiony z cidre)
> Napisz, co corka dostala za ocene!!!;-)))
> Wojtek (Hannover)

Ewcia (Paryz)

--
Niesz !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Proszę o przepis dla kobiety w ciazy
urodziny...
Zad.domowe
Pytanko ...
ryz z jablkami - pilne

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »