Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.internetia.pl!isdnet!proxad.net!feeder2-1.proxad.net!new
s1-2.free.fr!not-for-mail
From: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <ar568d$pm6$00$1@news.t-online.com>
Subject: Re: Zad. domowe
Date: Sat, 16 Nov 2002 16:24:14 +0100
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-1"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Lines: 77
Message-ID: <3dd65f6b$0$11857$626a54ce@news.free.fr>
Organization: Guest of ProXad - France
NNTP-Posting-Date: 16 Nov 2002 16:08:28 MET
NNTP-Posting-Host: 212.198.39.133
X-Trace: 1037459308 news1-2.free.fr 11857 212.198.39.133
X-Complaints-To: a...@p...net
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:134984
Ukryj nagłówki
"W. Stempniewicz" <w...@t...de> a écrit dans le message de
news: ar568d$pm6$00$...@n...t-online.com...
> Witaj w grupie, Irenko!
> Oczywiscie pomozemy ci - ja np jestem co tydzien we Francji i jadam tam...
A ja jadam we Francji codziennie, od ladnych paru lat :o)
> Ok, do rzeczy:
> Przystawki (entrees):
Przepraszam, ze Cie poprawiam, sama tysz pisuje z bledami. Ale jezeli to ma
byc do wypracowanie szkolnego, to lepiej zeby nie bylo kilku (drobnych)
bledow :-)
>
> Potrawy (viandes):
potrawy to "plats" ; "viandes" to miesa
> Coq au vin (kurczak duszony w winie)
> Tripes a la mode de Caen (flaki a la Caen)
"a" z akcentem w lewa strone
> ratatouille (duszone warzywa, m.in. baklazany)
> Boeuf bourguignonne (duszona pieczen wolowa w sosie)
Boeuf bourguignon (poniewaz wol jest rodzaju meskiego :-)
> moules a la mariniere (malze w winie)
"mariničre", nad "e" akcent w lewa strone
> pot au feu (rodzaj rosolu - zupy jednogarnkowej)
pot-au-feu
> Andouillete (rodzaj kielbasy smazonej)
to jest kielbasa z flaczkow
> Sery:
> cammembert
camamabert
> bleu
> chevre
"e" z akcentem w lewa strone
> brie
> lub - wielu to je: blanc (twarozek z cukrem)
fromage blanc
> Desery:
> oeufs a la neige (bialka na parze w sosie waniliowym)
"a" z akcentem jw.
> Gateau basque (ciasto baskijskie)
Gâteau (daszek nad "a")
> creme caramel (krem karmelowy)
> creme brulée (crem zapiekany z karmelem)
"e" w crčme z akcentem w lewa strone
> Napoje:
> - przed jedzeniem:
> - pastis (anyzowka rozcienczana woda)
> - kir (2/3 wina bialego+1/3 likeru wisniowego)
Klasyczny kir jest z wina sauvignon i dodaje sie do niego likieru z czarnych
porzeczek (cassis), inne likiery to warianty.
> - do jedzenia wina (rozne) lub (w Normandii) Cidre (wino musujace z
jablek)
> - po jedzeniu kawa + koniak lub calvados (winiak robiony z cidre)
> Napisz, co corka dostala za ocene!!!;-)))
> Wojtek (Hannover)
Ewcia (Paryz)
--
Niesz !
|