Data: 2002-11-16 15:24:14
Temat: Re: Zad. domowe
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"W. Stempniewicz" <w...@t...de> a écrit dans le message de
news: ar568d$pm6$00$...@n...t-online.com...
> Witaj w grupie, Irenko!
> Oczywiscie pomozemy ci - ja np jestem co tydzien we Francji i jadam tam...
A ja jadam we Francji codziennie, od ladnych paru lat :o)
> Ok, do rzeczy:
> Przystawki (entrees):
Przepraszam, ze Cie poprawiam, sama tysz pisuje z bledami. Ale jezeli to ma
byc do wypracowanie szkolnego, to lepiej zeby nie bylo kilku (drobnych)
bledow :-)
>
> Potrawy (viandes):
potrawy to "plats" ; "viandes" to miesa
> Coq au vin (kurczak duszony w winie)
> Tripes a la mode de Caen (flaki a la Caen)
"a" z akcentem w lewa strone
> ratatouille (duszone warzywa, m.in. baklazany)
> Boeuf bourguignonne (duszona pieczen wolowa w sosie)
Boeuf bourguignon (poniewaz wol jest rodzaju meskiego :-)
> moules a la mariniere (malze w winie)
"mariničre", nad "e" akcent w lewa strone
> pot au feu (rodzaj rosolu - zupy jednogarnkowej)
pot-au-feu
> Andouillete (rodzaj kielbasy smazonej)
to jest kielbasa z flaczkow
> Sery:
> cammembert
camamabert
> bleu
> chevre
"e" z akcentem w lewa strone
> brie
> lub - wielu to je: blanc (twarozek z cukrem)
fromage blanc
> Desery:
> oeufs a la neige (bialka na parze w sosie waniliowym)
"a" z akcentem jw.
> Gateau basque (ciasto baskijskie)
Gâteau (daszek nad "a")
> creme caramel (krem karmelowy)
> creme brulée (crem zapiekany z karmelem)
"e" w crčme z akcentem w lewa strone
> Napoje:
> - przed jedzeniem:
> - pastis (anyzowka rozcienczana woda)
> - kir (2/3 wina bialego+1/3 likeru wisniowego)
Klasyczny kir jest z wina sauvignon i dodaje sie do niego likieru z czarnych
porzeczek (cassis), inne likiery to warianty.
> - do jedzenia wina (rozne) lub (w Normandii) Cidre (wino musujace z
jablek)
> - po jedzeniu kawa + koniak lub calvados (winiak robiony z cidre)
> Napisz, co corka dostala za ocene!!!;-)))
> Wojtek (Hannover)
Ewcia (Paryz)
--
Niesz !
|