Data: 2002-11-16 10:24:20
Temat: RE: Zad. domowe
Od: "W. Stempniewicz" <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witaj w grupie, Irenko!
Oczywiscie pomozemy ci - ja np jestem co tydzien we Francji i jadam tam...
Ok, do rzeczy:
Przystawki (entrees):
Potrawy (viandes):
Coq au vin (kurczak duszony w winie)
Tripes a la mode de Caen (flaki a la Caen)
ratatouille (duszone warzywa, m.in. baklazany)
Boeuf bourguignonne (duszona pieczen wolowa w sosie)
moules a la mariniere (malze w winie)
pot au feu (rodzaj rosolu - zupy jednogarnkowej)
Andouillete (rodzaj kielbasy smazonej)
Sery:
cammembert
bleu
chevre
brie
lub - wielu to je: blanc (twarozek z cukrem)
Desery:
oeufs a la neige (bialka na parze w sosie waniliowym)
Gateau basque (ciasto baskijskie)
creme caramel (krem karmelowy)
creme brulée (crem zapiekany z karmelem)
Napoje:
- przed jedzeniem:
- pastis (anyzowka rozcienczana woda)
- kir (2/3 wina bialego+1/3 likeru wisniowego)
- do jedzenia wina (rozne) lub (w Normandii) Cidre (wino musujace z jablek)
- po jedzeniu kawa + koniak lub calvados (winiak robiony z cidre)
Napisz, co corka dostala za ocene!!!;-)))
Wojtek (Hannover)
____________________________________________________
______________ Wojtek
Stempniewicz ICQ#: 12960805 Current ICQ status: + More ways to contact me
____________________________________________________
______________
|