Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ciasto z marcepanem

Grupy

Szukaj w grupach

 

ciasto z marcepanem

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-09-12 14:57:01

Temat: ciasto z marcepanem
Od: "conca" <c...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

czesc!
mam mala prosbe, czy moze ktos podac mi przepis na ciasto z marcepanem _


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-09-16 21:10:06

Temat: RE: ciasto z marcepanem (P)
Od: j...@w...pl (Joanna Michalska) szukaj wiadomości tego autora

czesc!
> mam mala prosbe, czy moze ktos podac mi przepis na ciasto z
> marcepanem _

Witam!
Mam przepis który nieraz już robiłam i ciasto jest smaczne.

Ciasto serowe z masą marcepanowo-orzechową

Ciasto:
150g twarogu półtł.
75g cukru
1 jajko
6 łyżek oleju
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Ser, cukier, sól i jajko włożyć do naczynia, i wymieszać mikserem. Dodać do
masy olej i ponownie dokładnie wymieszać. Mąkę zmieszać z proszkiem do
pieczenia i dodawać do masy przesiewając przez sitko. Po wyrobieniu
formujemy z ciasta kulę przykrywamy folią i odstawiamy na 10 min. Następnie
przygotowujemy wg przepisy, np. rozwałkujemy.

Masa:
100g orzechów włoskich łuskanych
200g masy marcepanowej
50g masła
50g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko

Polewa:
40g cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny

Posiekać orzechy i pokroić drobno marcepan. Wymieszać masło, cukier i jajko
z orzechami i marcepanem na gładką masę.
Ciasto podzielić na pół i obie części rozwałkować na prostokąt. Na cieście
rozsmarować masę marcepanową też podzieloną na pół i teraz zwinąć do środka
oba brzegi jednego prostokąta aż się zetkną . Z drugim kawałkiem zrobić to
samo. Na blasze połączyć oba kawałki przeplatając tak aby warkocz powstał.
Żółtko wymieszać z 1 łyżeczką wody i posmarować ciasto. Wstawić do
piekarnika na drugi poziom od dołu i piec w temperaturze 200 C przez 25-30
min. Wymieszać cukier puder z sokiem cytryny i posmarować gorące ciasto.
Jeśli polewa , przed polaniem będzie za rzadka dodać więcej cukru pudru.

Ciasto często wykorzystuję do innych wypieków ,np. rogalików, albo precelków
na słono z ziarnem sezamu, pestkami dyni i słonecznikiem ale to odrębny
przepis jeśli ktoś będzie zainteresowany to polecam.

Życzę smacznego
Pozdrawiam ze smakiem Asia M.


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

sosu Worcestershire
pstragi.....link
Kluski szlachcice z portalu wyborczej....ciekawe (P)
[pyt] swiezy dorsz
szukam dla siebie ciasta...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »