| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-07-17 10:27:07
Temat: RE: co to jest marmite?> -----Original Message-----
>
> Marmite to pierwotnie nazwa duzego (do 50 litrow,
> restauracyjne marmite
> nawet do 500 litrow) garnka metalowego lub kamionkowego,
> z uchwytami, czesto tez na trzech nozkach, z pokrywka, stosowanego we
> Francji od sredniowiecza do gotowania duzych ilosci zup i innych
> rodzajow jedzenia.
> Od tego garnka pochodzi nazwa potrawy, zwanej wlasciwie "petite
> marmite", odmiany "pot-au-feu", czyli z grubsza biorac wolowiny
> gotowanejz warzywam, podawanej na stol w rosole w garnku w ktorym byla
> gotowana.
> Od tego wzial nazwe firmowa ekstrakt drozdzowy, wynaleziona w Anglii
> przyprawa do potraw, o smaku podobnym do koncentratow
> miesnych, czy tez
> Maggi, lecz gesty, w rodzaju pasty -- o ktorym mowa w powyzszej odzie.
>
> Wladyslaw
>
Zawsze smarowalem marmitem tosty. Zreszta w Anglii w sklepach jest na polce
jako bread spread, a nie wsrod przypraw. Chetnie bym poznal jakis przepis,
bo zupelnie nie wyobrazam sobie jak to moze smakowac w polaczeniu z
czymkolwiek (...poza tostami ;-)
Milego dnia,
Mikolaj
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |