« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-05 18:40:11
Temat: takie tam, o cebuli ..nawet nie wiem czy pisac ..
posikalem cebule 1 , posypalem sola i dalem kopiata lyzke cukru + ziola +
ex-vir
po pol godzince dodalem do pomidorow - fajne takie slodkawe ! :))
ostatnio sie zazeram cebula :))) .. ludzie sie jakos tak patrza :)
no co ? :-o huuuu
a co mozna jeszcze "dziwnego" zrobic z cebuli ? (cos o jakiejs marmoladzie
slyszalem .. ale do czego ? do miecha?)
pa-lukas
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-05 18:48:07
Temat: Re: takie tam, o cebuli ..
Użytkownik lukas <l...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9n5rhv$c43$...@n...onet.pl...
> nawet nie wiem czy pisac ..
>
> posikalem cebule 1 , posypalem sola i dalem kopiata lyzke cukru + ziola +
> ex-vir
> po pol godzince dodalem do pomidorow - fajne takie slodkawe ! :))
>
> ostatnio sie zazeram cebula :))) .. ludzie sie jakos tak patrza :)
> no co ? :-o huuuu
>
> a co mozna jeszcze "dziwnego" zrobic z cebuli ? (cos o jakiejs marmoladzie
> slyszalem .. ale do czego ? do miecha?)
>
Ty się Krysi zapytaj, tej zza słupa, hehe, ona cebulowo-marmoladowa jest,
poniekąd.
Wkn ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-05 18:52:23
Temat: Re: takie tam, o cebuli ..On Wed, 5 Sep 2001 21:40:11 +0300, "lukas"
<l...@p...onet.pl> wrote:
>***nawet nie wiem czy pisac ..*************
>
>posikalem cebule 1 ,
tez sie tak zastanawiam.... ;)))
Krysia
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-05 18:55:43
Temat: Re: takie tam, o cebuli ..
>>
>> a co mozna jeszcze "dziwnego" zrobic z cebuli ? (cos o jakiejs marmoladzie
>> slyszalem .. ale do czego ? do miecha?)
>>
>Ty się Krysi zapytaj, tej zza słupa, hehe, ona cebulowo-marmoladowa jest,
>poniekąd.
>
>Wkn ;-)
>
do miecha. Smazyc bardzo powoli i bardzo dlugo cebule w
plasterkach , moze sobie brazowiec, podduszac sie, nieprzykrywac,
nie dodawac wody, niech sie tak smazy na wolnym ogniu w odrobinie
oliwy, niech brazowieje, potem , jak juz miekkawa, dodac cukru, a
on sie zacznie karmelizowac...az cebula dojdzie..posolic....nie
spalic...nie dymic...mozna ewentualnie skropic woda jakby za
bardzo wyschlo...ma byc miekka cebula w ciagnacym sosiku. calosc
w kolorze brazowym
Krysia
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-05 19:21:43
Temat: Re: takie tam, o cebuli ..
Użytkownik "lukas" <l...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9n5rhv$c43$1@news.onet.pl...
Hejka;-)))))))))))
> posikalem cebule 1 , posypalem sola i dalem kopiata lyzke cukru + ziola +
Hmm i dobra byla ta cebula?
A jak tak namietnie jadasz cebule na slodko to sobie rob syropek i spijaj
lyzkami, jak bede chora i beda we mnie wmuszac schowam dla Ciebie;-)))
Ostatnio jadlam tarte cebulowa i byla calkiem pyszna, jak znajde przepis to
wklepie, a moze ktos z Was zna?
Pozdrawiam,
Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-05 19:22:40
Temat: Re: takie tam, o cebuli .."lukas" <l...@p...onet.pl> wrote:
>a co mozna jeszcze "dziwnego" zrobic z cebuli ?
Kugel z cebuli znaleziony w zeszycie "Świat na widelcu" pod
hasłem kuchnia żydowska
Cytuję własnymi słowy...
3 cebule (30dag) pokroić w drobną kostkę. 2 łyżki masła stopić
i dodać do utartych do białości 3 żółtek, dodać cebulę, 3 łyżki
błki tartej, sół i pieprz. Starannie wymieszać. teraz 3 białka
ubić na sztywno o lekko mieszając dodać do masy. Wysmarować
naczynie żaroodporne łyżką masła i upiec całośc w temperaturze
180C przez około 50 minut. Patykiem spprawdzić czy gotowe.
Podajemy z pieczywem i sałatą.
agataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-05 19:41:27
Temat: Re: takie tam, o cebuli ..
"Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> wrote in message
news:u1tcpto8s3u0k5msqkasoan1fo1dpbn6a7@4ax.com...
> >
> >posikalem cebule 1 ,
> tez sie tak zastanawiam.... ;)))
jakies cenne mysli ??.. :))
lukas - rozpakowany
> Krysia
> K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-05 19:44:57
Temat: Re: takie tam, o cebuli ..On Wed, 5 Sep 2001 22:41:27 +0300, "lukas"
<l...@p...onet.pl> wrote:
>
>"Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> wrote in message
>news:u1tcpto8s3u0k5msqkasoan1fo1dpbn6a7@4ax.com...
>> >
>> >posikalem cebule 1 ,
>> tez sie tak zastanawiam.... ;)))
>
>jakies cenne mysli ??.. :))
>
raczej staram sie to sobie wyobrazic...no dobra, juz nie bede
K
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-05 19:58:19
Temat: Re: takie tam, o cebuli ..Pewnie, ze znam. To jest kuchnia belgijska (chyba)
Cytuje (chyba z maja tego roku, sama siebie szukalam na Google)
Skladniki (danie podstawowe dla 4-6 osob):
800 g cebuli
200 g szynki gotowanej lub surowej wedzonej
4 jajka
1/4 l gestej smietany
peczek pietruszki i szczypiorku (wlasciwie : ciboulette, zwana chyba "dzikim
czosnkiem"
sol, pieprz, galka muszkatolowa
paczka (400 g) kruchego ciasta) gotowego (lub zrobic samemu : 250 g maki,
125 g
margaryny, sol, troche wody : wzystko zasiekac, szybko wyrobic i schlodzic w
lodowce przez 30 min.
Wykonanie :
Posiekac cebule i szynke. Cebule lekko przesmazyc (nie zlocic). Wymieszac
przemazona cebule z szynka, jajkami rosmaconymi ze smietana, dodac sol,
pieprz,
galke i posiekana zielenine.
Ciasto rozwalkowac i wylepic nim forme z podniesionymi brzegami. Wlac
przygotowana mase i piec 25-30 min. w srednio goracym piekarniku.
Osobiscie podaje ta tarte z salatka z pomidorow.
Milego krojenia cebulki !
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-05 20:20:27
Temat: Re: takie tam, o cebuli ..To jeszcze dodam cebule faszerowaną:-)
Przeszukałam biurko ale za Chiny znaleźć zeszytu nie mogę:-(( Może ktoś ma
ten przepis i Ci poda?
DominikaNM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |