Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ROZNICA

Grupy

Szukaj w grupach

 

ROZNICA

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-09-16 14:31:47

Temat: ROZNICA
Od: "Mirek Laskowski" <m...@a...net> szukaj wiadomości tego autora

Jaka jest roznica pomiedzy:
- barszcz bialy
- zurek
- zalewajka ??????????????
Pozdrawiam


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-09-16 17:02:32

Temat: Re: ROZNICA
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Mirek Laskowski <m...@a...net> wrote:

> Jaka jest roznica pomiedzy:
> - barszcz bialy
> - zurek
> - zalewajka ??????????????
> Pozdrawiam

Dobre pytanie i odpowiedz nielatwa.
Wydaje mi sie, ze nie ma zasadniczej roznicy miedzy zurem a zalewajka.
Sa to raczej regionalne (lub "klasowe" w sensie klasy spolecznej)
odmiany tej samej zupy, ktorej podstawowym skaldnikiem jest zakwas na
mace zytniej, owsianej lub na chlebie. Zalewajka jest zwykle prostsza i
zazwyczaj zawiera sporo ziemniakow. Jest daniem typowo chlopskim, gdy
zur bywa bogaciej doprawiany i chociaz tez nie jest daniem wykwintnym,
stoi w hierarchi nieco wyzej od zalewajki.
W kazdym razie np. w ksiazce Biruty Markuzy 365 zup ury i alewajki
omowione sa razem, przy czym przepisow nazalewajki sa tylko dwa. Jeden
z nioch nazywa sie "zur zalewajka", drugi "zalewajka lodzka".

Zur nazywany bywa czesto bialym barszczem i mysle, ze nie ma w tym nic
zlego. Jednak jak dobrze wiemy, np. z reklamy Knorra, te dwie zupy
bywaja rozrozniane. (W kazdym razie, jezeli chodzi o zupy torebkowe, to
opis skladu na torebce wymienia make zytnia w zurku, a pszenna w bialym
barszczu.)
Z barszczem bialym jest jednak sprawa dosc tajemnicza, bowiem trudno go
odnalezc w ksiazkach kucharskich. Wyzej wymieniona ksiazka Biruty
Markuzy nie wymienia go w ogole. Nie ma go tez w calkiem kompetentnej
"Malej Encklopedii Sztuki kulinarnej" wydawnictwa Tenten. Nie ma go tez
w zadnej z moich starych polskich ksiazek kucharskich.
Niemniej spotkalem sie z bialym barszczem, nie zawierajacym zytniego
zakwasu. Jest to zupa skladajaca sie z wywaru z kosci i wloszczyzny z
dodatkiem liscia bobkowego i ziela angielskiego, w ktorej gotuje sie
duza ilosc pokrojonej surowej cebuli, a nastepnie zaprawia kwasna
smietana rozbeltana z pszenna maka. Jest to bardzo smaczne i troche
przypomina w smaku zurek, ale nie do konca. Trzeba tez przyznac, ze
barszcz bialy z torebki jest do niego nieco podobny.
Barszcz obecnie kojarzy nam sie z zupa z burakow, ale podobno nazwa jego
pochodzi od pospolitego chwastu z rodziny baldachowatych, zwanego
barszczem, z ktorego niegdys byl robiony. Byc moze, ze ten barszcz
bialy z cebuli jest wspomnieniem po tamtym staropolskim barszczu.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kuchenka siemensa
Pyzy
Dostalem w sowije rece ksiazke kucharska z 1935 roku
przepisy żydowskiej kuchni
Pipek

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »