« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-04-18 13:58:30
Temat: RafaelloZna ktoś dobry przepis na Rafaello (ale bez czekolady)
--
Pozdrawiam Tom
p...@w...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-04-18 16:38:05
Temat: Re: RafaelloDobry, to mało powiedziane, uwazam, ze ten przepis jest bardzo dobry.
Oto on:
Biszkopt (na dużą blachę)
5 jajek
15 dkg krupczatki
15 dkg cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić pianę na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier (zwykły)
i razem z pianą zmiksować, aż się rozpuści. Dodać żółtka, przemieszać łyżka,
dodać przesianą mąkę z proszkiem. Lekko przemieszać łyżką, wylać na blachę,
wstawić do piekarnika nagrzanego do 160o C. Podczas pieczenia nie zaglądać,
nie otwierać piekarnika. Kiedy odchodzi od blaszki, wyciągnąć. Piec około 1
godziny.
Kiedy biszkopt ostygnie, zedrzeć wierzchnią skórkę i odłożyć.
Masa
0,5 litra kremówki
2 śmietany (śnieżki) w proszku
tabliczka białej czekolady
10 dkg wiórków kokosowych
10 dkg płatków migdałowych
skórka z biszkoptu (drobno pokrojona)
Kremówkę zmiksować (na drugim biegu). Wsypać dwie śnieżki i zmiksować na
gęsty krem. Wsypać 3 łyżki wiórków kokosowych, 100 g płatków migdałowych.
Rozpuścić na parze w odrobinie mleka białą czekoladę, ostudzoną dodać do
kremu. Skórkę z biszkoptu rozdrobnić i dodać do kremu. Biszkopt nasączyć
alkoholem. Nałożyć masę na biszkopt i posypać resztą wiórków. Ciasto włożyć
do lodówki. (Najlepsze na drugi dzień).
Smacznego!!!
Uwaga
Przy biszkopcie na każde jajko zawsze przypada po 3 dkg cukru, 3 dkg mąki.
Pozdrawiam i Radosnych Świat Wielkanocnych życzę
Mira Z. (Wrocław)
Użytkownik "Tom" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b7p0dr$5ut$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Zna ktoś dobry przepis na Rafaello (ale bez czekolady)
>
> --
> Pozdrawiam Tom
> p...@w...pl
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |