| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-03 11:35:30
Temat: RaffaelloNie ma dla mnie pyszniejszego ciasta. Jest nieziemskie:)
Nieco kaloryczne, ale jedząc je zupełnie nie myśli się o tym:)
Raffaello
Biszkopt: 5 jaj, 1 szkl. cukru, cukier waniliowy/ to wszystko ucierać przez
ok. 20 minut. Dodać 25 dkg mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę mąki krupczatki i 2
łyżeczki proszku do pieczenia.
Piec ok. 35 minut.
Masa: 2 op. bitej śmietany dr Oetkera/może być light:)), 500 ml śmietanki
18%( słodkiej). Ubić.
Dodać 1op. wiórków kokosowych i 1 op. sparzonych obranych ze skórki
migdałów. Następnie rozpuścić 2 białe czekolady (najlepiej milkę, zrobić to
w kąpieli wodnej) i dodać do masy.
Biszkopt przekroić na 3 części, nasączyć ponczem ( woda przegotowana,
cukier, troszkę alkoholu, aromat kokosowy lub migdałowy) i przełożyć masą.
Ostatnia warstwa masy na wierzchu. Można ozdobić czym się chce.
Ciekawam waszych opinii.
Pozdrawiam
nettie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-04 11:43:48
Temat: Re: RaffaelloUżytkownik Anna Polak <p...@w...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisała:
> Biszkopt: 5 jaj, 1 szkl. cukru, cukier waniliowy/ to wszystko ucierać przez
> ok. 20 minut.
Eee tam, przesada... po co az tak dlugo?
Rece odpadna lub mikser sie spali ;-)
> Masa: 2 op. bitej śmietany dr Oetkera/może być light:)), 500 ml śmietanki
> 18%( słodkiej). Ubić.
Smietana 18% nie ubije sie na krem. Wg innego przepisu na Rafaello
nalezy ubijac smietane 30% i dodac do niej smietan-fix lub bita smietane
w proszku.
> Ciekawam waszych opinii.
Znamy juz nieco inne wersje tortu Rafaello i tez sa pyszne.
Przejrzyj przepisy z archiwum na ten temat, a przekonasz sie :)
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |